Έτοιμη να άρει η Κύπρος τις επιφυλάξεις της για τις διαπραγματεύσεις
Ο ειδικός σύμβουλος του γγ του ΟΗΕ, ο Έσπεν Άιντε, μετέφερε σήμερα στον Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη μήνυμα από την Άγκυρα ότι μετά την αποχώρηση του ερευνητικού σκάφους Barbaros «η Τουρκία δεν θα προχωρήσει σε ανανέωση της NAVTEX και ότι υποστηρίζει την επανέναρξη ενός ουσιαστικού διαλόγου για το Κυπριακό», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης.
Υπό αυτά τα δεδομένα, είπε ο κ. Χριστοδουλίδης, η ελληνοκυπριακή πλευρά «είναι έτοιμη να άρει την απόφασή της για αναστολή της συμμετοχής της στη διαπραγματευτική διαδικασία με στόχο, μέσα από ένα ουσιαστικό και ειλικρινή διάλογο στη βάση του Κοινού Ανακοινωθέντος του Φεβρουαρίου του 2014 και μακριά από απειλές και εκφοβισμούς, να δημιουργηθούν εκείνες οι προοπτικές που θα επιτρέπουν την επίλυση του Κυπριακού».
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι ο διάλογος δεν μπορεί να επαναρχίσει άμεσα, λόγω του ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η εκλογική διαδικασία στις κατεχόμενες περιοχές. Ως εκ τούτου θα πρέπει να αναμένουμε, προσέθεσε και σημείωσε πως στο διάστημα μέχρι και την επανέναρξη των συνομιλιών «θα έχουμε την ευκαιρία να εξακριβώσουμε τις διαβεβαιώσεις, τις οποίες μας μετέφερε ο κ. Άιντε».
Σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ, αν εκπρόσωπος του ΟΗΕ μετέφερε κάποια γραπτή διαβεβαίωση του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε αρνητικά. «Δεν υπάρχει γραπτή διαβεβαίωση από τον κ. Ερντογάν. Έφερε μήνυμα από την τουρκική κυβέρνηση», είπε.
Εξάλλου, ο κ. Χριστοδουλίδης δήλωσε ότι τυχόν πρόοδος στις συνομιλίες θα διαφανεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
Σε ερώτηση αν το θέμα των υδρογονανθράκων θα βρίσκεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, ο Κύπριος εκπρόσωπος απάντησε ότι «το θέμα των φυσικών πόρων της Κυπριακής Δημοκρατίας αποτελούσε πάντοτε θέμα συζήτησης στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, κάτω από το κεφάλαιο "αρμοδιότητες της κεντρικής κυβέρνησης"». «Είναι σε αυτό το πλαίσιο που συζητήθηκε και στη δεύτερη φάση των συνομιλιών» σημείωσε και προσέθεσε πως «θέματα που αφορούν τους φυσικούς πόρους και δεν υπάρχει συμφωνία, μπορούν να συζητηθούν στο τέλος της διαδικασίας, μαζί με το θέμα της ανταλλαγής Χαρτών, και όταν είμαστε σε προοπτική επίλυσης του Κυπριακού».
Εξάλλου, ο κ. Χριστοδουλίδης δήλωσε ότι η κυπριακή κυβέρνηση δεν συμμερίζεται την αναφορά του κ. Άιντε περί «κρίσης υδρογονανθράκων». Ο λόγος, τόνισε, που οδήγησε στην απόφαση για αναστολή της συμμετοχής στις διαπραγματεύσεις «οφείλεται στις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής μας Ζώνης».