Υπ. Ενέργειας:Τελευταία ευκαιρία για ενδιάμεση λύση, αγωγός Ισραήλ-Τουρκίας μόνο με άδεια της Κύπρου
Ο Υπουργός Ενέργειας ξεκαθαρίζει παράλληλα ότι στην περίπτωση που Τουρκία και Ισραήλ προχωρήσουν σε συμφωνία για την κατασκευή υποθαλάσσιου αγωγού, κάτι τέτοιο χρειάζεται και την άδεια της κυπριακής κυβέρνησης νοουμένου ότι ο αγωγός θα περνάει από την ΑΟΖ της Κύπρου.
Για το θέμα της ενδιάμεσης λύσης ο Υπουργός Ενέργειας δήλωσε ότι η Κυβέρνηση έχει ενώπιον της κάποια πρόταση και πρέπει να δει αν είναι προς το συμφέρον της Κυπριακής Δημοκρατίας ή όχι (αυτή η πρόταση) και αυτό να αποφασιστεί αρχές του επόμενου έτους.
Ερωτηθείς αν στην περίπτωση που κριθεί ότι δεν είναι προς το συμφέρον της Δημοκρατίας, θα προκηρυχθεί νέος γύρος διαβουλεύσεων με άλλους ενδιαφερόμενους ο Γιώργος Λακκοτρύπης ξεκαθάρισε πως σε μια τέτοια περίπτωση «θα επικεντρωθούμε στα δικά μας κοιτάσματα για να δούμε πως μπορούμε να φέρουμε το δικό μας φυσικό αέριο στην Κύπρο το συντομότερο δυνατόν».
Διευκρίνισε επίσης ότι όπως είναι το σχέδιο ανάπτυξης και παραγωγής σήμερα η έλευση του φυσικού αερίου από την κυπριακή ΑΟΖ προβλέπεται για το 2020.
Σε ό,τι αφορά το ερευνητικό μέρος των δραστηριοτήτων στην κυπριακή ΑΟΖ ο Υπουργός Ενέργειας είπε ότι στο Υπουργικό Συμβούλιο της Δευτέρας θα καταθέσει προς έγκριση πρόταση για επέκταση της πρώτης ερευνητικής περιόδου στα τεμάχια 2,3 και 9 για ακόμη δύο χρόνια ικανοποιώντας το σχετικό αίτημα της κοινοπραξίας ΕΝΙ-KOGAS, ενώ σ ό,τι αφορά το τεμάχιο 11 (TOTAL) είπε ότι υπάρχουν ενδείξεις ότι υπάρχουν στόχοι (για γεώτρηση).
Στο θέμα ενδεχόμενων συνεργειών με την Αίγυπτο σε ό,τι αφορά την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων Ζορ και Αφροδίτη ο κ. Λακκοτρύπης είπε ότι το θέμα έχει μελετηθεί και φαίνεται είναι δύσκολο να υπάρξουν συνέργειες με το Ζορ καθώς όπως εξήγησε, απ' ότι φαίνεται η ΕΝΙ και η αιγυπτιακή κυβέρνηση έχουν επιλέξει να στέλνουν ακατέργαστο το φυσικό αέριο από το Ζορ στην Αίγυπτο, ενώ στην περίπτωση του Αφροδίτη το σχέδιο ανάπτυξης προνοεί ότι το φυσικό αέριο θ' αποστέλλεται επεξεργασμένο.
Τέλος σε ό,τι αφορά την προσέγγιση Τουρκίας και Ισραήλ και κατά πόσο ενδεχόμενη συνεργασία των δύο αυτών χωρών στα ενεργειακά επηρεάζει την Κύπρο, ο Υπουργός Ενέργειας ξεκαθάρισε ότι οι σχέσεις της Κύπρου με τις γειτονικές χώρες δεν εξαρτώνται από τις σχέσεις που έχουν οι χώρες αυτές με άλλες χώρες και πως στο ενδεχόμενο που Τουρκία και Ισραήλ συνεργαστούν για τη δημιουργία υποθαλάσσιου αγωγού για μεταφορά υδρογονανθράκων «κάτι τέτοιο χρειάζεται και την άδεια της κυπριακής κυβέρνησης για οποιαδήποτε έλευση φυσικού αερίου που θα διέρχεται από την ΑΟΖ μας».