Λευκωσία: Στην Τουρκία εναπόκειται να προχωρήσει η ενταξιακή της διαδικασία

Κατηγορηματικός ότι η Κυπριακή Δημοκρατία δεν πρόκειται να συναινέσει στο άνοιγμα των κεφαλαίων 23 και 24 των ενταξιακών της Τουρκίας για τα θεμελιώδη δικαιώματα και τη δικαιοσύνη αν δεν αλλάξουν τα σημερινά δεδομένα, εμφανίστηκε ο υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης.

Λευκωσία: Στην Τουρκία εναπόκειται να προχωρήσει η ενταξιακή της διαδικασία
2'

Σημείωσε ότι δεν έχουν αρθεί οι λόγοι για τους οποίους έχουν «παγώσει» αυτά τα κεφάλαια. Στην Τουρκία εναπόκειται να προχωρήσει η ενταξιακή της διαδικασία και να ανοίξουν ενταξιακά κεφάλαια, τονίζει και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος

Ο Ιωάννης Κασουλίδης κλήθηκε να σχολιάσει στην Ελληνική Τηλεόραση τις τουρκικές αξιώσεις για άνοιγμα πέντε κεφαλαίων φέτος, στο πλαίσιο της συμφωνίας με την ΕΕ για την προσφυγική κρίση.

Τα κεφάλαια αυτά έχει μπλοκάρει από το 2009 η Λευκωσία λόγω άρνησης της Άγκυρας να συμμορφωθεί με το πρωτόκολλο δέκα.

Η Κυπριακή Δημοκρατία προτίθεται να συζητήσει το ενδεχόμενο ανοίγματος του κεφαλαίου 17 για την Οικονομία και Νομισματική Πολιτική.

Εξάλλου, αναφερόμενος στο κεφάλαιο των Εγγυήσεων, ο υπουργός Εξωτερικών υπέδειξε ότι οι προηγούμενες συνθήκες εγγυήσεων που οδήγησαν στην εισβολή και κατοχή, δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές. Ο ίδιος εξέφρασε την πεποίθηση ότι πρόκειται για εγγυήσεις που δεν μπορούν να κάνουν Ε/κ και Τ/κ να νιώσουν εξίσου ασφαλείς.

Από την πλευρά του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, ξεκαθάρισε ότι στην Τουρκία εναπόκειται να προχωρήσει η ενταξιακή της διαδικασία και να ανοίξουν ενταξιακά κεφάλαια.

Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ και κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις που έγιναν από την τουρκική ηγεσία και την Γερμανίδα καγκελάριο κατά την επίσκεψη της Άνγκελα Μέρκελ στην Κωνσταντινούπολη, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι το «πάγωμα» των κεφαλαίων από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο το 2006 και από την Κυπριακή Δημοκρατία το 2009 έγινε για πολύ συγκεκριμένους λόγους που αφορούν ανεκπλήρωτες υποχρεώσεις της Τουρκίας, που προκύπτουν μέσα από την ενταξιακή της διαδικασία. «Εναπόκειται στην Τουρκία να προχωρήσει σε συγκεκριμένες ενέργειες ώστε να καταστεί εφικτό το άνοιγμα περαιτέρω κεφαλαίων», τόνισε.

Για το κεφάλαιο 17, που αφορά την οικονομία και τη νομισματική πολιτική, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ότι δεν είναι μπλοκαρισμένο από την Κυπριακή Δημοκρατία αλλά από τη Γαλλία, ενώ για τα κεφάλαια 23 και 24 είπε ότι υπάρχει και η πρόταση του Προέδρου της Δημοκρατίας για την επιστροφή της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της, «κάτι που θα επέτρεπε στη Λευκωσία να εξετάσει το ενδεχόμενο (ανοίγματος) για τα δύο αυτά κεφάλαια».

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης πρόσθεσε ότι η ενταξιακή διαδικασία για όλα τα υποψήφια προς ένταξη κράτη και κατ' επέκταση και για την Τουρκία είναι μια διακυβερνητική διαδικασία και για το άνοιγμα ή κλείσιμο του όποιου κεφαλαίου χρειάζεται η σύμφωνη γνώμη και των 28 κρατών-μελών της ΕΕ.

Πηγή: philenews, ΕΡΤ / ΚΥΠΕ

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή