Υπόθεση ΣΑΠΑ: Σκάνδαλα εκατομμυρίων!

Κάποιοι για 10-15 χρόνια έτρωγαν με «χρυσές κουτάλες» οι θεσμοί του κράτους δεν λειτουργούσαν σωστά και η διαφθορά ήταν μεγάλη, δήλωσε ενώπιον της Επιτροπής Ελέγχου της Βουλής ο Γενικός Ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης.
5'

Ο Ελεγκτής παρευρέθηκε στην Επιτροπή, η οποία εξέτασε θέμα για τις υπερχρεώσεις του ΣΑΠΑ, τις ζημιές στο Δημόσιο και πιθανούς τρόπους ανάκτησής τους, ύστερα από πρόταση της Βουλευτού Αθηνάς Κυριακίδου.

Στην Επιτροπή παρέστησαν επίσης ο Δήμαρχος Πάφου Φαίδωνας Φαίδωνος, ο Γενικός Διευθυντής του ΥΠΕΣ, εκπρόσωπος του ΥΠΟΙΚ, η Γενική Λογίστρια, εκπρόσωποι της Νομικής Υπηρεσίας και του ΕΤΕΚ και εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Μίζες 1,7 εκατ. και άνω

Από τη συζήτηση διαφάνηκε ότι οι μίζες που δόθηκαν ίσως να ξεπερνούν το ποσό του 1,7 εκ. (υπόθεση που είναι ήδη σε εξέλιξη στο δικαστήριο) και ίσως να αγγίζουν και τα 4 εκ. Επίσης προκύπτει ότι για την πρώτη φάση του συμβολαίου πληρώθηκε ήδη ποσό 53 εκ και άλλα 120 εκ για τη δεύτερη φάση ενώ οι δύο εργολάβοι του έργου διεκδικούν άλλα 21 εκ.

Στην πρώτη φάση το συμφωνηθέν ποσό ήταν γύρω στα 43 εκ και οι υπερχρεώσεις ανήλθαν στο τέλος στα 53 εκ ενώ στη δεύτερη φάση από τα 92 εκ δόθηκαν τελικά 120.

Τα χρήματα των υπερχρεώσεων θα καταβληθεί προσπάθεια να ανακτηθούν μέσω αστικών αγωγών και να επιστραφούν στους δημότες υπό τη μορφή της μείωσης των τελών αλλά και επιδιόρθωσης των κακοτεχνιών στο οδικό δίκτυο.

«Πάσχει το σύστημα»

Ο Γενικός Ελεγκτής, μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής, είπε ότι πάσχει και το σύστημα της διαιτησίας για συμβόλαια του δημοσίου και για το λόγο αυτό καταργήθηκε στην κεντρική κυβέρνηση αλλά δυστυχώς εξακολουθεί να υφίσταται στην ευρύτερη δημόσια υπηρεσία.

Επέκταση των ερευνών ζητεί ο νέος δήμαρχος

Ο Δήμαρχος Πάφου Φαίδωνας Φαίδωνος ζήτησε από την Εισαγγελία και την Αστυνομία να επεκτείνουν τις έρευνές τους και για τη δεύτερη φάση του ΣΑΠΑ, λέγοντας ότι το ποσό των μιζών δεν είναι μόνο 1,7 εκ αλλά πολύ μεγαλύτερο.

Μίλησε για σκάνδαλο με υπόβαθρο, προσθέτοντας ότι το κύριο μέρος των μιζών στην πρώτη φάση έχει ήδη πληρωθεί.

Εξάλλου, σε δηλώσεις μετά τη συνεδρίαση ο κ. Φαίδωνος είπε ότι σε συνεννόηση με τον Γενικό Ελεγκτή, με τον οποίο συναντήθηκε το πρωί, θα γίνει προσπάθεια να τεκμηριωθούν αυτές οι υπερπληρωμές στους εργολάβους, συνεπεία των μιζών.

Είπε ότι τίθεται και θέμα πιθανής σύγκρουσης συμφερόντων δικηγορικών γραφείων που χειρίζονται υποθέσεις εταιρειών που είχαν αναλάβει συμβόλαια του ΣΑΠΑ αλλά και των συμβούλων μηχανικών που ήταν εντεταλμένοι να προστατεύουν τα συμφέροντα του Δήμου και να τον εκπροσωπούν.

