Για ανάγκη συνεργασίας κάνει λόγο ο Ναμί

Οι δύο κοινότητες δεν έχουν ανάγκη από διπλωματικό πόλεμο αλλά από συνεργασία δήλωσε ο "υπουργός" εξωτερικών, Οζντίλ Ναμί λέγοντας ότι στόχος είναι μια περιεκτική λύση και η τ/κ δεν ασχολείται με "ενδιάμεσες λύσεις".
2'

Όπως μεταδίδεται στα κατεχόμενα, ο κ. Ναμί σχολίαζε σήμερα στη "βουλή" αναφορά του "βουλευτή" του κόμματος Εθνικής Ενότητας, Χαμζά Ερσάν Σανέρ για πολιτική δύο μέτρων και δύο σταθμών και ανειλικρινή στάση της διεθνούς κοινότητες έναντι των Ε/κ και των Τ/κ. Όπως είπε ο "υπεξ", το ΣΑ του ΟΗΕ εξέδωσε μια πιο ισορροπημένη έκθεση και χαρακτήρισε "μεγάλη ντροπή" το γεγονός ότι παρά την αναφορά στην έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ σε "απομόνωση" των Τ/κ, το ΣΑ το αφαίρεσε. Γι αυτό το θέμα, είπε, συνεχίζονται οι απαραίτητες ενέργειες.

Η επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού ήταν μια χαμένη ευκαιρία και πρέπει η Ελλάδα να συμβάλλει θετικά στην λύση του Κυπριακού, αλλά αυτό δεν έχει συμβεί μέχρι στιγμής, πρόσθεσε. Σημείωσε δε ότι ο νέος Έλληνας ΥΠΑΜ προβαίνει συνεχώς σε αρνητικές δηλώσεις και σχολιάζοντας την αναφορά του κ. Καμμένου σε κοινή στρατιωτική άσκηση είπε ότι "κάνει τον κράχτη του πολέμου". Οι κοινές ασκήσεις έχουν εδώ και πολύ καιρό αναβληθεί, συνέχισε λέγοντας ότι "το δίδυμο Ε/κ – Έλληνες πρέπει να αποφεύγει τις κοινές ασκήσεις".

Δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό, συνέχισε, ότι η ε/κ πλευρά εγκατέλειψε το τραπέζι των συνομιλιών λόγω της ναυτικής οδηγίας NAVTEX, υποστηρίζοντας ότι "και οι δύο πλευρές εάν αναστείλουν τις κινήσεις τους αυτό μπορεί να είναι μια προσέγγιση. Η ισορροπία είναι πολύ σημαντική. Εάν κάνουν βήμα αυτοί θα κάνει και η τουρκική πλευρά. Εμείς θέλουμε να ξαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις των ηγετών. Η τ/κ ηγεσία δεν εγκατέλειψε το τραπέζι. Εάν ο Ε/κ ηγέτης γυρίσει χωρίς να θέσει προϋποθέσεις, θα είναι στο τραπέζι και η τ/κ πλευρά. Η έκκληση μας προς τον Ε/κ ηγέτη, εγκατέλειψε την προβολή προϋποθέσεων, μίλα σωστά, άσε την μονομερή κυριαρχία".

Η ε/κ πλευρά πρέπει να εγκαταλείψει τον διπλωματικό πόλεμο στο θέμα του χαλουμιού και της NAVTEX, ανέφερε, λέγοντας ότι οι κοινότητες έχουν ανάγκη συνεργασίας και όχι διπλωματικού πολέμου. Είπε τέλος ότι όσο η ε/κ πλευρά δεν εγκαταλείπει την συμπεριφορά εξουσίας, δεν είναι εφικτό να εξευρεθεί λύση στο Κυπριακό.

Πηγή: ΚΥΠΕ/ΑΠΕ

Σχετικές ειδήσεις