Αθήνα-Λευκωσία εντείνουν προσπάθειες για αγνοούμενους

Κύπρος και Ελλάδα εντατικοποιούν τις προσπάθειές τους και επαναπροσδιορίζουν τις προτεραιότητές τους στο θέμα των αγνοουμένων, ούτως ώστε να υπάρξουν καλύτερα αποτελέσματα και πιο σωστά συμπεράσματα.

Αθήνα-Λευκωσία εντείνουν προσπάθειες για αγνοούμενους
4'

Ο Ελληνοκύπριος εκπρόσωπος στη Διερευνητική Επιτροπή Αγνοουμένων (ΔΕΑ) Νέστορας Νέστορος δήλωσε στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων από την Αθήνα όπου βρίσκεται για διάφορες επαφές, ότι η προσπάθεια με την Ελλάδα είναι "να επαναπροσδιορίσουμε τις ενέργειές μας για να γίνουν πιο στοχευμένες" με στόχο να εντοπιστούν και άλλοι αγνοούμενοι.

Από τη στιγμή που δεν υπάρχει, είπε, ενδιαφέρον από την Τουρκία, η οποία οφείλει να δώσει πληροφορίες, τότε Κύπρος και Ελλάδα πρέπει να εντείνουν και άλλο τις προσπάθειές τους, προβαίνοντας σε επεξεργασία των υφιστάμενων πληροφοριών ή λαμβάνοντας επιπρόσθετες πληροφορίες.

Όπως είπε, το ενδιαφέρον της ελληνικής κυβέρνησης είναι ιδιαίτερα υψηλό και πρόσθεσε ότι όταν επανεξετάζονται φάκελοι για τους οποίους λήφθηκαν καταθέσεις στο παρελθόν τότε η πιο στοχευμένη επανεξέταση μπορεί να φέρει αποτελέσματα.

Ο ΓΓ της Οργάνωσης Νίκος Θεοδοσίου σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ εξέφρασε την ελπίδα όπως ο συντονισμός αυτός με την Ελλάδα αποφέρει καρπούς.

"Χαιρετίζουμε το συντονισμό, πιστεύουμε ότι άρχισε να γίνεται επιτέλους μια σωστή δουλειά όσον αφορά το συντονισμό και των δικών μας υπηρεσιών σε επίπεδο Κυπριακής Δημοκρατίας αλλά και σε συνδυασμό με τις κυβερνητικές υπηρεσίες και τμήματα στην Ελλάδα που δεν μπορεί παρά να αποφέρει καλύτερα αποτελέσματα", είπε.

Μετακινήσεις οστών

Ο κ. Θεοδοσίου μίλησε και για το δράμα των συγγενών αγνοουμένων, οι οποίοι λόγω της άρνησης της Τουρκίας να δώσει πληροφορίες για νέους χώρους ταφής, αναγκάζονται να κηδεύουν τους δικούς τους σχεδόν σε άδεια φέρετρα, αφού η ΔΕΑ τους παραδίδει μόνο πολύ μικρά οστά προς ταφή.

"Είναι ένα θέμα που μας απασχολεί όλους. Είμαστε στο πλευρό των συγγενών της Άσσιας και όλων των συγγενών γιατί πέραν από τους Ασσιώτες ήταν και η ομάδα του Κορνόκηπου και άλλες ομάδες που παρέλαβαν πολύ μικρά οστά. Κάποιες ομάδες ήδη έχουν παραλάβει μικρά οστά από εκταφές και φαίνεται ότι βρίσκουμε και άλλες εκταφές με εσκεμμένη μετακίνηση", είπε.

Σημειώνοντας ότι αυτό αποτελεί μια νέα εγκληματική ενέργεια των Τούρκων, είπε ότι το θέμα πρέπει να αντιμετωπιστεί καθώς, όπως ανέφερε, οι συγγενείς των αγνοουμένων δίνουν ένα άνισο αγώνα με το χρόνο.

"Φανταστείτε οικογένειες που περιμένουν 40 χρόνια να παραλάβουν τα λείψανα των αγαπημένων τους και στο τέλος να μην έχουν καν λείψανα να παραλάβουν, να παραλαμβάνουν δυο - τρία κομματάκια, ενώ κάποιοι καθόλου. Πρόκειται για μια νέα εγκληματική ενέργεια των Τούρκων αυτή η μετακίνηση των οστών και πρέπει και η διεθνής κοινότητα και οι δικοί μας μηχανισμοί να δουλέψουν άμεσα ώστε να πειστεί η Τουρκία να υποδείξει τα νέα σημεία ταφής", τόνισε ο κ. Θεοδοσίου.

Πρόσθεσε ότι ήδη γίνονται προσπάθειες τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό αλλά σημείωσε ότι το θέμα πρέπει να τεθεί στο ανώτατο δυνατό επίπεδο.

"Εμείς οι συγγενείς των αγνοουμένων δίνουμε ένα άνισο αγώνα με το χρόνο. Οι περισσότεροι γονείς των αγνοουμένων μας έχουν πεθάνει, μεγαλώσαμε εμείς τα αδέλφια και οι σύζυγοι, οπότε πρέπει να εργαστούμε να κάνουμε όλες τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν για να έχουμε αποτελέσματα τόσο από πλευράς συλλογής πληροφοριών στο εσωτερικό αλλά και σε διπλωματικό και πολιτικό επίπεδο να γίνουν οι κινήσεις που θα δώσουν στην Τουρκία την πίεση η οποία πιθανόν να την αναγκάσει να συνεργαστεί" είπε.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ, υπάρχουν 109 περιπτώσεις Ε/κ αγνοουμένων που εμπίπτουν στην ομάδα εκείνων των ταυτοποιήσεων που έγιναν με πολύ μικρά οστά.

Οι ίδιες πληροφορίες ανέφεραν ότι η Κύπρος προβαίνει σε διαβήματα για το θέμα αυτό τόσο σε ευρωπαϊκούς όσο και διεθνείς οργανισμούς αλλά και σε ενέργειες στην Κύπρο για εξεύρεση του χώρου μετακίνησης των οστών.

Ο κ. Θεοδοσίου, ο οποίος παρευρέθηκε μαζί με τον Πρόεδρο της Οργάνωσης Νίκο Σεργίδη σε εκδήλωση της Πανελλήνιας Οργάνωσης Συγγενών Αγνοουμένων για τα 40 χρόνια από την τουρκική εισβολή, είπε ότι στην εκδήλωση πέρασε ξανά το μήνυμα του πόνου και της αγωνίας των συγγενών αλλά και της ανάγκης της επίσπευσης των διαδικασιών για τη διερεύνηση της τύχης των αγνοουμένων.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή