Κύπρος: Απολογισμός των διαπραγματεύσεων Αναστασιάδη - Ακιτζί

Σε γενικό απολογισμό της μέχρι τώρα εργασίας στις διαπραγματεύσεις προέβησαν οι διαπραγματευτές των δύο κοινοτήτων Ανδρέας Μαυρογιάννης και Οζντίλ Ναμί. Οι δύο διαπραγματευτές θα ολοκληρώσουν τον απολογισμό στις 25 Αυγούστου.
2'

Σύμφωνα με πληροφορίες, το εδαφικό, το περιουσιακό και τα θέματα Ευρωπαϊκής Ένωσης θα βρίσκονται στην ατζέντα Αναστασιάδη και Ακιντζί κατά την επόμενη συνάντησή τους, που είναι προγραμματισμένη για την 1η Σεπτεμβρίου.

Οι δύο ηγέτες επί του παρόντος θα αποφύγουν τη χρήση χαρτών κατά τη συζήτηση του εδαφικού και θα περιοριστούν στα πρώτα στάδια σε μια γενικής φύσεως προσέγγιση του όλου θέματος. Βασικός λόγος για να αφεθούν, επί του παρόντος, εκτός της τράπεζας των διαπραγματεύσεων οι χάρτες, είναι το ότι θέλουν να αποφύγουν συζητήσεις και αντιπαραθέσεις στο εσωτερικό των δύο κοινοτήτων, που εκτιμάται ότι θα προκαλέσουν προβλήματα στη διαδικασία. Ήδη, με τη συζήτηση του περιουσιακού έχει προκληθεί αρκετά έντονη συζήτηση. Πέραν των ενδοκοινοτικών συζητήσεων είναι γνωστό ότι συζήτηση χαρτών χωρίς την εκ των προτέρων συγκατάθεση της Τουρκίας δεν μπορεί να γίνει.

Στο μεταξύ, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί δήλωσε ότι το έργο μεταφοράς νερού από την Τουρκία στα κατεχόμενα θα μπορούσε να είναι "έργο ειρήνης".

Σε συνάντησή του με τον Τούρκο υπουργό Δασών και Υδάτων, Βεϊσέλ Έρογλου, που βρίσκεται στα κατεχόμενα για την τελετή υλοποίησης του τελευταίου μέρους του αγωγού μεταφοράς νερού, ο Μουσταφά Ακιντζί είπε ότι "η άλλη κοινότητα μπορεί να επωφεληθεί στο μέλλον και από το φυσικό αέριο που θα μεταφερθεί μέσω Τουρκίας στην Ευρώπη και από το νερό που θα έρθει από την Ανατολία. Γι αυτό, μπορεί να γίνει ένα έργο ειρήνης".

Ο Τούρκος υπουργός ανέφερε ότι "για πρώτη φορά παγκοσμίως χτίστηκε μια γέφυρα από αγωγούς εντός της θάλασσας", λέγοντας παράλληλα ότι κατασκευάζουν μια εξαιρετική εγκατάσταση πόσιμου νερού.

Επίσης, αναφέρθηκε στα τεχνικά χαρακτηριστικά του έργου, σημειώνοντας ότι με αυτό θα αντιμετωπιστούν οι ανάγκες για νερό στην Κύπρο μέχρι το 2050. Το 51% των 75 εκατ. κυβικών μέτρων νερού που θα μεταφέρεται ετησίως, θα είναι για τις πόσιμες ανάγκες και το υπόλοιπο για άρδευση, πρόσθεσε.

Σχετικές ειδήσεις