Ομήρου: Η Κύπρος δεν μπορεί να παραμείνει η μόνη μοιρασμένη χώρα στην Ευρώπη

Τώρα είναι η ώρα επανεκτίμησης των δεδομένων και της στρατηγικής μας, η απόρριψη θέσεων και απαιτήσεων που υποθηκεύουν το μέλλον του κυπριακού ελληνισμού και απειλούν την ύπαρξη και τη συνέχεια της Κυπριακής Δημοκρατίας διακήρυξε ο πρόεδρος της Βουλής, Γιαννάκης Ομήρου.
5'

Εκφωνώντας τον επιμνημόσυνο λόγο στο ετήσιο θρησκευτικό μνημόσυνο του πρώην Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου, στον Ι.Ν. Αγίου Νικολάου Κάτω Δευτεράς, ο κ. Ομήρου είπε ότι η Κύπρος δεν μπορεί να παραμείνει η μόνη μοιρασμένη χώρα στην Ευρώπη, και δεν μπορεί η Ευρώπη να ανέχεται στο κατώφλι της την παρουσία ενός στρατού κατοχής σε μια χώρα μέλος της.

Οι προσδοκίες για μια πιο θετική προσέγγιση του νέου Τουρκοκύπριου ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί, δεν επιβεβαιώνονται, για να προσθέσει ότι η προσέγγιση της τουρκικής πλευράς δεν δικαιολογεί ούτε προσδοκίες ούτε κλίμα ευφορίας.

Ο κ. Ομήρου είπε ότι πέρασαν εφτά χρόνια από τότε που ο Τάσσος Παπαδόπουλος έφυγε, είναι όμως παρών δικαιωμένος και περήφανος, αφήνοντας βαριά κληρονομιά για τη συνέχεια του αγώνα για τη σωτηρία της Κύπρου.

«Ο Τάσσος Παπαδόπουλος παραμένει ζωντανός στη συνείδηση του λαού και παρών στις ιστορικές εξελίξεις», είπε.

Τα λόγια, είπε, μοιάζουν φτωχά να περιγράψουν το ανάστημα της προσωπικότητας και της προσφοράς του Τάσσου Παπαδόπουλου και διερωτήθηκε «τι αναφορά θα του δώσουμε όταν νέα σχέδια επιχειρούν νεκρανάσταση, όταν για μια ακόμα φορά εγκυμονούνται κίνδυνοι λύσης δύο συνιδρυτικών κρατών, με "πλειοψηφίες πληθυσμού και γης" και με παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών, με κήρυξη της λύσης ως πρωτογενούς δικαίου για να αποτραπεί η εφαρμογή του ευρωπαϊκού κεκτημένου, με συνέχιση του βαθύτατου αναχρονισμού των εγγυήσεων του 1960».

Ο Πρόεδρος της Βουλής ζήτησε από όλους να αγωνιστούν αταλάντευτα για τερματισμό της κατοχής, ενότητα του κράτους και διασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των βασικών ελευθεριών του συνόλου του Κυπριακού λαού.

«Να δώσουμε το μήνυμα ότι ο κυπριακός ελληνισμός δεν θα γονατίσει» είπε προσθέτοντας ότι πρέπει να επιμένουμε σε λύση δημοκρατική, που θα διασφαλίζει την εύρυθμη και αποτελεσματική λειτουργία της πολιτείας, την ειρηνική συμβίωση με τους Τουρκοκύπριους, την ευημερία και πρόοδο ολόκληρου του λαού της Κύπρου.

Λύση, όπως είπε, που θα τερματίζει την κατοχή, θα απομακρύνει τους εποίκους, θα καταργεί τις αναχρονιστικές εγγυήσεις και θα κατοχυρώνει ανθρώπινα δικαιώματα και θεμελιώδεις ελευθερίες.

Αναφέρθηκε στην ανάγκη για μια σαφή στρατηγική, με προβολή του Κυπριακού ως προβλήματος εισβολής, κατοχής και παραβίασης του Διεθνούς Δικαίου και με αξιοποίηση της ευρωπαϊκής ιδιότητας της Κύπρου, αλλά και των ευρωπαϊκών φιλοδοξιών της Τουρκίας.

Παράλληλα, ζήτησε την αξιοποίηση των νέων γεωστρατηγικών δεδομένων με την ανακάλυψη υδρογονανθράκων στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.

«Οι προσδοκίες για μια πιο θετική προσέγγιση του νέου Τουρκοκύπριου ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί δεν επιβεβαιώνονται», είπε, ενώ πρόσθεσε ότι πρωταγωνιστικό και καθοριστικό ρόλο για την προοπτική επιτυχούς κατάληξης των συνομιλιών έχει η Τουρκία.

Αναφέρθηκε σε «άκρως απογοητευτικές δηλώσεις» του κ. Ακιντζί, που, όπως είπε, αποτελούν στην πραγματικότητα μονότονη επανάληψη δηλώσεων, προσεγγίσεων και θέσεων προηγούμενων ηγετών της Τουρκοκυπριακής Κοινότητας αλλά και της Τουρκίας.

Συνέχισε, λέγοντας ότι ενώ είχε λεχθεί ότι γίνεται αποδεκτή η εφαρμογή των τεσσάρων βασικών ελευθεριών, με δηλώσεις του ο Τ/κ ηγέτης το διαψεύδει κατηγορηματικά, καθώς «η πλειοψηφία πληθυσμού και γης» που διεκδικεί, αναιρεί και ακυρώνει την εφαρμογή τους.

Ακόμη μίλησε για άρνηση αποδοχής του ευρωπαϊκού κεκτημένου χωρίς μόνιμες παρεκκλίσεις, επιμονή σε συνέχιση των εγγυήσεων του 1960, απαίτηση για ιδρυτικά κράτη που παραπέμπει σε παρθενογένεση, αλλά και απαίτηση απόδοσης προτεραιότητας στον χρήστη.

«Αυτή η προσέγγιση της τουρκικής πλευράς δεν δικαιολογεί ούτε προσδοκίες ούτε κλίμα ευφορίας» είπε και πρόσθεσε ότι κάτι τέτοιο είναι αποπροσανατολιστικό και ζημιογόνο, αφού δημιουργείται η εντύπωση στο διεθνή και τον ευρωπαϊκό παράγοντα ότι δήθεν υπάρχει μεταβολή της πάγιας διαχρονικής τουρκικής αδιαλλαξίας.

Ανέφερε ότι είναι η ώρα επανεκτίμησης των δεδομένων, με απόρριψη θέσεων και απαιτήσεων που υποθηκεύουν το μέλλον του Κυπριακού Ελληνισμού και απειλούν την ύπαρξη και τη συνέχεια της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ζήτησε παράλληλα κινητοποίηση σε διεθνές και ευρωπαϊκό επίπεδο, για να ασκηθούν πιέσεις στην Τουρκία, ενώ είπε ότι πρέπει να καταστήσουμε σαφές προς τους Ευρωπαίους εταίρους ότι η Κυπριακή Δημοκρατία δεν πρόκειται να συναινέσει στο άνοιγμα κανενός κεφαλαίου στον ενταξιακό διάλογο Τουρκίας - ΕΕ, αν η Τουρκία συνεχίζει να αρνείται την εκπλήρωση των κυπρογενών της υποχρεώσεων.

Αναφερόμενος ο Πρόεδρος της Βουλής στην προσωπικότητα του Τάσσου Παπαδόπουλου, είπε ότι ενώ είχε διαφωνήσει με τις συμφωνίες Ζυρίχης και Λονδίνου, υπήρξε υπέρμαχος της διαφύλαξης του Συντάγματος της Κυπριακής Δημοκρατίας, καθώς κατανόησε πρώτος και έγκαιρα ότι αποτελούσε θώρακα και ασπίδα της νομικής και κρατικής οντότητας της Κύπρου, απέναντι σε όσους δόλια επιχειρούσαν την κατάλυση της.

«Δεν θα ήταν υπερβολικό να λεχθεί ότι, σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, ο Τάσσος Παπαδόπουλος υπήρξε ο πλέον βαθύς του γνώστης» πρόσθεσε ο κ. Ομήρου, ενώ είπε ότι αναμφίβολα η μεγαλύτερη στιγμή, ήταν η τοποθέτηση και καθοδήγηση που είχε χρέος να δώσει προς τον Κυπριακό Ελληνισμό για τη στάση του στο δημοψήφισμα απέναντι στο σχέδιο Ανάν.

«Ο Τάσσος Παπαδόπουλος ενώπιον του φοβερού βήματος της ιστορίας απεδείχθη αντάξιος της μακραίωνης πορείας του Κυπριακού Ελληνισμού και άξιος της πατρίδας», κατέληξε ο κ. Ομήρου.

Πηγή: philenews / ΚΥΠΕ

Σχετικές ειδήσεις