Πούτιν-Αναστασιάδης: Μία συνάντηση που προβλημάτισε...την Αμερική
«Το μήνυμα που στέλνει η Μόσχα είναι ότι έχει συμμάχους στην καρδιά της ΕΕ», αναφέρει χαρακτηριστικά δημοσίευμα του CNBC.
Πηγαίνοντας πίσω στο 2013, όταν η Κύπρος βρέθηκε στη δύσκολη θέση να ζητήσει άμεσα βοήθεια για τη διάσωση της οικονομίας της, το δημοσίευμα αναφέρει ότι παρόλο που υπήρχαν πολλές καταθέσεις Ρώσων επιχειρηματιών στις κυπριακές τράπεζες, η Κύπρος βρήκε κλειστές πόρτες στη Μόσχα.
Επικαλούμενο σημείωμα του αναλυτή της Standard Bank, Timothy Ash, αναφέρει ότι η οι συμφωνίες που υπογράφτηκαν στη Μόσχα, είναι μεν σημαντικές και επιβεβαιώνουν τις «καλές» σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.
Μάλιστα ο Ash, δεν αποκλείει το ενδεχόμενο αυτή η κίνηση να ενοχλήσει τους Αμερικανούς και στο αμέσως επόμενο διάστημα να δούμε τις ΗΠΑ λιγότερο υποστηρικτικές στο θέμα του κυπριακού.
«Είναι άλλη μια επικοινωνιακή αντίδραση για τον Πούτιν μετά την επίσκεψη του στη Βουδαπέστη την περασμένη βδομάδα, όπου προχώρησε σε υπογραφή συμφωνιών στον τομέα της Ενέργειας», αναφέρει σε σημείωμα του ο Ash.
«Πιστεύω ότι το μήνυμα του Πούτιν στην Ουάσιγκτον και το Βερολίνο είναι ξεκάθαρο. Ότι έχει συμμάχους στην καρδιά της ΕΕ, και ότι μπορεί να χρησιμοποιήσει αυτές τις σχέσεις για να αντιδράσει στις ενέργειες που λαμβάνονται εναντίον της Ρωσίας για το θέμα της Ουκρανίας», αναφέρει το σημείωμα.
Διαπραγματευτικό ατού για την Μόσχα
Ειδικότερα ο Ash, πιστεύει ότι η Ρωσία μπορεί να χρησιμοποιήσει τους στενούς δεσμούς που έχει με την Κύπρο ως ένα διαπραγματευτικό ατού με τη διεθνή κοινότητα. «Το μήνυμα είναι ότι αν συνεχίσουν οι κυρώσεις τότε κινδυνεύει η ευρωπαϊκή ενότητα και ότι θα παίξουμε το ουγγρικό, κυπριακό και ελληνικό χαρτί όπως μας βολεύει.
Οι Ρώσοι, δύο χρόνια μετά το ζήτημα που προέκυψε με τις κυπριακές τράπεζες, φαίνονται έτοιμοι να βάλουν ξανά τα δάχτυλα τους στην Κύπρο, ανέφερε επιχειρηματικός σύμβουλος που βρίσκεται στη Μόσχα.
«Προφανώς οι σχέσεις Κύπρου-Ρωσίας πέρασαν μια πολύ δύσκολη περίοδο κατά τη διάρκεια της τραπεζικής κρίσης, όμως παράλληλα είναι αστείο πώς εδώ στη Ρωσία όλοι το προσπέρασαν. Εν τέλει δεν τους ενόχλησε αυτό που συνέβηκε στην Κύπρο», ανέφερε ο Ian Ivory, σύμβουλος του νομικού οίκου Goltsblat BLP.
Η πραγματικότητα, προσθέτει, είναι ότι η Κύπρος παραμένει ένας εξαιρετικός προορισμός για τους Ρώσους επιχειρηματίες για να αναπτύσσουν τις υπεράκτιες εταιρείες τους, αν και πλέον είναι μεγαλύτερη η πίεση για επαναπατρισμό των ρωσικών κεφαλαίων.
ΠΗΓΗ ΣΙΓΜΑ