Βίτσας: «Το 2016 βήμα μπροστά και για την Κύπρο και για την Ελλάδα»

Την ευχή «το 2016 να κάνουμε ένα βήμα μπροστά και για την Κύπρο και για την Ελλάδα», εξέφρασε ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας της Ελλάδος Δημήτρης Βίτσας, σε δηλώσεις του μετά τις συνομιλίες του στη Λευκωσία με τον Κύπριο υπουργό Άμυνας Χριστόφορο Φωκαΐδη.
3'

Ο κ. Βίτσας υπογράμμισε ότι είναι «καλύτερα να εργαζόμαστε για τη λύση, παρά να μιλάμε για τη λύση» του Κυπριακού. Επίσης, διαβεβαίωσε ότι «είναι αταλάντευτος και κοινός στόχος της Ελλάδας και της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο τερματισμός της τουρκικής κατοχής και η εξεύρεση μιας συνολικής, εθνικά αποδεκτής και βιώσιμης λύσης στη βάση των αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών και της ιδιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας ως κράτους μέλους της ΕΕ».
Ο κ. Βίτσας είπε ότι η Ελλάδα δεν παρεμβαίνει στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, αλλά στηρίζει τις προσπάθειες της κυπριακής κυβέρνησης. «Καταστήσαμε σαφές προς κάθε κατεύθυνση ότι η πραγματική και βιώσιμη λύση του Κυπριακού προβλήματος δεν νοείται χωρίς την απόσυρση όλων των κατοχικών στρατευμάτων και χωρίς την κατάργηση του αναχρονιστικού συστήματος εγγυήσεων του 1960», τόνισε.
Επίσης, δήλωσε ότι αναμένεται από την Άγκυρα μια εποικοδομητική στάση με συγκεκριμένες ενέργειες, που θα συμβάλλουν έμπρακτα στην προσπάθεια για λύση.
Όπως ανέφερε ο κ. Βίτσας, με τον Κύπριο υπουργό συζήτησαν την εμβάθυνση της συνεργασίας σε ζητήματα άμυνας και αμυντικής βιομηχανίας. «Σε αυτά τα ζητήματα νομίζω ότι έχουμε πεδίο δόξης λαμπρό και πολλά πράγματα να κάνουμε», προσέθεσε.
Με τον τρόπο αυτό, επισήμανε, οι δύο χώρες μπορούν να καταστούν παράγοντας σταθεροποίησης της περιοχής και διαμόρφωσης ειρηνικών διαδικασιών επίλυσης των προβλημάτων.
Ο υπουργός Άμυνας της Κύπρου Χριστόφορος Φωκαΐδης, είπε ότι ενημέρωσε τον κ. Βίτσα για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και τις προσπάθειες για την επίτευξη μιας βιώσιμης και λειτουργικής λύσης, που θα απαλλάσσει την Κύπρο από την κατοχή και θα την επανενώνει σε συνθήκες ελευθερίας, ασφάλειας και ειρηνικής συμβίωσης για όλους τους νόμιμους κατοίκους του νησιού.
Επίσης, δήλωσε ότι επιβεβαιώθηκε η θέση πως «Κύπρος και Ελλάδα παραμένουν βασικοί πυλώνες σταθερότητας και ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή».
Τέλος, ανέφερε ότι αξιολογήθηκε η σταθερή και συστηματική προσπάθεια για τη συνεχή ενίσχυση και εμβάθυνση των διμερών σχέσεων, υπό το πρίσμα των νέων εξελίξεων και προσκλήσεων στον τομέα της ασφάλειας.
Ο κ. Βίτσας είχε συνάντηση και με τον πρόεδρο της κυπριακής Βουλής, Γιαννάκη Ομήρου, στην οποία συζητήθηκαν το Κυπριακό, η μεταναστευτική κρίση και η οικονομία.
Σε ανακοίνωση της Βουλής για τη συνάντηση αναφέρεται ότι η ταραχώδης περίοδος που διανύει η ευρύτερη περιοχή τα τελευταία χρόνια, λόγω του πολέμου στη Συρία και του μεταναστευτικού προβλήματος, συνθέτουν ένα πολύ δύσκολο πλαίσιο για τις δύο χώρες.
Ο κ. Ομήρου υπογράμμισε τη σημασία της αξιοποίησης των όποιων θετικών εξελίξεων και των συγκριτικών πλεονεκτημάτων Κύπρου και Ελλάδας προς την κατεύθυνση της βιώσιμης και δίκαιης λύσης του προβλήματος. Περαιτέρω, ο κ. Ομήρου τόνισε ότι όσο υπάρχει κατοχή, παραμένει αναγκαιότητα η διατήρηση ισχυρής άμυνας.
Ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας τόνισε τη σημασία της διαφύλαξης υψηλού φρονήματος και αγωνιστικού πνεύματος από τις ένοπλες δυνάμεις και της περαιτέρω ανάπτυξης της αμυντικής στρατηγικής, αποβλέποντας στην ισχυροποίηση του σταθεροποιητικού ρόλου που διαδραματίζουν Ελλάδα και Κύπρος στην ευρύτερη περιοχή.
Οι κκ Ομήρου και Βίτσας αντάλλαξαν απόψεις και για τις διαδικασίες, που ακολουθούνται στις δύο χώρες αναφορικά με τα εξοπλιστικά προγράμματα και τους αμυντικούς προϋπολογισμούς, ιδιαίτερα στο κοινοβουλευτικό επίπεδο.

Σχετικές ειδήσεις