«Κολλημένες» οι έρευνες για αγνοούμενους στα κατεχόμενα

Ο ρυθμός με τον οποίο διεξάγονται έρευνες σε στρατιωτικές περιοχές στα κατεχόμενα για εξεύρεση οστών αγνοουμένων "είναι αργός και η Τουρκία θα πρέπει να επιταχύνει την πρόσβαση σε αυτές τις περιοχές δήλωσε το τρίτο μέλος της Διερευνητικής Επιτροπής για τους Αγνοουμένους (ΔΕΑ) Paul-Henri Arni σε εκδήλωση για το ανθρωπιστικό θέμα των αγνοουμένων που διοργάνωσε σήμερα το Πανεπιστήμιο Κύπρου.
2'

Ο κ. Arni, σύμφωνα με ανακοίνωση του Πανεπιστημίου Κύπρου είπε ότι "η Επιτροπή δεν έχει διατυπώσει αίτημα για να γίνουν έρευνες στα αρχεία του τουρκικού στρατού, καθώς απαιτείται ομόφωνη απόφαση από τα τρία μέλη της, δηλαδή τόσο από τον Ελληνοκύπριο όσο και από το μέλος που εκπροσωπεί την τουρκοκυπριακή κοινότητα".

Πρόσθεσε "ότι ο χρόνος κυλά σε βάρος του έργου της Επιτροπής, καθώς σταδιακά φεύγουν από τη ζωή οι μάρτυρες, αλλά και οι συγγενείς των αγνοουμένων".

Απαντώντας σε ερωτήσεις φοιτητών Νομικής του Πανεπιστημίου Κύπρου, ο κ. Arni τόνισε ότι, σε αντίθεση με άλλες χώρες όπου υπάρχουν αγνοούμενοι, στην Κύπρο παρέχεται δικαστική ασυλία σε όσους δίνουν πληροφορίες στην Επιτροπή, κάτι που έχει οδηγήσει στην ανεύρεση 564 αγνοούμενων και την επιστροφή των οστών τους στους συγγενείς.

Παραμένουν, ωστόσο, περίπου 1.500 αγνοούμενοι, οι περισσότεροι Ελληνοκύπριοι μετά την τουρκική εισβολή, αλλά και λίγες εκατοντάδες Τουρκοκύπριοι που εξακολουθούν να αγνοούνται μετά τις δικοινοτικές ταραχές της περιόδου 1963-64, σημείωσε.

Στην ομιλία του ο κ. Arni αναφέρθηκε στη διαδρομή της Επιτροπής από την ίδρυση της ως δικοινοτικό όργανο το 1981, το συναινετικό και εποικοδομητικό τρόπο λειτουργίας της, τον ανθρωπιστικό και μη πολιτικό χαρακτήρα της, καθώς και τα πεπραγμένα της από το 2006 που ξεκίνησαν οι εκσκαφές για την ανεύρεση αγνοουμένων.

Μίλησε, μεταξύ άλλων, για τον τρόπο αξιοποίησης των εμπιστευτικών πληροφοριών που δίνονται στην Επιτροπή, την επιλογή των χώρων όπου γίνονται ανασκαφές στα κατεχόμενα και στις ελεύθερες περιοχές, τη διαδικασία ταυτοποίησης που ακολουθείται με την ανεύρεση οστών, καθώς και για την ψυχολογική στήριξη που παρέχεται στους συγγενείς.

Στο χαιρετισμό του ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου, Καθηγητής Κωνσταντίνος Χριστοφίδης αναφερόμενος στο ζήτημα των αγνοουμένων στην Κύπρο, σημείωσε ότι η σκέψη μας είναι με τις εκατοντάδες οικογένειες που εξακολουθούν να βιώνουν την καθημερινή αγωνία και οδύνη που γεννά η αβεβαιότητα για την τύχη των αγαπημένων τους, για το εάν ενδεχομένως είναι ακόμη ζωντανοί ή εάν η Επιτροπή θα ανακαλύψει τα οστά τους και θα βεβαιώσει το θάνατό τους.

«Είναι αυτό το καθημερινό δράμα που το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έχει κρίνει ότι αποτελεί 'απάνθρωπη μεταχείριση' για τους συγγενείς. Αυτό το συνεχιζόμενο ανθρωπιστικό δράμα των συγγενών των αγνοουμένων στοιχειώνει το νησί μας και αναδεικνύει αφενός πόσο σημαντικό είναι το έργο που επιτελεί η Επιτροπή και αφετέρου πόσο επιτακτική είναι η λύση του Κυπριακού προβλήματος», πρόσθεσε.

Στην εκδήλωση παρουσιάστηκε οπτικοακουστικό υλικό το οποίο καθήλωσε τους παρευρισκόμενους.

ΠΗΓΗ ΣΙΓΜΑ

Σχετικές ειδήσεις