Ψάχνουν την «νομική-χρυσή» τομή για παραμονή της Total
Μετά τις ανακοινώσεις για την πρόθεση του γαλλικού κολοσσού να αποχωρήσει από την κυπριακή ΑΟΖ, καθώς δεν βρήκε γεωτρήσιμους στόχους στα οικόπεδα 10 και 11, η κυβέρνηση ψάχνει πλέον την χρυσή τομή.
Στο Προεδρικό σήμερα βρέθηκε ο Γενικός Εισαγγελέας, ο οποίος σε δηλώσεις του είπε ότι βρίσκεται σε επαφή με το Υπουργείο Ενέργειας, γίνεται ανταλλαγή απόψεων, ενώ δόθηκαν και σχετικές γνωματεύσεις που αφορούν το συμβόλαιο που διατηρεί η εταιρεία Τotal με την Κυπριακή Δημοκρατία.
«Προτείνονται κάποιες τροποποιήσεις στην υφιστάμενη διευθέτηση όπως αυτή έχει παρουσιαστεί στο συμβόλαιο και έχουμε δώσει την άποψη μας ως προς το εφικτό να δοθεί νομική κάλυψη στις προτεινόμενες εναλλακτικές λύσεις», είπε χαρακτηριστικά ο Κώστας Κληρίδης.
O ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δήλωσε ότι υπάρχει ομοφωνία μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων και της Κυβέρνησης όσον αφορά τους χειρισμούς για τις άδειες που έχουν παραχωρηθεί στην Total. Συνεπώς είπε θα το χειριστούμε αναλόγως προσθέτοντας ότι υπάρχει αισιοδοξία.
Ο αρμόδιος Υπουργός, Γιώργος Λακκοτρύπης, είπε ότι παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα των διαβουλεύσεων μεταξύ της Κυβέρνησης από τις 11 Σεπτεμβρίου μέχρι και τον Δεκέμβριο όπου η εταιρεία παρέδωσε τις εισηγήσεις της. Τις επόμενες μέρες είπε θα προχωρήσουμε με τις νενομισμένες διαδικασίες και ελπίζουμε να καρποφορήσει η προσπάθεια είπε.
Σε δηλώσεις του ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, είπε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε τους Αρχηγούς των κομμάτων για τις επαφές του στο Νταβός για το κυπριακό, την ενέργεια και την οικονομία. Αναφερόμενος στο θέμα της Total είπε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη ένας διάλογος. Πρόθεση και των δύο πλευρών είπε είναι να υπάρξει συνέχεια στη συνεργασία.
Μιλώντας μετά το πέρας της σύσκεψης αρχηγών, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού, είπε ότι οι πολιτικοί αρχηγοί ενημερώθηκαν για τις εξελίξεις σε πολιτικό, ενεργειακό και οικονομικό επίπεδο. Αναφερόμενος στο θέμα της Total, εξέφρασε την ενόχληση του ΑΚΕΛ για το γεγονός ότι ενώ η Κυβέρνηση γνώριζε την πρόθεση της εταιρείας από τις 10 Σεπτεμβρίου, εντούτοις δεν ενημέρωσε τα κόμματα. Για πολιτικούς λόγους είπε ο Άντρος Κυπριανού, επιβάλλεται να βρεθεί τρόπος να παραμείνει η εταιρεία στην Κύπρο και να συνεχίσει τις εργασίες της. Τόνισε ωστόσο ότι οι όποιες αποφάσεις θα πρέπει να παρθούν με νόμιμο τρόπο και χωρίς να αποτελούν προηγούμενο για μελλοντικές αποφάσεις άλλων εταιρειών.
Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, είπε ότι η εξέλιξη διαψεύδει όσους έλεγαν ότι το θέμα έκλεισε από τον Σεπτέμβριο. Τόνισε ότι πρέπει να καταβληθεί προσπάθεια ώστε να πεισθεί η εταιρεία να παραμείνει στην Κύπρο. Παράλληλα είπε ότι ο ίδιος κατέθεσε τα στοιχεία που ζητήθηκαν από την Κυβέρνηση, τα οποία αποδεικνύουν ότι η Total δεν αποχωρεί για τεχνικά ζητήματα, αλλά και πολιτικά. Δώσαμε είπε συγκεκριμένα στοιχεία για προβληματισμούς πετρελαϊκών εταιρειών σε σχέση με τις πολιτικές αποφάσεις της Κυβέρνησης. Βασικός κανόνας είπε ο Νικόλας Παπαδόπουλος, είναι η σταθερότητα και η ασφάλεια του επενδυτικού περιβάλλοντος. «Έχουμε διαφορετική φιλοσοφία από την Κυβέρνηση η οποία πιστεύει ότι χωρίς λύση του κυπριακού δεν έχει φυσικό αέριο. Εμείς πιστεύουμε ότι για τη λύση του κυπριακού, πρέπει να αξιοποιήσουμε το φυσικό αέριο για να ασκηθεί πίεση», είπε χαρακτηριστικά.
Εκ μέρους της ΕΔΕΚ, ο Μαρίνος Σιζόπουλος είπε ότι έγινε μια ενδελεχής ενημέρωση από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τα όσα έχουν συμβεί με την εταιρεία Total. Θέση της ΕΔΕΚ είπε είναι ότι πρέπει να εξαντληθεί κάθε δυνατό περιθώριο για να συνεχίσει η συνεργασία με την εταιρεία γιατί το θέμα έχει μεγάλες πολιτικές διαστάσεις. Παράλληλα εισήγηση της ΕΔΕΚ είναι να εμπλακούν και άλλες εταιρείες στην κυπριακή ΑΟΖ όπως η Ρωσία.
Ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών, είπε ότι κακώς γίνονται δημόσιες δηλώσεις για το θέμα και ότι όσα λιγότερα λέμε και όσα περισσότερα κάνουμε τόσο το καλύτερο. Αυτό που έγινε ήταν μια παραγωγική συζήτηση σε ότι αφορά τα ενεργειακά, είπε. Επιπρόσθετα είπε ότι ορίστηκε διήμερη σύσκεψη του Συμβουλίου Αρχηγών στις 9-10 Φεβρουαρίου.
Τέλος ο Γιώργος Περδίκης, είπε ότι στόχος στην υπόθεση της Total θα πρέπει να είναι να εξασφαλιστούν με πραγματικούς όρους τα οικονομικά, πολιτικά και οικονομικά πλεονεκτήματα. Μια καλή συμφωνία μπορεί να εξασφαλίσει και τα τρία είπε χαρακτηριστικά.
ΠΗΓΗ ΣΙΓΜΑ