Σύμφωνα με τον Δήμαρχο, υπάρχουν περιπτώσεις όπου ίδια δικηγορικά γραφεία εκπροσωπούσαν και σύμβουλους μηχανικούς και εργοληπτική εταιρεία σε υποθέσεις του ΣΑΠΑ. Ο κ. Φαίδωνος κάλεσε το Δικηγορικό Σύλλογο αυτεπάγγελτα να διερευνήσει το ζήτημα, προσθέτοντας ότι θέμα εγείρεται και για το γεγονός ότι ενώ 4 μεγάλες εργοληπτικές εταιρείες παραδέχθηκαν ότι χρημάτισαν συγκεκριμένα πρόσωπα, σήμερα συζητούν για να υπογράψουν συμβόλαιο δημοσίου έργου και κανένα μέτρο δεν έχει ληφθεί, κάνοντας λόγο για νομικό και θεσμικό κενό το οποίο πρέπει να εξετάσει η Επιτροπή Ελέγχου.

Συνέχισε λέγοντας ότι οι δικές του καταγγελίες για το ΣΑΠΑ άρχισαν από το 2010 ωστόσο φαίνεται ότι τα κυκλώματα ήταν πολύ δυνατά και ήταν σε έξαρση στην Πάφο.

Ο αναπληρωτής Πρόεδρος της Επιτροπής Ελέγχου Αριστοτέλης Μισός δήλωσε ότι τα θεσμικά όργανα του κράτους, παρά το γεγονός ότι παρατηρούσαν φαινόμενα διασπάθισης, παρέμεναν στις σημειώσεις και δεν προχώρησαν σε πρακτικά μέτρα ώστε να αποτραπούν τα φαινόμενα αυτά.

Είπε ακόμη ότι το θέμα της ανάθεσης των δημοσίων συμβάσεων για μεγάλα έργα της τοπικής αυτοδιοίκησης πρέπει πλέον να απασχολήσει την πολιτεία και οι αναθέσεις αυτές να γίνονται μέσω του κεντρικού κράτους ώστε να υπάρχει σωστή κατάρτιση, επίβλεψη και εκτέλεση των συμβάσεων.

Η Βουλευτής του ΑΚΕΛ Ειρήνη Χαραλαμπίδου υπενθύμισε ότι το κόμμα της ενέγραψε το θέμα από το 2012 και έκτοτε παρενέβαινε για επαναφορά του καθώς οι ανησυχίες γίνονταν εντονότερες. Είπε ότι χρειάζεται και σε θεσμικό επίπεδο να ληφθούν δραστικές αποφάσεις για εταιρείες, πχ, που έδρασαν ως μιζαδόροι. Δεν πρέπει, είπε, να κρατήσουν τα χρήματα που υπερχρέωσαν το ΣΑΠΑ έστω και αν αυτές είναι μάρτυρες κατηγορίες, δηλαδή δεν μπορεί να τους χαριστούν τα ποσά αυτά αν η Εισαγγελία τους υποδείξει ως μάρτυρες κατηγορίας.

Σύμφωνα με την κ. Χαραλαμπίδου, οι επαγγελματικοί σύμβουλοι που έδωσαν κάλυψη σε αυτή την απάτη, κατά την έκφρασή της, πρέπει να υποστούν κυρώσεις από τα επαγγελματικά τους σώματα. Πρόσθεσε ακόμη ότι το κράτος που είναι ο μεγαλύτερος προσφοροδότης θα πρέπει να αποκλείσει έστω και προσωρινά από τα κρατικά συμβόλαια τις εταιρείες που κατά παραδοχή τους έδωσαν μίζες, λέγοντας ότι εγείρεται θέμα από το γεγονός ότι από αυτές τις εταιρείες κάποια ήδη έχει εξασφαλίσει προσφορά από το κράτος.

Αγωγές εναντίον ΣΑΠΑ και από Δημάρχους και Κοινότητες

Ο Δήμαρχος Γεροσκήπου δήλωσε ενώπιον της Επιτροπής ότι οι κακοτεχνίες στο οδικό δίκτυο της περιοχής διαπιστώθηκαν από το 2012 και κινήθηκαν αγωγές εναντίον του ΣΑΠΑ. Οι κακοτεχνίες, πρόσθεσε, σημειώθηκαν ως αποτέλεσμα της ανοχής.

Ο Κοινοτάρχης της Χλώρακας δήλωσε ότι η κοινότητά του έχει καταντήσει ένα ερείπιο και ότι το οδικό δίκτυο λόγω των κακοτεχνιών είναι ανύπαρκτο. Οι δρόμοι, είπε, είναι αδιάβατοι και αυτοί τη στιγμή καταφέραμε να επιδιορθώσουμε μόνο το ένα τέταρτο των κακοτεχνιών σε ένα δίκτυο αγωγών που εκτείνεται στα 28 χιλιόμετρα.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Σχετικές ειδήσεις