Αϊντε: Υποβάθμισε προκλητικά τις τουρκικές παραβιάσεις
Απογοητευμένη είναι η κυπριακή κυβέρνηση από τη στάση του ειδικού αντιπροσώπου του ΓΓ του ΟΗΕ, Έσπεν Μπαρθ Αϊντε, που όπως υποστηρίζει, επιχειρεί να υποβαθμίσεις τις τουρκικές παραβιάσεις στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη.
Κληθείς να εξηγήσει γιατί μιλά για "κρίση υδρογονανθράκων" και ότι δεν είναι δικαίωμα μιας χώρας να προβεί σε έρευνα μέσα στη δική της Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, ο κ. Aιντε είπε στο ΚΥΠΕ ότι σε αυτό υπάρχουν δύο διαστάσεις.
"Μάλιστα, υπάρχουν δύο διαστάσεις σε αυτό. Υπάρχει μια νομική διάσταση, η οποία είναι πολύ έντονη στην πλευρά της Κυπριακής Δημοκρατίας, ότι η Κυπριακή Δημοκρατία είναι μια χώρα όπως όλες οι χώρες και μπορεί να καθορίσει ποια είναι η οικονομική της ζώνη. Και να πούμε την αλήθεια, κανείς δεν την έχει αξιοποιήσει. Είναι θέμα σε ποιο βαθμό πραγματικά έγινε παραβίαση, γιατί πολλές χώρες δεν βλέπουν τις σεισμικές έρευνες ως παραβίαση, εφόσον δεν οδηγούν σε εξόρυξη. Γιατί η οικονομική ζώνη δεν είναι κυρίαρχη περιοχή. Βασικά ο οποιοσδήποτε μπορεί να κάνει οτιδήποτε εκεί εκτός από το να λαμβάνει πόρους. Αλλά αυτό είναι ένα πολύ τεχνικό θέμα", συνέχισε.
Πρόσθεσε ότι υπάρχει μια άλλη διάσταση, η οποία είναι το επιχείρημα της τουρκοκυπριακής πλευράς ότι οι υδρογονάνθρακες της Κύπρου ανήκουν σε όλους τους Κυπρίους. "Και δεν μπορεί μια πλευρά στην Κύπρο να λαμβάνει όλες τις αποφάσεις που θα έχουν κάποιου είδους επίδραση για πάντα πάνω σε όλους, χωρίς να συμβουλεύεται η μια την άλλη πλευρά. Έτσι, υπάρχει ένα νομικό επιχείρημα και ένα πολιτικό επιχείρημα. Και αυτό δείχνει πραγματικά πόσο βαθύ είναι το κυπριακό πρόβλημα. Ουσιαστικά υπάρχει μια διαμάχη του τι είναι το Κυπριακό. Είναι ένα απαχθέν κράτος (hijack state) ή μέρος της χώρας είναι υπό κατοχή; Και γνωρίζουμε ότι ποτέ δεν θα υπάρξει μια πλήρης συμφωνία σχετικά με αυτό. Αλλά μπορείτε να συμφωνήσετε για το πώς θα επανενώσετε τη χώρα. Έτσι, η κρίση υδρογονανθράκων στην ουσία απεικονίζει τις μεγάλες διαφωνίες της όλης αντίληψης του τι είναι το Κυπριακό", κατά τον κ. Αιντε.
Ερωτηθείς αν υπάρξει μια κίνηση από πλευράς της Τουρκίας, για παράδειγμα, το άνοιγμα των τουρκικών λιμανιών και αεροδρομίων σε αεροπλάνα και πλοία της Κυπριακής Δημοκρατίας, και άλλα μέτρα, αυτό θα βοηθούσε στο να προχωρήσει η διαδικασία, ο κ. Αιντε διευκρίνισε ότι η άλλη πλευρά στις διαπραγματεύσεις είναι η τουρκοκυπριακή και όχι η Τουρκία.
"Η Τουρκία έχει συμφέρον σε αυτό, για προφανείς λόγους, αλλά οι διαπραγματεύσεις είναι μεταξύ των δύο κοινοτήτων στο νησί".
Σε παρατήρηση ότι το πρόβλημα έγκειται στη διαίρεση του νησιού από την Τουρκία, η οποία συνεχίζει να τη διατηρεί, ο κ. 'Αιντε είπε ότι και πάλι αυτό είναι μέρος της βασικής διαμάχης, είναι μια άλλη διάστασή της.
"Αν είστε Τουρκοκύπριος, στη δεκαετία του '60 το κράτος που υποτίθεται ότι θα ήταν ένα κράτος για τους Έλληνες και τους Τούρκους είχε απαχθεί από τη μία πλευρά και μετατράπηκε περισσότερο σε ελληνικό κράτος. Δεν θέλω να πω περισσότερα γι'αυτό. Αλλά εγώ λέω, για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα θα πρέπει να ζούμε με τις διαφορετικές ερμηνείες γιατί υπάρχει το κυπριακό πρόβλημα. Αλλά μπορεί να επιλυθεί. Και οι ηγέτες, στην κοινή τους δήλωση έχουν συγκεκριμένα αναφερθεί για το τι στοχεύουν - μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, με μια ενιαία κυριαρχία προς τον έξω κόσμο, δύο συνιστώντα κράτη, αυτά είναι που έχουν συμφωνηθεί. Αυτό που έχουμε να κάνουμε είναι να συμπληρώσουμε τις διάφορες συνισταμένες σε αυτό, και αυτός είναι ο στόχος των διαπραγματεύσεων".
πηγη ΚΥΠΕ-ΣΙΓΜΑ