Κυπριακό: Κομβικό το 2016 λέει ο Αναστασιάδης, πολύς ο δρόμος λέει ο Χριστοδουλίδης

Έτος-κλειδί για τη λύση του Kυπριακού το 2016, κατά τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ενώ ο δρόμος είναι ακόμα μακρύς, όπως δηλώνει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
2'

Σε άρθρο του στην εφημερίδα Πολίτης, ο πρόεδρος Αναστασιάδης, αναφέρει οτι στους μήνες διαπραγμάτευσης για το Κυπριακό επιτελέστηκε σημαντικό έργο, αλλά δεν θεωρεί οτι αυτό είναι επαρκές για να λεχθεί με βεβαιότητα οτι θα υπάρξει κατάληξη σε λύση εντός συγκεκριμένου πλαισίου.

Εκφράζει ωστόσο τη βεβαιότητα πως αν στηριχθεί αυτή η προσπάθεια στο εσωτερικό μέτωπο και κυρίως αν δώσει θετικά δείγματα γραφής η Τουρκία, τότε θα μπορέσουμε να μιλήσουμε εντός του 2016 για τη νέα Κύπρο που θα ανατείλει.

Αναφερόμενος στα ενεργειακά, ο πρόεδρος Αναστασιάδης επισημαίνει οτι η Κύπρος, δεν περιορίζεται στην παράγωγή και διάθεση φυσικού αερίου, αλλά μπορεί να λειτουργήσει ως γέφυρα ανάμεσα στη Μέση Ανατολή και την Ευρώπη.

Τονίζει ωστόσο οτι για να υλοποιηθεί το όραμα για ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή πρέπει πρώτα η Κύπρος να απαλλαγεί απο την τουρκική κατοχή.

Αναφερόμενος στην πρόσκληση και προς την Τουρκία για συμμετοχή στη μεγάλη συνεργασία κρατών για την ενέργεια, ο πρόεδρος Αναστασιάδης, σημειώνει οτι αυτή είναι ειλικρινής και οτι η Κύπρος προσβλέπει στη θετική ανταπόκρισή, υπο την προυπόθεση φυσικά της επίλυσης του Κυπριακού.

Τα δύο αυτά δεδομένα, η ενεργειακή συνεργασία στην περιοχή και η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, τονίζει στο άρθρο του ο πρόεδρος Αναστασιάδης, συνιστούν επαρκή επιχειρήματα για να δούμε θετικά δείγματα γραφής απο την Τουρκία.

Από την πλευρά του, σε συνέντευξη στην εφημερίδα η Σημερινή, ο Kυβερνητικός Eκπρόσωπος υποδεικνύει ότι με τις θέσεις που υιοθετεί ο Μουσταφά Ακκιντζί δεν είναι δυνατόν να φτάσουμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα.

Ξεκαθαρίζει ότι σε περιπτωση εμμονής του Ακκιντζί σε θέματα που δεν θα διασφαλίζουν λύση η οποία να ανταποκρίνεται στα σημερινά δεδομένα ενός κράτους μέλους της Ευρωπαικής ¨Ενωσης, να σέβεται απόλυτα τις βασικές ελευθερίες και τα ανθρώπινα δικαιώματα και να κατοχυρώνει την ανεξαρτησία και κυριαρχία του υπό μετεξέλιξη κράτους δεν θα υπάρξει κατάληξη στα επιθυμητά αποτελέσματα.

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης επισημαίνει ότι οι τελευταίες εξελίξεις καταδεικνύουν ότι παραμένουν αρκετά σημεία διαφωνίας σε σημαντικά ζητήματα.

Για το θέμα των εγγυήσεων επαναλαμβάνει ότι δεν είναι δύσκολο να επιλυθεί.

Αναφερόμενος στο θέμα της πληθυσμιακής αναλογίας, ο εκπρόσωπος ξεκεθάρισε ότι αυτη την πρώτη μέρα λειτουργίας του υπο μετεξέλιξη κράτους, θα πρέπει να είναι κοντά και να ανταποκρίνεται στα δεδομένα που υπήρχαν το 1960.

Πηγή: newsbomb.com.cy

Σχετικές ειδήσεις