ΥΠΟΙΚ: Το 2014 ήταν χρονιά σταθεροποίησης της οικονομίας
Ταυτόχρονα, επισήμανε ότι το ΥΠΟΙΚ αναμένει πλεονασματικό πρωτογενές ισοζύγιο για το 2014 της τάξης του 0,5% και ως εκ τούτου διόρθωση υπερβολικού ελλείμματος δύο έτη πριν από το έτος που έχει καθορισθεί με σύσταση του ECOFIN.
Επιπλέον, ο ΥΠΟΙΚ ανέφερε ότι «το 2014 ήταν η χρονιά της σταθεροποίησης τόσο στις τράπεζες όσο και στα δημόσια οικονομικά" και "κυρίως για την κυπριακή οικονομία", αλλά και η ανάκτηση της εμπιστοσύνης των αγορών, επισημαίνοντας ότι "το 2015 θα είναι η χρονιά της ανάκαμψης".
Κατά την εναρκτήρια συζήτηση του κρατικού προϋπολογισμού για το 2015 στην Επιτροπή Οικονομικών, ο κ. Γεωργιάδης επισήμανε ότι ο προϋπολογισμός για το 2015 και το Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2015-2017 σκοπό έχουν να μην υπονομεύσουν την διόρθωση που έχει αρχίσει να καταγράφεται στην οικονομίας αλλά να τη βοηθήσουν.
"Παρουσιάζουμε ένα προϋπολογισμό για το 2015 ο οποίος όπως εκείνος του 2014 θα πετυχαίνει με απόλυτο τρόπο όλους τους δημοσιονομικούς στόχους, δεν θα δημιουργεί νέο πρωτογενές έλλειμμα, χωρίς κανένα νέο φόρο, χωρίς καμία νέα επιβάρυνση της ιδιωτικής οικονομίας, των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων και χωρίς νέες περικοπές, με μία οριακή λελογισμένη αύξηση των δαπανών σε ποσοστό 0,6% που συνάδει και με την αναμενόμενη ανάπτυξη της οικονομίας", επισήμανε ο ΥΠΟΙΚ.
Ο κ. Γεωργιάδης τόνισε ότι "έχουμε φέρει τα δημόσια οικονομικά σε πορεία ευθυγράμμισης με την πραγματική οικονομία η οποία δεν επιβαρύνει την πραγματική οικονομία με νέους φόρους και νέα ελλείμματα αλλά που θα συμβαδίζει και θα στηρίζει την πορεία ανάκαμψης της οικονομίας".
"Παραμένουμε συγκρατημένοι με τους σχεδιασμούς μας", σημείωσε.
Ανέφερε ότι το δημόσιο χρέος κρίνεται βιώσιμο και θα μειωθεί πριν το 2020 κάτω από το 100% του ΑΕΠ. Ωστόσο, απαντώντας σε ερώτηση βουλευτή, ο ΥΠΟΙΚ είπε πως "αναμένουμε ότι πριν το 2017 το χρέος θα είναι κάτω από το 100%", ενώ "το ΑΕΠ θα έχει καταγράψει την τρίτη συνεχόμενη χρονιά ανάπτυξης".
Ανέφερε επίσης ότι "η ανεργία άρχισε να αποκλιμακώνεται" και αναμένεται να διαμορφωθεί στο 14,8% το 2015.
Πηγή ΚΥΠΕ
Διαβάστε επίσης