Κύπρος: Στο Ακρωτήρι 140 πρόσφυγες

Σε ετοιμότητα έχει τεθεί από το πρωί η Πολιτική Άμυνα προκειμένου να παρέμβει -εάν της ζητηθεί- για να προσφέρει ανθρωπιστική βοήθεια στους πρόσφυγες που έφτασαν δια θαλάσσης, με το πρώτο φως της ημέρας στις Βρετανικές Βάσεις Ακρωτηρίου. Ταυτόχρονα, σε μερική κινητοποίηση έχουν τεθεί και άλλες αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους.

Κύπρος: Στο Ακρωτήρι 140 πρόσφυγες
4'

Όπως ανέφερε στο philenews o αναπληρωτής διοικητής της Πολιτικής Άμυνας, Λουκάς Χατζημιχαήλ, μέχρι στιγμής οι Βρετανικές Βάσεις δεν έχουν ζητήσει οποιαδήποτε βοήθεια από την Κυπριακή Δημοκρατία.

«Μόνο η Υπηρεσία Αλλοδαπών στέλνει λειτουργούς της στη Λεμεσό προκειμένου να διαπιστωθούν οι ανάγκες που υπάρχουν και στη συνέχεια θα ενημερωθούν και οι άλλες αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους για να παρέμβουν, εάν βέβαια χρειαστεί», είπε χαρακτηριστικά.

Μέχρι στιγμής πάντως οι Βάσεις δεν έχουν ανακοινώσει πως θα χειριστούν το όλο θέμα και εάν θα ζητήσουν βοήθεια από την Κυπριακή Δημοκρατία για τη συγκεκριμένη υπόθεση.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι στις Βάσεις λειτουργεί νοσοκομείο και υγειονομική μονάδα που μπορούν να αναλάβουν τη διεξαγωγή των σχετικών ιατρικών εξετάσεων στις οποίες υποβάλλονται οι πρόσφυγες, μόλις φτάσουν σε χώρα της Ευρώπης.

Όπως είναι γνωστό, στην Κύπρο βρίσκονται από το πρωί 140 πρόσφυγες κατά πάσα πιθανότητα από τη Συρία. Επέβαιναν σε συνολικά τέσσερις μικρές βάρκες σε αναζήτηση καλύτερης ζωής μακριά από τη δύνη του εμφυλίου.

Τις πρώτες δύο βάρκες που μετέφεραν τους πρόσφυγες, εντόπισαν νωρίς τα ξημερώματα, ψαράδες που βρίσκονταν στην περιοχή των Bρετανικών Βάσεων Ακρωτηρίου και ειδοποίησαν τις Αρχές των Βάσεων.

Αμέσως τέθηκαν σε συναγερμό οι αρμόδιοι και γύρω στις 6:30 το πρωί οι βάρκες έφτασαν σε παραλία του Ακρωτηρίου.

Στη συνέχεια, εντοπίστηκαν άλλες δύο βάρκες με πρόσφυγες.

Οι 140 πρόσφυγες, ανάμεσά τους γυναίκες και παιδιά, αρχικάν μετέρθηκαν σε εγκαταστάσεις των Βάσεων όπου έγινε η καταμέτρηση τους και τους παρασχέθηκαν οι Πρώτες Βοήθειες, τροφή και νερό. Ακολούθως μεταφέρθηκαν σε προσωρινό χώρο υποδοχής όπου φιλοξενούνται.

Το γεγονός επιβεβαίωσε εκπρόσωπος του βρετανικού Υπουργείου Άμυνας, ο οποίος ωστόσο απέφυγε να δώσει ακριβή αριθμό των προσφύγων ή να απαντήσει εάν θα ζητήσουν άσυλο από το Ηνωμένο Βασίλειο.

«Για την ώρα, προτεραιότητα είναι να βεβαιωθούμε ότι όλοι είναι ασφαλείς, προτού ληφθεί οποιαδήποτε απόφαση για το τι πρόκειται να συμβεί με αυτούς τους ανθρώπους», δήλωσε ο εκπρόσωπος του βρετανικού υπουργείου.

Είναι η πρώτη φορά που πρόσφυγες φθάνουν απευθείας σε περιοχή που ελέγχεται από τους Βρετανούς.

Έντονο ενδιαφέρον στη Βρετανία για την τύχη των προσφύγων

Εκτενή κάλυψη λαμβάνει στα βρετανικά μέσα ενημέρωσης η άφιξη των περίπου 140 προσφύγων από τη Συρία στην ακτή της περιοχής της βρετανικής βάσης στο Ακρωτήρι.

Οι Βρετανοί κάνουν λόγο για το πρώτο περιστατικό στην προσφυγική κρίση που απασχολεί την Ευρώπη κατά το οποίο πρόσφυγες καταφθάνουν σε έδαφος υπό βρετανική κυριαρχία. Σημειώνουν ότι δεν είναι σαφές τι μπορεί να σηματοδοτήσει αυτό για την υποχρέωση της Βρετανίας να εξετάσει πιθανές αιτήσεις ασύλου από ανθρώπους που έχουν επιχειρήσει το απεγνωσμένο ταξίδι προς την Ευρώπη.

Ο διπλωματικός συντάκτης του BBC μετέδωσε ότι ο βρετανικές αρχές προσπαθούν να διευκρινίσουν το νομικό καθεστώς των συγκεκριμένων προσφύγων και κατά πόσο έχουν δικαίωμα υποβολής αίτησης ασύλου στη Βρετανία.

Παρομοίως οι Times αναφέρουν ότι ενώ «υπάρχει εδώ και χρόνια συμφωνία μεταξύ Βρετανίας και Κύπρου ώστε πρόσφυγες που καταφθάνουν στη βάση να παραδίδονται στις κυπριακές αρχές», το Υπουργείο Εσωτερικών στο Λονδίνο «ψάχνει να διαπιστώσει με σαφήνεια» τους όρους της συμφωνίας.

Η τελευταία φορά που παρόμοιο περιστατικό καταγράφηκε στο έδαφος των βρετανικών βάσεων στην Κύπρο ήταν το 1998. Τότε Κούρδοι πρόσφυγες από το Ιράκ είχαν φτάσει στο Ακρωτήρι.

Παρά τις επανειλημμένες προσπάθειες, όπως αναφέρει το BBC, δεν έχουν δει τις αιτήσεις του για άσυλο να εγκρίνεται από τις βρετανικές αρχές. Έκτοτε ζουν σε πρώην στρατιωτικές εγκαταστάσεις εντός των ορίων της βρετανικής βάσης της Δεκέλειας.

Σημειώνεται ότι η άφιξη των προσφύγων δεν επηρέασε τη στρατιωτική λειτουργία της βάσης, η οποία αποτελεί ορμητήριο για τις βρετανικές αεροπορικές επιχειρήσεις κατά τζιχαντιστών στο Ιράκ. Το πρωί δύο μαχητικά αεροσκάφη τύπου Tornado απογειώθηκαν συνοδευόμενα από αεροσκάφος εναέριου ανεφοδιασμού καυσίμων, όπως όριζε το πρόγραμμα.

Πηγή: philenews / bbc / theguardian.com

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή