Κασουλίδης: Να ανοίξουμε το κεφάλαιο των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία

Ο YΠΕΞ της Κύπρου Γιάννης Κασουλίδης, απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών στο πλαίσιο της παρουσίασης του προϋπολογισμού του ΥΠΕΞ για το 2016, είπε ότι το κεφάλαιο Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης (το οποίο πάγωσε η Γαλλία το 2007) μπορεί να ανοίξει.

Κασουλίδης: Να ανοίξουμε το κεφάλαιο των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία
3'

Συγκεκριμένα, ανέφερε "ότι το κεφάλαιο 17 δεν περιλαμβάνεται σε εκείνα που πάγωσε η Κύπρος και ως εκ τούτου μπορούμε να το ανοίξουμε".

Την περίοδο των παραβιάσεων από το Μπαρμπαρός, πρόσθεσε, η ΕΕ ήθελε να ανοίξει το κεφάλαιο αυτό αλλά γνώριζε την ένσταση της Κύπρου και δεν προέβη σε κάποια ενέργεια.

Μεγάλο το ενδιαφέρον στην ΑΟΖ

Αναφερόμενος στο θέμα της ενέργειας, είπε ότι μετά την ανακάλυψη του κοιτάσματος ΖΟΡ στην Αίγυπτο έχει αναβιώσει το ενδιαφέρον και εξήγησε ότι υπάρχει τώρα ένα τεράστιο ενδιαφέρον διεθνών εταιριών για την κυπριακή ΑΟΖ. Πρώτον, είπε, αναζωπυρώθηκε το ενδιαφέρον της ΕΝΙ η οποία θέλει να επανέλθει στα τεμάχια της Κύπρου, ενώ η ΤΟΤΑΛ επιθυμεί να πάρει πίσω το τεμάχιο 11 το οποίο είχε εγκαταλείψει, σημειώνοντας ότι πολλές άλλες εταιρείες επέδειξαν ενδιαφέρον και για το 11.

Αναφέρθηκε και στην Noble, η οποία παρουσίασε σχέδιο εμπορικότητας του 12 και τώρα βρίσκεται στο στάδιο αναζήτησης συνεταίρου για τη διασύνδεση του τεμαχίου.

Είπε ακόμη ότι η Αίγυπτος ενδιαφέρεται για το Αφροδίτη πέραν της εσωτερικής κατανάλωσης και για εξαγωγή.

Οι αποφάσεις, είπε, δεν εξαρτώνται μόνο από την Κύπρο αλλά και από τις άλλες χώρες και σημείωσε ότι οι μήνες που ακολουθούν θα είναι μήνες ζυμώσεων και περαιτέρω ερευνών.

Εξωτερική πολιτική

Σε σχέση με την εξωτερική πολιτική, ο κ. Κασουλίδης αναφέρθηκε στις άριστες σχέσεις με το Ισραήλ και τη συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας, της καταπολέμησης της τρομοκρατίας και στον ενεργειακό τομέα, λέγοντας παράλληλα ότι σχετικά με το Παλαιστινιακό οι Ισραηλινοί γνωρίζουν τη θέση της Κύπρου.

Αναφορικά με την Ουκρανία και τη Ρωσία, είπε ότι οι σχέσεις της Κύπρου με την μια χώρα δεν επηρεάζουν τις σχέσεις της με την άλλη. Είπε ότι η Κύπρος άσκησε κριτική στο θέμα των κυρώσεων κατά της Ρωσίας χωρίς όμως να απομονώνεται από τους εταίρους της στην ΕΕ. Είπε ακόμη ότι η Κύπρος στήριξε πλήρως τη συμφωνία του Μινσκ, λέγοντας ότι αυτή είναι η μόνη διέξοδος και αποδείχθηκε ότι είναι ορθή.

Για τη Συρία, είπε ότι η Λευκωσία θεωρεί ότι πρέπει να υπάρξει πολιτική επίλυση που θα συμβάλει στην επίλυση του προσφυγικού. Προειδοποιούσαμε, είπε, ότι δεν πρέπει να υπάρχει εφησυχασμός ότι οι Σύριοι πρόσφυγες διέφυγαν σε Ιορδανία και Τουρκία.

Παράλληλα, ο κ. Κασουλίδης διαβεβαίωσε την Επιτροπή ότι ποτέ δεν υπήρξε “άδεια καρέκλα” σε διεθνείς οργανισμούς για οικονομικούς λόγους.

“Κάνουμε ό,τι μπορούμε. Με τα πενιχρά οικονομικά μέσα και τον μικρό αριθμό ανθρώπων, καλά σταθήκαμε μπροστά στην τουρκική πολιτική”, είπε.

Σε σχέση με τις πρεσβείες, είπε ότι ανεστάλη η λειτουργία των πρεσβειών στην Κένυα, την Τζακάρτα, την Πράγα και τη Σλοβενία, ενώ έκλεισαν εκ των πραγμάτων οι πρεσβείες στην Τρίπολη και Δαμασκό για λόγους ασφαλείας.

Σχετικά με την Κούβα, είπε ότι υπάρχει επιτετραμμένος αλλά διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει κανένας πολιτικός λόγος για αυτό, αλλά εντάσσεται στα πλαίσια των εξοικονομήσεων.

Νερό από Τουρκία

Απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι ο αγωγός νερού από την Τουρκία “δεν ξεκίνησε χθες, ούτε τα έργα ξεκίνησαν επί δικής μας διακυβέρνησης αλλά πολύ πριν”.

Ανέφερε επίσης ότι έγινε σωρεία καταγγελιών για το θέμα πχ στον ΟΗΕ.

Ελπίζω, είπε, να έχουμε όλες τις αντίστοιχες ενέργειες για να μην επεκταθεί η εξάρτηση αυτή σε ολόκληρο το νησί.

ΠΗΓΗ www.sigmalive.com

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή