Ερευνα για Κύπρο: 42 θύματα trafficking το 2014

Στην Κύπρο, το 2014 αναγνωρίστηκαν 42 θύματα εμπορίας προσώπων, εκ των οποίων τα 17 ήταν θύματα σεξουαλικής εκμετάλλευσης, τα 20 εργασιακής εκμετάλλευσης, ενώ 5 είχαν τύχει εκμετάλλευσης για τη σύναψη εικονικών γάμων, δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εσωτερικών στην Ημερίδα «Εμπορία Προσώπων, Φτώχεια και Ρατσισμός», που διοργανώνει η Μη Κυβερνητική Οργάνωση Cyprus Stop Trafficking.
2'

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωσε είπε ότι "ως πολύ σημαντική εξέλιξη κρίνεται και το γεγονός ότι το 2014, για πρώτη φορά, είχαμε τρεις καταδίκες για θέματα εμπορίας προσώπων, κάτι που ευελπιστούμε ότι θα συμβάλει στην εξάλειψη τέτοιων κρουσμάτων στη χώρα μας".

Πρόσθεσε ότι "η πάταξη του ειδεχθούς αυτού εγκλήματος είναι μία από τις προτεραιότητες του Υπουργείου Εσωτερικών, που προεδρεύει της Πολυθεματικής Συντονιστικής Ομάδας κατά της εμπορίας προσώπων".

Σημείωσε ότι "ένα τέτοιο σημαντικό βήμα είναι και η ψήφιση της Νομοθεσίας 60(Ι)/2014, η οποία είναι εναρμονισμένη με την Οδηγία 2011/36/ΕΕ και, μεταξύ άλλων καλύπτει τα αδικήματα της εμπορίας και εκμετάλλευσης ενηλίκων, παιδιών, ανθρωπίνων οργάνων, τη σεξουαλική εκμετάλλευση ενηλίκων και παιδιών, την εκμετάλλευση στην εργασία, ποινικοποιεί τη χρήση υπηρεσιών, αν υπάρχει εύλογη υποψία ότι το άτομο που παρέχει την υπηρεσία είναι θύμα εμπορίας προσώπων, δημιουργεί ένα πιο προστατευτικό πλαίσιο για τα θύματα, διασφαλίζοντας π.χ. την πρόσβαση των θυμάτων σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, ψυχολογική στήριξη, ασφαλή διαμονή, πρόσβαση στην εκπαίδευση και άλλα.

Προβλέπει, επίσης, "στη δημιουργία Ταμείου Στήριξης Θυμάτων στο οποίο θα κατατίθενται έσοδα από αποφάσεις δικαστηρίων, από χορηγίες, κληροδοτήματα και άλλα".

Ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εσωτερικών είπε ότι "πέρα από τις εμπλεκόμενες κυβερνητικές υπηρεσίες, στην Πολυθεματική Συντονιστική Ομάδα συμμετέχουν τέσσερις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, μία εκ των οποίων είναι και η 'Cyprus Stop Trafficking' που διοργανώνει τη σημερινή εκδήλωση".

Επιπρόσθετα, ανέφερε, "υλοποιείται το Εθνικό Σχέδιο Δράσης κατά της εμπορίας προσώπων 2013-2015, το οποίο θέτει ένα συνολικό πλαίσιο για την αντιμετώπιση της εμπορίας προσώπων μέσα στο περιβάλλον και τις ιδιαιτερότητες της κυπριακής πραγματικότητας".

Είπε ότι "κάποια από τα κεφάλαια του Εθνικού Σχεδίου Δράσης κατά της εμπορίας προσώπων 2013-2015 είναι ο συντονισμός, η πρόληψη, ο εντοπισμός και αναγνώριση θυμάτων, η προστασία και στήριξη, η εκπαίδευση και η διεθνής συνεργασία".

Πρόσθεσε ότι " κάτω από κάθε κεφάλαιο έχουν συμπεριληφθεί και οι ανάλογες δράσεις, που υλοποιούνται από τις αρμόδιες υπηρεσίες".

"Ευελπιστούμε ότι με την αγαστή συνεργασία μεταξύ αρμόδιων κυβερνητικών Υπηρεσιών και των μη κυβερνητικών οργανώσεων που δραστηριοποιούνται στον τομέα της καταπολέμησης αυτού του απαράδεκτου φαινομένου, θα καταφέρουμε να αμβλύνουμε όσο περισσότερο γίνεται το πρόβλημα και να το καταπολεμήσουμε μέχρι και την εξάλειψη του", είπε καταλήγοντας ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εσωτερικών.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Σχετικές ειδήσεις