Ακιντζί: Φυσικό δικαίωμα των Τ/κ οι μόνιμες παρεκκλίσεις

Ο κατοχικός ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί επεσήμανε σε δηλώσεις του από τη Νέα Υόρκη, ότι το να έχουν οι Τ/κ περιουσιακή και πληθυσμιακή πλειοψηφία στη δική τους περιοχή, υπάρχει γραπτώς σε όλες τις συμφωνίες για ΔΔΟ.
4'

Σε δηλώσεις του από τη Νέα Υόρκη, ο Μουσταφά Ακιντζί, μετά από ερώτηση της εφημερίδας Κίπρις, για το αν έχουν ζητηθεί να υπάρξει γραπτώς ότι τα κριτήρια στο περιουσιακό θα είναι υπό την εγγύηση της διζωνικότητας και εάν αυτό θα πρέπει να είναι μόνιμη παρέκκλιση, ο κ. Ακιντζί ανέφερε ότι για να μην παραβιαστεί στα δικαστήριο η συμφωνία στην οποία θα καταλήξουν επιθυμούν όπως κάποια σημεία της αποτελέσουν πρωτογενές δίκαιο της ΕΕ. Α

υτή είναι η σκοπιμότητα των παρεκκλίσεων, πρόσθεσε λέγοντας ότι γνωρίζει πως οι μόνιμες παρεκκλίσεις δεν είναι ένα θέμα που τυγχάνει αποδοχής στην ΕΕ αλλά έχει συμβεί με κάποιες χώρες στις διαπραγματεύσεις για ένταξή τους στην ΕΕ.

“Για εμάς γίνεται λόγος για μεταβατικές παρεκκλίσεις, ωστόσο είναι σημαντικό να γίνουν πρωτογενές δίκαιο. Πρέπει να εξευρεθεί τρόπος ώστε η τ/κ κοινότητα στη δική της περιοχή να μπορεί να έχει την περιουσιακή και πληθυσμιακή πλειοψηφία. Υπό αυτή την έννοια πρέπει να επιδειχθεί κατανόηση σε αυτή μας την ευαισθησία. Γιατί θα πρέπει να είναι η συμφωνία σύμφωνη προς τις αρχές της ΕΕ αλλά από την άλλη είναι γραπτό σε όλες τις συμφωνίες που έχουν επιτευχθεί πως θα είναι διζωνική, δικοινοτική”.

Επιθυμία τους, είπε, να γίνει σεβαστή αυτή η παράμετρος των ΗΕ και όλοι οι αρμόδιοι, της ΕΕ και άλλοι, με τους οποίους μίλησε θεωρούν ότι μπορεί να εξευρεθεί μια λύση σε αυτό.

Αυτό, συνέχισε, προβλέπει την έγκρισή του από τα 28 κοινοβούλια των χωρών μελών, αλλά αν υπάρχει ένας πιο πρακτικός δρόμος είναι ανοικτοί.

Ο κατοχικός ηγέτης βλέπει θετικά το θέμα της διασταυρούμενης ψήφου, αλλά για να μπορέσει η τ/κ πλευρά να το αποδεχθεί θα πρέπει να εφαρμοστεί σίγουρα η εκ περιτροπής προεδρία, όπως είπε. “Πρέπει να πάνε και τα δυο μαζί”. Δεν θεωρεί κακό, συνέχισε, το να περιοριστεί σε ένα ποσοστό 10%-15% στην αρχή η ψήφος από την άλλη κοινότητα σε κάποιον που θα θέσει υποψηφιότητα για την προεδρία σημειώνοντας ότι το σημαντικό είναι πως από όποια εθνικότητα και αν προέρχεται αυτός που θα εκλεγεί να λαμβάνει υπόψη και τις ανησυχίες της άλλης κοινότητας.

Ο Μουσταφά Ακιντζί αναφέρθηκε εκ νέου και στο θέμα της περιουσιακής και πληθυσμιακής πλειοψηφίας σε ένα μελλοντικό συνιστών κρατίδιο, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι κάτι τέτοιο περιλαμβάνεται σε όλες τις συμφωνίες για λύση ΔΔΟ.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε πως στο ψήφισμα 750 του ΣΑ του ΟΗΕ αυτή η παράμετρος εγκρίθηκε. “Αυτό που γίνεται κατανοητό από τη διζωνικότητα είναι ότι οι κοινότητες στις περιοχές τους θα έχουν σαφή πλειοψηφία. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα είναι λίγο πιο πάνω από το 50% αλλά αρκετά πιο πάνω. Δεν θέλω να δώσω ένα ποσοστό. Το σημαντικό είναι να υπάρξει συμφωνία σε αυτό το θέμα και στο πλαίσιο αυτής της λογικής να μπορέσουν να ετοιμαστούν τα κριτήρια για το περιουσιακό. Γι' αυτό θεωρώ ότι το να υπάρξει μια άνετη πλειοψηφία είναι μια από τις θεμελιακές λίθους που θα μας οδηγήσει σε επιτυχία στις διαπραγματεύσεις. Εάν στο περιουσιακό μπορούμε να ξεπεράσουμε αυτό το θέμα σε αυτό το πλαίσιο, που πιστεύω ότι μπορούμε, τότε θεωρώ ότι μπορούμε να βρούμε διεξόδους και στα άλλα θέματα που θα συζητήσουμε μετά”, είπε.

Πρόταση να έρθουν Τσίπρας-Νταβούτογλου από Λάρνακα και μετά να πάνε στο βορρά

Ο Μουσταφά Ακιντζί είπε ότι στην τελευταία συνάντηση που είχε με τον Τούρκο Πρωθυπουργό, Αχμέτ Νταβούτογλου τού ανέφερε μια πρόταση που έκανε στον Αλέξη Τσίπρα, να έρθουν μαζί από τη Λάρνακα και να έχουν τριμερή συνάντηση με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και στη συνέχεια να πραγματοποιήσουν μια τετραμερή συνάντηση στο “βορρά” με τον ίδιο.

Αυτό είναι μια ωραία πρόταση, γιατί να μην γίνει, διερωτήθηκε ο Τ/κ ηγέτης λέγοντας πως ίσως όχι τώρα αλλά θα μπορούσε να γίνει αργότερα. Στην ερώτηση τι απάντησε ο κ. Τσίπρας στον κ. Νταβούτογλου ο κ. Ακιντζί είπε: “Εάν λάμβανε θετική απάντηση θα μου το έλεγε ο κ. Νταβούτογλου αλλά και το ότι έγινε αυτή η πρόταση είναι σημαντικό. Ο κ. Νταβούτογλου δεν είπε να έρθει από το Ερτζιάν αλλά από τη Λάρνακα. Αυτή βασικά είναι μια θαρραλέα πρόταση από τον Νταβούτογλου”.

Πηγή ΚΥΠΕ

Σχετικές ειδήσεις