Μελετούν τις επιπτώσεις από τη μείωση τουρισμού από Ρωσία
Στο μικροσκόπιο της Κυβέρνησης και των αρμοδίων τμημάτων βρίσκεται η κατάσταση της ρωσικής οικονομίας λόγω των κυρώσεων που επιβάλλει η Δύση στην Ρωσική Ομοσπονδία, ελέω Ουκρανίας.
Ειδικότερα, σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, τα αρμόδια τμήματα επικεντρώνονται στην αντιστάθμιση της αναμενόμενης μείωσης του τουριστικού ρεύματος από τη Ρωσία, ειδικότερα λόγω της πτώσης του ρουβλιού, καθώς και στις ενδεχόμενες επιπτώσεις στην κυπριακή οικονομία από την εφαρμογή του ρωσικού νόμου για τον επαναπατρισμό υπεράκτιων εταιρειών ρωσικών συμφερόντων (deoffshorization).
Αναφορικά με τον τουρισμό τα αρμόδια Υπουργεία εξετάζουν τρόπους αντιστάθμισης των απωλειών στη ροή τουριστικών αφίξεων από τη Ρωσία προς την Κύπρο, με αιχμή τις αγορές από το Ηνωμένο Βασίλειο και την Γερμανία.
Ήδη τουριστικοί παράγοντες εκτιμούν πως η ροή τουρισμού από τη Ρωσία αναμένεται να κυμανθεί γύρω στο 20%, με την τάση για το γενικότερο εξερχόμενο τουρισμό από τη χώρα να παρουσιάζει μείωση που θα φτάσει μέχρι και το 60%, την ώρα που η πίεση στο ρούβλι συνεχίζεται.
Σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία οι συνολικές αφίξεις τουριστών στην Κύπρο την περίοδο Ιανουαρίου – Νοεμβρίου του 2014 ανήλθαν σε 2.384.375, εκ των οποίων οι 692.661 από τη Ρωσία ή ποσοστό 29,05% του συνολικού εισερχόμενου πληθυσμού.
Πλέον οι Αρχές εστιάζουν στην αντιστάθμιση των απωλειών αυτών από ενίσχυση του τουριστικού ρεύματος με την παραδοσιακά μεγαλύτερη τουριστική αγορά της Κύπρου, το Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς και τη Γερμανία η οποία αναμένεται να παρουσιάσει αύξηση στις τουριστικές αφίξεις στο νησί. Από την 1η Νοεμβρίου ξεκίνησε η εβδομαδιαία πτήση της γερμανικής Germanwings – θυγατρικής της Λουφτχάντσα - που συνδέει την Κολωνία με τη Λάρνακα.
Θετικές οι ενδείξεις από deoffshorization
Στο μικροσκόπιο των αρχών βρίσκεται και ο ρωσικός νόμος για τον επαναπατρισμό των ρωσικών υπεράκτιων εταιρειών (deoffshorization), ο οποίος τέθηκε σε εφαρμογή από την 1η Ιανουαρίου 2015, με τις πρώτες ενδείξεις να παρουσιάζονται ως θετικές.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης φέρεται να ανέφερε στην χθεσινή τακτική σύσκεψη με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, παρουσία και των Υπουργών Εξωτερικών και Εσωτερικών, ότι η Κύπρος μπορεί να βγει κερδισμένη από αυτή τη νομοθεσία, καθώς ήδη Ρώσοι επιχειρηματίες επιδιώκουν μόνιμη παραμονή στην Κύπρο, για να αναλάβουν τη διαχείριση των εταιρειών τους. Σημειώνεται ότι η ουσιαστική διεύθυνση των εταιρειών στη χώρα όπου εδρεύουν είναι μια από τις βασικές προϋποθέσεις του νόμου, προκειμένου μια ρωσική υπεράκτια εταιρεία να απολαμβάνει τα οφέλη της συμφωνίας αποφυγής διπλής φορολογίας την οποία συνήψε η χώρα - στην οποία διαθέτει την έδρα της - με τη Ρωσική Ομοσπονδία.
Όπως χαρακτηριστικά ανέφεραν στο ΚΥΠΕ έγκυρες πηγές, ήδη παρατηρείται αυξημένη αγορά των μηνιαίων εξαετών ομολόγων που εκδίδει το Υπουργείο Οικονομικών σε μια προσπάθεια απόκτησης κυπριακού διαβατηρίου από Ρώσους επιχειρηματίες. Ενδεικτικά, η έκδοση της έκτης σειράς υπερκαλύφθηκε αφού από τα €10 εκατομμύρια ευρώ, που αποτελούν το ανώτατο όριο της κάθε έκδοσης, λήφθηκαν αιτήσεις €27 εκατ. το 91% των οποίων από ξένους επενδυτές.
Εξετάζονται πιθανές επιπτώσεις λόγω ελληνικής πολιτικής αβεβαιότητας
Τέλος, στο μικροσκόπιο των κυπριακών αρχών βρίσκονται και οι ενδεχόμενες επιπτώσεις από την πολιτική αβεβαιότητα που παρατηρείται στην Ελλάδα ενόψει και των βουλευτικών εκλογών της 25ης Ιανουαρίου.
Οι κυπριακές αρχές βρίσκονται σε εγρήγορση και σύμφωνα με έγκυρες πηγές η Κεντρική Τράπεζα εξετάζει το κατά πόσον μια παρατεταμένη πολιτική κρίση στην Ελλάδα θα επηρεάσει τις τέσσερις θυγατρικές των ελληνικών τραπεζών που δραστηριοποιούνται στην Κύπρο.
Πηγή: ΚΥΠΕ