ΥΠΟΙΚ Κύπρου: Νέα έξοδος στις αγορές

Λίγες ημέρες μετά την επιτυχή έξοδο της Κύπρου στις διεθνείς αγορές και την άντληση ενός δισεκατομμυρίου ευρώ, στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης σκέφτονται την επόμενη.

ΥΠΟΙΚ Κύπρου: Νέα έξοδος στις αγορές
3'

Μιλώντας στην εκπομπή του Ράδιο Πρώτο "Έχουμε Θέμα o ΥΠΟΙΚ Χάρης Γεωργιάδης επεσήμανε τα εξής:

«Αφού θέλουμε και είναι ένας από τους κορυφαίους στόχους με επιτυχία και έγκαιρα να ολοκληρώσουμε το μνημονιακό μας πρόγραμμα, αυτό σημαίνει εξ ορισμού ότι θα πρέπει να είμαστε σε θέση και θα γίνει τελικά ρουτίνα, δεν θα είναι είδηση μια πράξη δανεισμού του κράτους από τις διεθνείς αγορές. Αυτός ο δανεισμός, αν όλα πάνε καλά κι αν στο εσωτερικό οι κινήσεις που επιτρέπουν την υλοποίηση αυτής της στρατηγικής, ναι θα υπάρξει ακόμη μια πράξη δανεισμού πριν από το τέλος του χρόνου», είπε χαρακτηριστικά.

Στον ορίζοντα βρίσκεται και το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Ο Υπουργός Οικονομικών θεωρεί ότι η αξιοποίησή του θα υποβοηθήσει την αποκατάσταση της πιστοληπτικής ικανότητας του κράτους.

«Εάν έχουμε μια θετική αξιολόγηση και μέσα από απόφαση του Eurogorup σε κατοπινή συνεδρία, η Κύπρος θα καταστεί αμέσως δικαιούχος της συμμετοχής σ' αυτό το πρόγραμμα», τόνισε.

Ο δανεισμός από τις αγορές, χαρακτηρίζεται και ως θωρακισμένο όχημα εξόδου από τα οικονομικά ναρκοπέδια.

Πέραν τούτου, ο Χάρης Γεωργιάδης τονίζει ότι η μεταρρυθμιστική πολιτική της κυβέρνησης θα συνεχιστεί μέχρι το τέλος της θητείας της, παρά το ορατό ενδεχόμενο απεμπλοκής από το μνημόνιο σε 10 μήνες.

Σ' αυτό το πνεύμα και ενόψει της άρσης προσωρινών μέτρων, όπως η παγοποίηση μισθών, μισθολογικών αυξήσεων, προσαυξήσεων και ATA, o αρμόδιος υπουργός προανήγγειλε εξελίξεις.

«Αν επανέλθουμε στα παλιά και αποδίδονται πλέον οι μισθολογικές αυξήσεις με τον ίδιο τρόπο και ρυθμό και στην ίδια έκταση όπως προηγουμένως, τότε χωρίς αμφιβολία θα οδηγηθούμε σε δημοσιονομικό εκτροχιασμό πολύ σύντομα.

Γι αυτό πρέπει και είναι μέρος της μεταρρύθμισης της δημόσιας υπηρεσίας και πριν τη λήξη της παγοποίησης να ρυθμίσουμε ένα νέο τρόπο απόδοσης μισθολογικών αυξήσεων πιο λελογισμένο που να συμβαδίζει με την πορεία της οικονομίας.

Θα πρέπει να το ρυθμίσουμε τους επόμενους μήνες», είπε ο Υπουργός Οικονομικών.

Παρελθόν θα αποτελέσει η έκτακτη εισφορά, η οποία αγγίζει και τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα.

«Οι περικοπές που έχουν επιβληθεί στο δημόσιο τομέα δεν έχουν ημερομηνία λήξης, όμως, σε κάποιο βάθος χρόνου, με λελογισμένο τρόπο στη βάση δεδομένων της οικονομίας όταν αρχίσουν να δίδονται οι αυξήσεις, ουσιαστικά θα επανακτηθούν.

Σε βάθος χρόνου μέσω απόδοσης αυξήσεων και όχι από τη μια μέρα στην άλλη επειδή τελείωσε το μνημόνιο», ανέφερε

Στόχος προς υλοποίηση είναι και το νοικοκύρεμα των επικίνδυνα υψηλών ποσών κρατικών εγγυήσεων που δόθηκαν.

«Έχουμε καταρτίσει και βρίσκεται στην οριστικοποίησή του ένας νέος σχεδιασμός διαχείρισης των κρατικών εγγυήσεων. Είναι ένα τεράστιο ποσό που έχει διαχρονικά δοθεί. Έχουμε βάλει πλαφόν και επί νυν κυβερνήσεως δεν αυξάνονται οι κρατικές εγγυήσεις που δίδονται με σκοπό τη σταδιακή μείωσή τους αλλά και την συνολική διαχείρισή τους», τόνισε.

Κληθείς να διευκρινίσει πρόσφατη δήλωσή του, για τη δημιουργία τράπεζας διαχείρισης προβληματικών δανείων με χρηματοδότησή της από ιδιωτικά κεφάλαια, ο Χάρης Γεωργιάδης ανέφερε ότι είναι μεν υπέρ, αλλά δεν υπάρχει κάτι συγκεκριμένο τη δεδομένη χρονική στιγμή.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή