Συγχαρητήρια ΟΗΕ στην Κύπρο για τη διάσωση 115 προσφύγων

Η Ύπατη Αρμοστεία συγχαίρει τις κυπριακές αρχές για την άμεση και επιτυχημένη επιχείρηση έρευνας και διάσωσης, χθες, η οποία έσωσε τις ζωές 115 Παλαιστινίων και Σύρων προσφύγων που διέφυγαν το καταστροφικό πόλεμο στη Συρία.

Συγχαρητήρια ΟΗΕ στην Κύπρο για τη διάσωση 115 προσφύγων
3'

Μεταξύ των διασωθέντων ήταν 42 ανήλικα παιδιά, μερικοί από τους οποίους ταξιδεύουν μόνοι χωρίς τους γονείς ή τους συγγενείς τους. Οι περισσότεροι από τους πρόσφυγες έχασαν τα ήδη λιγοστά υπάρχοντά τους στη θάλασσα και έφτασαν χωρίς παπούτσια ή επιπλέον ρούχα.

Οι πρόσφυγες τοποθετήθηκαν στον καταυλισμό αντισκήνων στην Κοκκινοτριμιθιά στα περίχωρα της Λευκωσίας, εκτός από τρείς οικογένειες ειδικές ανάγκες που μεταφέρθηκαν στο πιο κατάλληλο κέντρο υποδοχής στο χωριό Κοφίνου, έστω κι αν εντοπίστηκαν περισσότερα άτομα με ειδικές ανάγκες. Ενώ οι αρχές κάνουν ότι μπορούν για την κάλυψη των άμεσων βασικών υλικών αναγκών των διασωθέντων προσφύγων στον καταυλισμό στην Κοκκινοτριμιθιά οι εγκαταστάσεις με αντίσκηνα δεν αποτελούν και δεν μπορούν να παρέχουν τις συνθήκες υποδοχής που προβλέπει η νομοθεσία της ΕΕ.

«Οι πρόσφυγες που έχουν χάσει τα πάντα και έχουν υποφέρει πάρα πολύ τόσο πριν όσο και κατά τη διάρκεια της φυγής τους, θα πρέπει να τους καλωσορίσουμε σε ένα πιο αξιοπρεπές και φιλόξενο περιβάλλον,» δήλωσε ο Damtew Dessalegne, ο εκπρόσωπος της Αντιπροσωπείας στην Κύπρο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR). Ως εκ τούτου, η Ύπατη Αρμοστεία καλεί την κυβέρνηση να μεταφέρει όλους τους διασωθέντες πρόσφυγες στο Κέντρο Υποδοχής Κοφίνου, όπου οι συνθήκες διαβίωσης είναι γενικά καλύτερες από τον καταυλισμό στην Κοκκινοτριμιθιά. Σύμφωνα με πληροφορίες της Ύπατης Αρμοστείας, το Κέντρο Υποδοχής στην Κοφίνου σήμερα λειτουργεί με λιγότερο από το μισό της χωρητικότητά του και θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί για τον ανθρωπιστικό αυτό σκοπό για τον οποίο δημιουργήθηκε.

Η Ευρώπη βρίσκεται σήμερα αντιμέτωπη με το μεγαλύτερο αριθμό εισροής προσφύγων τις τελευταίες δεκαετίες. Περισσότεροι από 300,000 άνθρωποι έχουν διακινδύνευσει τις ζωές τους διασχίζοντας τη Μεσόγειο Θάλασσα μέχρι στιγμής φέτος. Πάνω από 2,600 δεν κατάφεραν να επιβιώσουν το επικίνδυνο θαλάσσιο ταξίδι. Η πλειοψηφία των ανθρώπων που φθάνουν στην Ευρώπη προέρχονται από εμπόλεμες περιοχές όπως η Συρία, Ιράκ ή το Αφγανιστάν και απλά φεύγουν για να γλιτώσουν τη ζωή τους. Αυτό που βιώνουμε σήμερα στην Ευρώπη είναι, επομένως, κατά κύριο λόγο μια προσφυγική κρίση. Και αυτή η κρίση απαιτεί μια μαζική συλλογική προσπάθεια από όλες τις κυβερνήσεις σε όλη την Ευρώπη για να σχεδιάσουν και να εφαρμόσουν μια κοινή στρατηγική που να βασίζεται στην υπευθυνότητα, την αλληλεγγύη και την αμοιβαία εμπιστοσύνη. Όπως τόνισε και ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, «καμία χώρα δεν μπορεί ν’αντεπεξέλθει από μόνη της, και καμία χώρα δεν μπορεί να αρνηθεί ν’ αναλάβει αυτό που της αναλογεί"

Παρά τον αυξανόμενο αριθμό των ανθρώπων που έχουν ανάγκη διεθνούς προστασίας και που φθάνουν στις ευρωπαϊκές ακτές, είναι σημαντικό να τονιστεί ότι το 86% των προσφύγων παραμένουν στις αναπτυσσόμενες χώρες. Μέχρι στιγμής το 2015, η Κύπρος έλαβε 1.025 αιτήσεις ασύλου. Αυτό αντιπροσωπεύει το 0,2% του συνόλου των αιτήσεων που υποβλήθηκαν στην ΕΕ.

ΠΗΓΗ sigmalive.com

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή