ΟΗΕ: Να ξεκινήσουν ξανά οι διαπραγματεύσεις για την Κύπρο

Την ανάγκη «να επιστρέψουν οι δύο πλευρές στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για την Κύπρο χωρίς καθυστέρηση», τόνισε ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Kι Μουν, καλώντας παράλληλα «τις χώρες της περιοχής να συμβάλλουν στη δημιουργία ενός ευνοϊκού περιβάλλοντος για παραγωγικές συνομιλίες».
2'

Όπως επισήμανε εκπρόσωπός του, μετά τη σημερινή (23/10) συνάντηση που είχε με τον ειδικό σύμβουλό του για το Κυπριακό, Έσπεν Μπαρτ Άιντε, στην έδρα του διεθνούς οργανισμού, ο γ.γ. του ΟΗΕ ενημερώθηκε για τις «τελευταίες εξελίξεις» στην περιοχή, εκφράζοντας «την ανησυχία του για τις εντάσεις που έχουν προκύψει σε σχέση με τους υδρογονάνθρακες και την αναστολή των διαπραγματεύσεων».

Παράλληλα, «τόνισε την ανάγκη όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη να αποκλιμακώσουν την κατάσταση, έτσι ώστε να αποφευχθεί οποιαδήποτε περαιτέρω αστάθεια στην ήδη έκρυθμη περιοχή».

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Μπαν Kι Μουν, «ο γ.γ. τόνισε την ανάγκη τα μέρη στην Κύπρο να επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων χωρίς καθυστέρηση. Επίσης, κάλεσε τις χώρες της περιοχής να συμβάλλουν στη δημιουργία ενός ευνοϊκού περιβάλλοντος για παραγωγικές συνομιλίες. Σημείωσε ότι, όπως και οι δύο ηγέτες δήλωσαν, οι δύο κοινότητες δεν έχουν την πολυτέλεια για να διαιωνίσουν το στάτους κβο, ιδίως υπό το φως της επιδείνωσης σε περιφερειακό πλαίσιο».

Στη συνέχεια, υπογράμμισε ότι «ενόψει των επικείμενων επισκέψεων του ειδικού συμβούλου στην Κύπρο, στην Τουρκία και στην Ελλάδα, ο γ.γ. εξέφρασε την ελπίδα του ότι όλοι οι ενδιαφερόμενοι θα συνεργαστούν εποικοδομητικά με τον κ. Άιντε για να ξεπεραστούν σύντομα οι σημερινές δυσκολίες. Τέλος, ο γ.γ υπενθύμισε τη δέσμευση που ανέλαβαν οι δύο ηγέτες τον Σεπτέμβριο για να επιταχύνουν τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων».

Εξάλλου ο Μπαν Κι Μουν εμφανίζεται αισιόδοξος ότι μπορεί να επιτευχθεί «συνολική λύση» στο Κυπριακό, όπως υποστηρίζει στην έκθεσή του προς τη Γενική Συνέλευση, στην οποία καταγράφονται όλες οι παρεμβάσεις-αποστολές του ΟΗΕ σε περιφερειακά και διεθνή ζητήματα, περιλαμβανομένου του Κυπριακού.

Ο γ.γ. του ΟΗΕ σημειώνει εξάλλου χαρακτηριστικά ότι το Κυπριακό μπορεί να λυθεί «με την προϋπόθεση πως η υπάρχουσα πολιτική βούληση των ηγετών (στο νησί) και των κοινοτήτων τους θα επικρατήσει, ενώ θα υπάρξει συνεχής υποστήριξη από τη διεθνή κοινότητα»…

Διαβάστε ακόμα:

Σύγκληση συμβουλίου αρχηγών για την Κύπρο ζητά ο Απόστολος Κακλαμάνης