Ερευνα: Λίγοι είναι οι Κύπριοι που θέλουν τους πρόσφυγες

Tο 20% του κυπριακού πληθυσμού είναι θετικά διακείμενο προς τους πρόσφυγες και μετανάστες και αυτό αποτελεί ένα καλό σημείο εκκίνησης για ενίσχυση της αλληλεπίδρασης και διαλόγου μεταξύ της τοπικής κοινωνίας και της κοινότητας των προσφύγων και των μεταναστών.

Ερευνα: Λίγοι είναι οι Κύπριοι που θέλουν τους πρόσφυγες
2'

Αυτό απέδειξε, μεταξύ άλλων, έρευνα της Αντιπροσωπείας της Υπάτης Αρμοστείας για τους Πρόσφυγες στην Κύπρο (UNHCR) σχετικά με τις αντιλήψεις της κυπριακής κοινωνίας για τους πρόσφυγες και μετανάστες στην Κύπρο. Η έκθεση, με τίτλο «Οι αντιλήψεις έχουν σημασία - Τι νομίζουν οι Κύπριοι για τους πρόσφυγες, τους αιτούντες άσυλο και τους μετανάστες», έγινε ύστερα από δημοσκόπηση με ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, ηλικίας 18 ετών και άνω.

Εγιναν 1000 συνεντεύξεις στο δείγμα, το οποίο κατανεμήθηκε αναλογικά μεταξύ των αστικών και των αγροτικών περιοχών σε όλες τις περιοχές της Κύπρου. Η έρευνα διεξήχθη τον Ιούνιο του 2015 και σήμερα η UNHCR δημοσιοποίησε την έκθεσή της για τα συμπεράσματα της έρευνας αυτής.

Η Αρμοστεία αναφέρει ότι υπάρχει πολλή δουλειά να γίνει σχετικά με την ευαισθητοποίηση και την αποδόμηση των μύθων και προκαταλήψεων γύρω από το προσφυγικό και μεταναστευτικό, καθώς επίσης και όσον αφορά τη στήριξη των προσφύγων προκειμένου να ενταχθούν στην Κυπριακή κοινωνία.

Για να επιτευχθεί αυτό, ωστόσο πρέπει να υπάρξει μια κοινή και συντονισμένη προσπάθεια από όλους τους φορείς - τις αρχές, την κοινωνία των πολιτών και το ευρύ κοινό.

Από την έρευνα, αναφέρεται, εξήχθησαν ορισμένα πολύ ενδιαφέροντα συμπεράσματα αναφορικά με τον τρόπο με τον οποίο οι Κύπριοι και από τις δύο κοινότητες εκλαμβάνουν τους πρόσφυγες, τις ανάγκες τους, τις ευκαιρίες που έχουν για ν’αποτελέσουν μέρος της κυπριακής κοινωνίας, τη συνεισφορά τους.

Η δημοσκόπηση δείχνει ότι, ενώ πολλοί Κύπριοι έχουν αντίληψη για τη στήριξη που χρειάζονται οι πρόσφυγες για να ενταχθούν στην κοινωνία, φαίνεται επίσης να ανησυχούν υπερβολικά για τη δημογραφία και τον ανταγωνισμό στον εργασιακό τομέα. Φαίνεται ότι οι περισσότεροι από τους ερωτηθέντες βάσισαν τις απαντήσεις τους στην εσφαλμένη αντίληψη ότι υπάρχουν πάρα πολλοί πρόσφυγες στην Κύπρο.

Εξίσου ενδιαφέρον πόρισμα, το οποίο αποτελεί παράλληλα και πηγή ανησυχίας για την Ύπατη Αρμοστεία, ήταν πώς οι Κύπριοι συνδέουν τους πρόσφυγες και μετανάστες με τη βία, την εγκληματικότητα και σε μικρότερο βαθμό με τις ασθένειες.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή