ΥΠΟΙΚ: Εγκριση ν/σ που συνθέτουν το πλαίσιο αφερεγγυότητας

Ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης ζήτησε από τη Βουλή όπως προχωρήσει στην έγκριση των δύο από τα πέντε νομοσχέδια που συνθέτουν το πλαίσιο αφερεγγυότητας, παρά τις επιφυλάξεις που διατυπώνει ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας Κώστας Κληρίδης για την αντισυνταγματικότητα του νόμου για τις αναδιαρθρώσεις χρέους βιώσιμων επιχειρήσεων (Examinership).
4'

Στη σημερινή κοινή συνεδρία των Επιτροπών Οικονομικών και Εσωτερικών ξεκίνησε η εξέταση των δύο νομοσχεδίων που ενέκρινε χθες το Υπουργικό Συμβούλιο. Πρόκειται για το νομοσχέδιο Συμβούλων Αφερεγγυότητας, το οποίο θεσμοθετεί και ρυθμίζει το επάγγελμα των συμβούλων αφερεγγυότητας και το νομοσχέδιο που τροποποιεί τον περί Εταιρειών Νόμο για εισαγωγή σχεδίου αναδιάρθρωσης χρέους βιώσιμων επιχειρήσεων.

Σε επείγουσα επιστολή του προς τον Υπουργό Οικονομικών, η οποία παρουσιάστηκε στην συνεδρία, ο κ. Κληρίδης αναφέρει ότι οι επιφυλάξεις του σχετίζονται με τις πρόσφατες αποφάσεις του Ανώτατο Δικαστηρίου στις αναφορές που έκανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας για τα νομοθετήματα που είχε εγκρίνει η Βουλή σε σχέση με το θέμα των εκποιήσεων.

Αναφέρεται ειδικότερα στις διατάξεις του νομοσχεδίου που αφορούν σε περιορισμούς στο δικαίωμα του συμβάλλεσθαι που κατοχυρώνεται από το άρθρο 26 του Συντάγματος και στο δικαίωμα της ιδιοκτησίας που καθορίζεται από το άρθρο 23 και που αφορούν στην εκτέλεση ή μη συμβάσεων κατά την περίοδο προστασίας, καθώς και στις διατάξεις που αφορούν την επιβεβαίωση των προτάσεων του εξεταστή από το Δικαστήριο και που επηρεάζουν τους εγγυητές και άλλους πιστωτές, ανεξαρτήτως αν έχουν εγκριθεί απ' αυτούς ή όχι.

Στην επιστολή του προς τον ΥΠΟΙΚ, ο Γενικός Εισαγγελέας παρατήρησε όμως ότι «ο νομοτεχνικός έλεγχος έγινε μέσα σε ασφυκτικά χρονικά πλαίσια που εσείς ζητήσατε με ό,τι αυτό συνεπάγεται ως προς το επίπεδο του ελέγχου αυτού».

Ερωτηθείς για τη θέση αυτή του Γενικού Εισαγγελέα, ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι «ο Γενικός Εισαγγελέας έχει υπογράψει τα νομοσχέδια, ορθά πράττοντας εντοπίζει κάποιους δυνητικούς κινδύνους, όμως αξιολογώντας συνολικά την πρόταση την έχει υπογράψει καταγράφοντας ένα κίνδυνο ο οποίος απ' όλους θα πρέπει να σημειωθεί, αλλά η πρόταση της Κυβέρνησης είναι βεβαίως να προχωρήσουμε με δεδομένο ότι ο Γενικός Εισαγγελέας, υπέγραψε το νομοσχέδιο με αυτή την επιφύλαξη».

«Αυτή η προσπάθεια που κάνουμε εμπεριέχει ένα νομικό ρίσκο. Το πιο εύκολο θα ήταν να αφήνουμε τα πράγματα ως έχουν, εμπεριέχεται ένα νομικό ρίσκο όχι μόνο σε αυτά τα νομοσχέδια, αλλά σε όλα», είπε, προσθέτοντας ότι η Κυβέρνηση είχε πάρει γνωματεύσεις έγκριτων νομικών.

Απαντώντας σε ερώτηση αν κυβέρνηση και Νομική Υπηρεσία συμφωνούν, ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε ότι «από τη στιγμή που ετοιμάστηκε από την εκτελεστική εξουσία ένα νομοσχέδιο, από την στιγμή που φέρει τη υπογραφή του Γενικού Εισαγγελέα, προφανώς εκτελεστική και Νομική Υπηρεσία συμφωνούμε ότι είναι συνταγματικά, ασχέτως εάν εντοπίζονται ή καταγράφονται κάποιοι μικροί κίνδυνοι».

Σημείωσε τέλος ότι τα δύο νομοσχέδια έχουν την έγκριση της Τρόικα, προσθέτοντας ότι θα υπάρξει διαβούλευση τις επόμενες ημέρες για τα υπόλοιπα νομοσχέδια.

Και η Νομική Υπηρεσία, δια του εκπροσώπου της, δήλωσε ότι εκτελεστική εξουσία και νομική υπηρεσία συμφωνούν. «Ένας νόμος τεκμαίρεται ως συνταγματικός μέχρις ότου αποδειχθεί ως αντισυνταγματικός πέραν πάσης αμφιβολίας, δηλαδή με απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου. Ο Γενικός Εισαγγελέας δεν είναι δικαστήριο, είναι ο νομικός σύμβουλος του Προέδρου της Δημοκρατίας», συμπλήρωσε.

Μέλη των Επιτροπών εξέφρασαν δυσφορία για τις επιφυλάξεις του Γενικού Εισαγγελέα.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών Νικόλας Παπαδόπουλος τόνισε πως οι επιφυλάξεις του Γενικού Εισαγγελέα πρέπει να εξεταστούν διότι είναι σημαντικές. Υπενθύμισε δε τους απαξιωτικούς, όπως είπε, χαρακτηρισμούς που δέχθηκε η Βουλή όταν ενέκρινε τις προτάσεις νόμου για τις εκποιήσεις τις οποίες τελικές ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έκανε αναφορά στο Ανώτατο.

«Δεν έχει πράγμα που δεν ακούσαμε. Τώρα ακούμε τς ίδιες επιφυλάξεις τις οποίες ακούσαμε για τις προτάσεις νόμου που είχαμε εγκρίνει τις ακούμε τώρα για τα κυβερνητικά νομοσχέδια», πρόσθεσε.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Γιάννος Λαμάρης διερωτήθηκε ποιος θα πάρει την ευθύνη αν οι πολίτες προσφύγουν στο Δικαστήριο, τη στιγμή που εγκριθούν τα νομοσχέδια δεδομένων των επιφυλάξεων του Γενικού Εισαγγελέα.

Παράλληλα, ο επίσης βουλευτής του ΑΚΕΛ Πάμπος Παπαγεωργίου διερωτήθηκε κατά πόσον θα πρέπει να αλλάξει το Σύνταγμα διότι θα βρίσκουμε μπροστά μας αυτά τα συνταγματικά προβλήματα.

Τα μέλη των Επιτροπών υπέβαλαν σωρεία ερωτήσεων επί των προνοιών των δύο νομοσχεδίων, ερωτήσεις τις οποίες ο Υπουργός Οικονομικών δεσμεύτηκε ότι θα απαντήσει γραπτώς.


Πηγή ΚΥΠΕ

Σχετικές ειδήσεις