Κυπριακή Βουλή: Τι προβλέπει το προσχέδιο για το πόθεν έσχες βουλευτών

Προσχέδιο τροποποιήσεων στον κανονισμό της Βουλής, το οποίο ενέκρινε η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Νομικών, για αυτορρύθμιση των βουλευτών στο θέμα του «πόθεν έσχες», τίθεται σήμερα ενώπιον του Προέδρου της Βουλής και των αρχηγών των κομμάτων.
1'

Οι εκτενείς τροπολογίες του κανονισμού, τους οποίους αποκαλύπτει σήμερα η εφημερίδα «Σημερινή», εγκαθιδρύουν μηχανισμούς ελέγχου, τιμωρίας, ακόμη και άρσης της ασυλίας βουλευτών.

Το προσχέδιο προβλέπει, μεταξύ άλλων, την υποχρέωση κάθε βουλευτή να καταθέτει μέσα σε τρεις μήνες από την ανάληψη του αξιώματός του, και ανά τριάντα μήνες από τον χρόνο που ανέλαβε και για όσο χρόνο κατέχει το αξίωμα, δήλωση περιουσιακών στοιχείων.

Το προσχέδιο τροποποίησης του Κανονισμού της Βουλής προβλέπει:

Την υποχρέωση κάθε βουλευτή να καταθέτει μέσα σε τρεις μήνες από την ανάληψη του αξιώματός του και ανά τριάντα μήνες από τον χρόνο που ανέλαβε και για όσο χρόνο κατέχει το αξίωμα, δήλωση περιουσιακών στοιχείων στην Ειδική Κοινοβουλευτική Επιτροπή που θα ιδρυθεί.

Επιπρόσθετα ο κάθε βουλευτής υποχρεούται μέσα σε τρεις μήνες από τη λήξη της θητείας του ή από την παραίτησή του από το αξίωμα ή από την ημερομηνία απώλειας του αξιώματος, να καταθέσει δήλωση περιουσιακών στοιχείων στην εν λόγω Επιτροπή.

Η Επιτροπή που εγκαθιδρύεται, θα αποτελείται από τον Πρόεδρο της Βουλής (ex officio θα προεδρεύει), δύο τακτικά μέλη και δύο αναπληρωματικά. Θα έχουν υποχρέωση τήρησης της εχεμύθειας και θα διατηρούν στο Γραφείο του Προέδρου της Βουλής αρχείο, για σκοπούς καταχώρισης των δηλώσεων.

Αν εγκριθεί, τότε η ad hoc επιτροπή του Σώματος θα προχωρήσει στις αλλαγές.

Ακολούθως, μέχρι το τέλος του χρόνου, η Επιτροπή Νομικών της Βουλής θα προχωρήσει σε τροποποιήσεις των νομοθεσιών, ώστε να ρυθμιστεί το «πόθεν έσχες» για όλους τους κρατικούς ή ανεξάρτητους αξιωματούχους.

ΠΗΓΗ sigmalive.com

Σχετικές ειδήσεις