Οι Ρώσοι εγκατέλειψαν την Κύπρο για offshore- Πάνε Μπαχάμες...
Η ρωσική «στροφή» προς τις Μπαχάμες, οφείλεται, σύμφωνα με Ρώσους αναλυτές στο γεγονός ότι η Κύπρος έγινε πιο ... «διαφανής».
Ετσι, στο πρώτο εξάμηνο του 2015 βασικός «επενδυτής» στη Ρωσία κατέστησαν τα ... Νησιά Μπαχάμες (2,3 δισ. δολάρια), αντικαθιστώντας σε αυτή τη θέση την Κύπρο. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας, οι Μπαχάμες εξασφάλισαν το ήμισυ όλων των επενδύσεων στο καταστατικό κεφάλαιο (1,3 δισ.) και το 18% των επανεπενδυόμενων εσόδων (1 δισ.). Από την πλευρά τους, οι επενδυτές που έχουν καταχωρηθεί στην Κύπρο, απέσυραν χρήματα από τα κεφάλαια των ρωσικών εταιριών.
Σύμφωνα με ειδικούς, στους οποίους απευθύνθηκε η RBTH, η υποχώρηση της Κύπρου από τις πρώτες θέσεις των offshore εταιριών οφείλεται στα γεγονότα του 2013. Στις αρχές του έτους η Κύπρος βγήκε από τον κατάλογο του ρωσικού υπουργείου Οικονομικών με τις εγκεκριμένες υπεράκτιες εταιρίες, ενώ το Μάρτιο του 2013 η Κύπρος εισήγαγε εφάπαξ φόρο 30% στις καταθέσεις. Ο Εμίλ Μαρτιροσιάν, καθηγητής του Ινστιτούτου επιχειρήσεων και διοίκησης επιχειρήσεων της Ρωσικής Ακαδημίας Οικονομικών και Δημόσιας Διοίκησης, αναφέρει ότι η Κύπρος εντάσσεται ενεργά στους νόμους της ΕΕ και επομένως προσαρμόζει τη νομική και φορολογική νομοθεσία της στα πρότυπα της ΕΕ.
Ποιοι φόροι δεν υπάρχουν στις Μπαχάμες
0% φόρος εισοδήματος
0% φόρος κεφαλαιουχικών κερδών
0% φόρος επί των κερδών, μερισμάτων και κληρονομικότητας
0% φόρος επί των πωλήσεων
Απουσία συναλλαγματικών ελέγχων
0% εισαγωγικών δασμών επί των τελών αδείας, εξοπλισμού και πρώτων υλών για τους εξαγωγείς, σύμφωνα με το Νόμο για την προώθηση της βιομηχανίας
Αυτό, όπως σημειώνει ο διευθύνων εταίρος της νομικής εταιρίας Genesis, Αρτιόμ Ντενίσοφ, έπληξε τις μορφές φορολογικής βελτιστοποίησης στο νησί, και προφανώς αρκετοί Ρώσοι επιχειρηματίες αναγκάστηκαν ν’ αναζητήσουν κάποιο άλλο ήσυχο λιμάνι.
Οι Μπαχάμες δεν ανήκουν ούτε στην ΕΕ, ούτε στη Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου Βόρειας Αμερικής, ούτε στην Οικονομική Συνεργασία Ασίας και Ειρηνικού, ούτε σε άλλους τέτοιου είδους οργανισμούς.
Επιπλέον, δεν εφαρμόζουν πολιτική κυρώσεων, όπως είναι υποχρεωμένες να κάνουν η Κύπρος, η Ολλανδία ή το Λουξεμβούργο, που υπόκεινται στις αποφάσεις της ΕΕ. Επίσης, στις Μπαχάμες ισχύουν οι αρχές του βρετανικού Δικαίου με προάσπιση του δικαιώματος ιδιοκτησίας.
Οι άδειες επιτηδεύματος
Ο Εμίλ Μαρτιροσιάν αναφέρει ότι τα νησιωτικά κράτη όπως οι Μπαχάμες, οι Παρθένες Νήσοι και άλλα, χρησιμοποιούνται συχνά ως μέρη φύλαξης της πνευματικής ιδιοκτησίας. Κατά τον καθηγητή, αυτό που φαίνεται στη στατιστική της Κεντρικής Τράπεζας, δεν είναι κεφάλαιο που πήγε στη Ρωσία, αλλά δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας, όπως εμπορικά σήματα, άδειες, τεχνογνωσία.
ΠΗΓΗ Η ΡΩΣΙΑ ΤΩΡΑ
Σύμφωνα με τον Μαρτιροσιάν, μια τέτοια ροή πνευματικών δικαιωμάτων στη ρωσική δικαιοδοσία μπορεί να πιστοποιεί την ενεργοποίηση της αγοράς συγχωνεύσεων και απορροφήσεων. Όταν οι επενδυτές αγοράζουν ρωσικές επιχειρήσεις -εξηγεί ο καθηγητής- αρχικά πρέπει να τις επιστρέψει στη γενική ρωσική δικαιοδοσία, και ύστερα πλέον να τις αποκτήσει βάσει των ρωσικών νόμων.