Διερευνήθηκαν 44 υποθέσεις κακοποίησης ζώων από το 2014
Μιλώντας μετά τη συνάντηση, όπως αναφέρεται σε επίσημη ανακοίνωση, ο Υπουργός ανέφερε ότι έγινε ανασκόπηση της κατάστασης και ότι τα τελευταία χρόνια, παρά τα προβλήματα, γίνεται αρκετά καλή δουλειά σε σχέση με τη διερεύνηση τέτοιων υποθέσεων.
«Από το 2014 είχαμε συνολικά 44 υποθέσεις, τις οποίες έχουμε διερευνήσει, σε αντίθεση με τα προηγούμενα χρόνια που οι υποθέσεις αυτές δεν υπερέβαιναν τα δάκτυλα της μιας παλάμης», επεσήμανε.
Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι κατά το 2014, έχουν διερευνηθεί 25 υποθέσεις και κατά το 2015 μέχρι σήμερα, βρίσκονται υπό διερεύνηση άλλες 19 υποθέσεις –κάποιες από αυτές βρίσκονται ενώπιον της δικαιοσύνης, ενώ για κάποιες, η διερεύνηση έχει ολοκληρωθεί ή ετοιμάζεται η καταχώρησή τους στο δικαστήριο.
Ο Υπουργός ανέφερε ότι φαίνεται ξεκάθαρα πως λαμβάνονται αρκετά μέτρα, με σκοπό οι υποθέσεις αυτές να διερευνώνται και να οδηγούνται ενώπιον της δικαιοσύνης, κάτι το οποίο δεν συνέβαινε στο παρελθόν. Αυτό, επεσήμανε, αποδεικνύει την ευαισθητοποίηση που άρχισε να υπάρχει στην κυπριακή κοινωνία, αλλά πολύ δε περισσότερο και τις αλλαγές που έχουν γίνει και στην Αστυνομία.
"Το σύστημα που εφαρμόζεται από το 2014, με την τοποθέτηση δύο αξιωματικών της Αστυνομίας σε κάθε επαρχία που θα έχουν την ευθύνη της παρακολούθησης και διερεύνησης τέτοιων υποθέσεων, αλλά και την εμπλοκή του Αστυνομικού της Γειτονιάς σε όλη αυτή την προσπάθεια, φαίνεται ότι αποδίδει και έχουμε αποτελέσματα", ανέφερε.
Ο κ. Νικολάου είπε ότι η επιμονή κάποιων ότι θα πρέπει να συγκροτηθεί αστυνομία των ζώων, και μάλιστα με την ανάθεση της ευθύνης σε αριθμό αστυνομικών, δεν μπορεί να επιφέρει τα ίδια αποτελέσματα, προσθέτοντας ότι σήμερα έχουμε τη δυνατότητα εμπλοκής περισσότερων μελών της Αστυνομίας ενώ με ένα περιορισμένο αριθμό Αστυνομικών, δεν θα μπορέσουμε να προσφέρουμε αυτή τη δυνατότητα.
"Θέλουμε να στείλουμε το μήνυμα ότι ο κάθε πολίτης πρέπει να επιδεικνύει ενδιαφέρον σε αυτή την προσπάθεια, είτε καταγγέλλοντας, είτε ενημερώνοντας τις διωκτικές Αρχές, ώστε να διασφαλίσουμε ότι τα ζώα στον τόπο μας δικαιούνται να έχουν τέτοια προστασία που να είναι αντίστοιχη και ανάλογη του πολιτισμού μας», τόνισε, επισημαίνοντας ότι έχουμε ένα κράτος πολιτισμού, μέλος της ΕΕ.
Ερωτηθείς εάν πρόκειται να τεθεί θέμα αύξησης των ποινών, ο Υπουργός ανέφερε ότι επανεξετάζονται τα αδικήματα, ώστε να αξιολογηθεί η δυνατότητα διαχωρισμού των αδικημάτων, με βάση τη σοβαρότητά τους και η ποινή να είναι ανάλογη, ενώ η χαμηλότερη ποινή να χαρακτηρίζει τα αδικήματα που κρίνονται στο βαθμό πταίσματος.
"Αναμένουμε τις απόψεις, καθώς και την έρευνα που ανάλαβε να ετοιμάσει το Κόμμα των Ζώων, βάσει των προτύπων άλλων χωρών της ΕΕ, όσον αφορά στις ποινές που επιβάλλονται για τέτοιας μορφής αδικήματα. Έχουμε την πολιτική πρόθεση να προχωρήσουμε σε διάκριση των αδικημάτων και των ποινών, αναλόγως της σοβαρότητας του αδικήματος και της ευθύνης που μπορεί να έχει ο αδικοπραγούντας", κατέληξε ο κ. Νικολάου.
πηγη ΚΥΠΕ