Guardian: Η επίλυση του Κυπριακού στα μεγάλα γεγονότα του 2016
Συγκεκριμένα κάνει λόγο για λύση του Κυπριακού εντός του 2016 γράφοντας χαρακτηριστικά πως “Στο νότο γνωρίζουν ότι αν δεν επιτευχθεί συμφωνία τώρα, η διαίρεση θα παγιωθεί και η Τουρκία θα προσαρτήσει ουσιαστικά το βορρά”.
Ο James Ker-Lindsay, που έχει ασχοληθεί με το Κυπριακό στο LSE., προσθέτει ακόμη ότι και για τους Τουρκοκύπριους μια επανενωμένη χώρα σημαίνει συμμετοχή στην ΕΕ.
Οι δύο πλευρές έχουν επικεφαλής πολιτικούς που είναι υπέρ της λύσης στην κατεύθυνση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, τους Νίκο Αναστασιάδη και Μουσταφά Ακιντζί. “Αν δεν μπορεί να βρεθεί λύση με αυτούς τους δύο, δεν θα βρεθεί ποτέ”, τονίζει ο Ker-Lindsay, εκτιμώντας ότι οι πιθανότητες επιτυχίες είναι 6 στην κλίμακα του 10. Το δημοσίευμα που υπογράφει η ανταποκρίτρια της εφημερίδας στην Αθήνα, σημειώνει ακόμη ότι η στάση της Τουρκίας δίνει τις περισσότερες ελπίδες.
Η σύγκρουση με τη Ρωσία και η επανενεργοποίηση της διαδικασίας ένταξης της γείτονος στην ΕΕ έχουν φέρει το Κυπριακό στο επίκεντρο της συζήτησης.
Η Τουρκία χρειάζεται μια επιτυχία σε διπλωματικό επίπεδο και όπως σημειώνει ο καθηγητής Hubert Faustmann, “η Άγκυρα για χρόνια έβλεπε την Κύπρο ως μια στρατηγική περιοχή που επανακατέκτησε, αλλά τώρα τη θεωρεί ως μια απώλεια που θα δεχόταν πρόθυμα αν είχε ένα μεγαλύτερο αντάλλαγμα”.
Τις εντατικές διαπραγματεύσεις θα ακολουθήσουν δημοψηφίσματα και στις δύο πλευρές, ωστόσο παραμένουν ανοιχτά φλέγοντα ζητήματα, όπως το περιουσιακό, η ασφάλεια και το εδαφικό. “Είμαι αισιόδοξος ότι μπορεί να έχουμε συμφωνία, αλλά για να επιτευχθεί το “ναι” και στις δύο πλευρές είναι το ίδιο δύσκολο με την επίτευξη συμφωνίας”, τονίζει ο Faustmann.