Ανδρέας Μαυρογιάννης: Διεκδικεί την Προεδρία της Γενικής Συνέλευσης στα ΗΕ
Την συνάντηση συνδιοργάνωσαν η Νότιος Αφρική, η Σλοβακία, το Τμήμα Ειρηνευτικών Επιχειρήσεων του ΟΗΕ και το Πρόγραμμα Ανάπτυξης του ΟΗΕ ( UNDP).
Ο κ. Μαυρογιάννης στη διάρκεια της θητείας του στη Νέα Υόρκη ως μόνιμος αντιπρόσωπος της Δημοκρατίας, ενεπλάκη ενεργά στα θέματα μεταρρύθμισης και αναμόρφωσης του διεθνούς οργανισμού και του Συμβουλίου Ασφαλείας.
Παράλληλα είχε σειρά επαφών με μέλη της ασιατικής ομάδας, προωθώντας την υποψηφιότητά του για πρόεδρος της Γενικής Συνέλευσης. Οι εκλογές θα γίνουν τον Ιούνιο του 2016 κι εκτός της Κύπρου την προεδρία διεκδικούν τα Νησιά Φίτζι και το Καζακστάν.
Σήμερα θα βρίσκεται στην Ουάσιγκτον, όπου αναμένεται να συναντηθεί με την βοηθό υφυπουργό Εξωτερικών, Αμάντα Σλόατ.
Μιλώντας στην Συνάντηση Υψηλού Επιπέδου για την «Μεταρρύθμιση του Τομέα Ασφάλειας», ο Ανδρέας Μαυρογιάννης είπε πως ότι ένας υγιής τομέας ασφάλειας αποτελεί για την κάθε χώρα το βαρόμετρο για μια αληθινή δημοκρατία. Και είναι ιδιαίτερα σημαντικός για τις κοινωνίες που μαστίζονται από συγκρούσεις, ανεξαρτήτως ανάπτυξης.
«Τα Ηνωμένα Έθνη αποσκοπούν στην οικοδόμηση μιας παγκόσμιας κοινότητας δημοκρατιών προσηλωμένης στα οικουμενικά δικαιώματα και η χρηστή διακυβέρνηση - η οποία προϋποθέτει ένα αξιόπιστο και υπεύθυνο τομέα ασφάλειας – πρέπει να βρίσκεται στο πυρήνα της».
Πρόσθεσε ότι οι νόμιμοι θεσμοί ασφάλειας που μπορούν να προσφέρουν σταθερότητα και ανθρώπινη ασφάλεια, αποτελούν τμήμα μιας μεγάλης εξίσωσης, ενώ για να είναι η Μεταρρύθμιση αυτή επιτυχής, θα πρέπει τον εκδημοκρατισμό, το κράτος δικαίου, την ανάπτυξη, τα ανθρώπινα δικαιώματα, την ισότητα των φύλων, τον έλεγχο των όπλων κ.α. να συνοδεύουν πολιτικές μεταρρυθμίσεις και μεταρρυθμίσεις στο τομέα της δικαιοσύνης.
Σε ό,τι αφορά στις χώρες που φιλοξενούν επιχειρήσεις του ΟΗΕ, θα πρέπει να δεσμεύονται σε εκτενείς μεταρρυθμίσεις, ωστόσο λίγα μπορούν να επιτευχθούν από ένα ευάλωτο κράτος, χωρίς τη συμβολή των Ηνωμένων Εθνών, τα οποία πρέπει να προσφέρουν όλα τα διαθέσιμα εργαλεία κατά στοχευμένο τρόπο προσαρμόζοντας τα στις τοπικές συνθήκες της χώρας που τα έχει ανάγκη.
Ο Κύπριος πρέσβης πρότεινε την κωδικοποίηση όλων των μέσων τα οποία η διεθνής κοινότητα έχει στη διάθεση της για την υποστήριξη των κρατών μελών, ενώ τόνισε πως για την αντιμετώπιση του κύκλου βίας και συγκρούσεων απαιτείται μια πιο στρατηγική προσέγγιση, η οποία θα λαμβάνει υπόψη όλα τα απαραίτητα εκείνα συστατικά, τα οποία μπορούν να αποτρέψουν ή να τερματίσουν τη χρήση βίας, περιλαμβανομένης και της Μεταρρύθμιση του Τομέα Ασφάλειας.
Ο κ. Μαυρογιάννης αναρωτήθηκε κατά πόσο η κατάσταση του σημερινού κόσμου είναι αυτή που οραματιζόντουσαν κατά την ίδρυση του ΟΗΕ και 15 χρόνια μετά την έγκριση των αναπτυξιακών στόχων της χιλιετίας, ή το αν είναι αναπόφευκτες οι τόσες πολλές συγκρούσεις και παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κι ο μεγάλος αριθμών ανθρώπων που ζουν στη φτώχεια.
πηγη ΠΟΛΙΤΗΣ