Κατεχόμενα: Το νερό από την Τουρκία ξεσηκώνει αντιδράσεις
Η κυπριακή κυβέρνηση αντέδρασε έντονα διά του εκπροσώπου της Νίκου Χριστουδουλίδη. Απέδωσε τη δημιουργία του έργου στην προσπάθεια της Αγκυρας να ενισχύσει την εξάρτησή των κατεχομένων και κατήγγειλε ότι η εξέλιξη αυτή παραβιάζει το διεθνές δίκαιο.
Ο… «απτόητος» Ταγίπ Ερντογάν, ενόψει και της συνάντησής του με τη γερμανίδα καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ ανέφερε πως η Αγκυρα παρακολουθεί από κοντά τις συνομιλίες για το Κυπριακό και πως η Τουρκία βρίκεται «ένα βήμα πιο μπροστά» στις συνομιλίες.
Από την πλευρά του, ο τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί υποστήριξε ότι το τουρκικό σχέδιο μεταφοράς νερού «συμβάλλει θετικά στη διαδικασία λύσης του Κυπριακού» και συμπλήρωσε λέγοντας: «Το κυπριακό φυσικό αέριο θα μπορούσε να μεταφερθεί διά μέσου της Τουρκίας στη Δύση. Με τον ίδιον τρόπο, θα μπορούσε να συνδεθούν τα δίκτυα ηλεκτρισμού της Κύπρου και της Τουρκίας».
Το έργο που ολοκληρώθηκε μέσα σε τέσσερα χρόνια, κόστισε 1,6 δισ. τουρκικές λίρες και αφορά σε έναν υποθαλάσσιο αγωγό 80 χιλιομέτρων και σε βάθος 250 μέτρων.
Πάντως, η κατασκευή του αγωγού δεν έτυχε της θετικής αντιμετώπισης απ’ όλους στα Κατεχόμενα. Η μειοψηφούσα πλευρά επιμένει πως τη διαχείρηση του νερού στην κατεχόμενη Λευκωσία θα πρέπει να γίνεται από τους Δήμους και όχι από ιδιώτες τους οποίους προτιμά η Τουρκία.