Ακιντζί: Παρουσία του ΟΗΕ οι συνομιλίες για το Κυπριακό

Οι συνομιλίες για το Κυπριακό θα παραμείνουν υπό την επίβλεψη των ΗΕ, δήλωσε σήμερα (10/7/2015) ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί, μετά τη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, προσθέτοντας ότι η ΕΕ είναι ένας σημαντικός παράγοντας που θα συμβάλει στη διαδικασία αυτή.

Ακιντζί: Παρουσία του ΟΗΕ οι συνομιλίες για το Κυπριακό
2'

Η σημερινή συνάντηση, είπε, ήταν μακρά επειδή ξεκίνησαν οι ουσιαστικές διαπραγματεύσεις στα κύρια θέματα, προσθέτοντας ότι δεν λήφθηκαν οποιεσδήποτε αποφάσεις για ΜΟΕ. Ανέφερε ότι οι τεχνικές επιτροπές συνεχίζουν την εργασία τους σε ό,τι αφορά τα ΜΟΕ και όταν ολοκληρώνεται η εργασία αυτή, τα ΜΟΕ θα εφαρμόζονται. Σημείωσε ότι οι διαπραγματεύσεις για τη συνολική λύση του Κυπριακού ήταν έντονες και η διαδικασία συνεχίζεται.

Αναφέρθηκε επίσης στην πρόσφατη επίσκεψή του στις Βρυξέλλες, λέγοντας ότι είχε χρήσιμες επαφές κατά τις οποίες επεσήμανε τη σημασία της προετοιμασίας των Τ/κ για την ΕΕ, αφού, όπως είπε, η τ/κ κοινότητα θα καταστεί μέρος της ΕΕ στο μέλλον.

Ανέφερε ότι θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ κατά την επικείμενη επίσκεψή του στην Κύπρο, προσθέτοντας ότι υπάρχει ενδεχόμενο να πραγματοποιηθεί συνάντηση των δύο ηγετών με τον κ. Γιούνκερ.

“Η ΕΕ επιδεικνύει ένα αυξημένο ενδιαφέρον και αυτό μας ικανοποιεί. Τονίζω ωστόσο ότι η διαδικασία των συνομιλιών ανήκει στα ΗΕ και θα συνεχίσει να ανήκει στα ΗΕ. Η ΕΕ σίγουρα είναι ένας σημαντικός παράγοντας που θα συμβάλει στη διαδικασία,” είπε, ξεκαθαρίζοντας ότι η ΕΕ δεν αντικαθιστά τα ΗΕ ούτε ο ρόλος των ΗΕ έχει μειωθεί, ούτε ο ρόλος της ΕΕ είναι αναβαθμισμένος.

Αυτό είναι εκτός συζήτησης, πρόσθεσε ο κ. Ακιντζί.

“Επιθυμούμε οι διαπραγματεύσεις να παραμείνουν υπό την επίβλεψη των ΗΕ και να συνεχίσουν μέχρι να υπάρξει αποτέλεσμα,” είπε, προσθέτοντας ότι οι δύο κοινότητες θα έχουν τον τελικό λόγο και εργάζονται για τη λύση όσο το δυνατό πιο σύντομα.

Ανέφερε ακόμα ότι η οικονομική πτυχή του Κυπριακού προωθείται, κάτι που χαρακτήρισε ως “καλό”, σημειώνοντας ότι η λύση θα έχει κόστος.

“Το κόστος της διαίρεσης είναι πιο μεγάλο παρά το κόστος της λύσης και θα υπάρξει ανάγκη για βοήθεια από διεθνείς παράγοντες,” κατέληξε στις δηλώσεις του.

Πηγή - ΚΥΠΕ

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή