Αμμόχωστος: Πρωτιά στην παράνομη θανάτωση πουλιών στη Μεσόγειο
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Πτηνολογικού Συνδέσμου Κύπρου, η Αίγυπτος έρχεται πρώτη στην κατάταξη με 5,7 εκ. παράνομες θανατώσεις, ενώ ακολουθεί η Ιταλία με 5,6 εκ. Η Κύπρος είναι πέμπτη στην κατάταξη με 2,3 εκ., ενώ στην έκθεση, το νησί χαρακτηρίζεται «θησαυρός» για τους παγιδευτές πουλιών.
Ψηλά στην κατάταξη βρίσκονται επίσης χώρες όπως η Συρία και η Λιβύη, παρά το γεγονός ότι έχουν πληγεί από συγκρούσεις.
Άλλες ευρωπαϊκές χώρες που κατατάσσονται ανάμεσα στις δέκα με τον υψηλότερο μέσο αριθμό πουλιών που θανατώνονται παράνομα ετησίως είναι η Ελλάδα με 700.000 πουλιά, η Γαλλία με 500.000 πουλιά, η Κροατία επίσης με 500.000 πουλιά και η Αλβανία με 300.000 πουλιά.
Παρά το γεγονός ότι δεν κατατάσσεται στις 10 πρώτες χώρες με τις περισσότερες παράνομες θανατώσεις πουλιών, η Μάλτα με 108.000 παράνομες θανατώσεις ετησίως, κατέχει την ψηλότερη θέση για τον εκτιμώμενο αριθμό πουλιών που θανατώθηκαν παράνομα ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο.
Σύμφωνα με τη μελέτη, ο Σπίνος είναι πρώτος στη λίστα των ειδών που θανατώνονται, με την εκτίμηση να ανέρχεται σε 2,9 εκ. κάθε χρόνο.
Ακολουθεί το Αμπελοπούλι με 1,8 εκ., το Ορτύκι με 1,6 εκ. και η Τζίκλα με 1,2 εκ. Αριθμός ειδών, όπως η Τρουλλουρία, που είδη έχουν καταγραφεί ως «Τρωτά» στον Ευρωπαϊκό Κόκκινο Κατάλογο της Διεθνούς Ένωσης για τη Διατήρηση της Φύσης (IUCN International Union for Conservation of Nature), βρίσκονται επίσης σε κίνδυνο.
Η μελέτη αυτή εκθέτει τέλος κάποιες από τις απάνθρωπες και παράνομες μεθόδους θανάτωσης πουλιών που χρησιμοποιούνται στη Μεσόγειο, όπως το παράνομο κυνήγι, η χρήση διχτύων, ξόβεργων και ηχομιμητικών συσκευών για την προσέλκυση διαφόρων ειδών σε περιοχές παράνομης παγίδευσης.
πηγη ikypros.com