Η Κύπρος αντιστέκεται στην επιθυμία της ΕΕ να τα δώσει όλα στην Τουρκία

Η Κύπρος αντιστέκεται να δώσει «λευκή επιταγή» στην Τουρκία προκειμένου να περιορίσουν τις προσφυγικές ροές -Τα δέλεαρ για τη Λευκωσία να άρει το βέτο
5'

Λίγο πριν αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες, όπου θα συμμετάσχει στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στις 17 και 18 Μαρτίου, ο πρόεδρος Αναστασιάδης επέμεινε στην θέση ότι, εφόσον η Τουρκία δεν ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της, δεν τίθεται θέμα ανοίγματος κεφαλαίων στις διαπραγματεύσεις για ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις Νταβούτογλου, με τις οποίες φαίνεται η Τουρκία να εμμένει στην πρόταση της για άνοιγμα κεφαλαίων, ο κ. Αναστασιάδης υπογράμμισε ότι «και η Κυπριακή Δημοκρατία έχει τις δικές της θέσεις».

«Αν η Τουρκία δεν ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της, όπως προκύπτουν από το Πρωτόκολλο της 'Αγκυρας και γενικότερα από το διαπραγματευτικό πλαίσιο, δεν τίθεται θέμα να ανοίξουν κεφάλαια» τόνισε ο Κύπριος πρόεδρος.

Στις 19:00 (ώρα Ελλάδος) ο πρόεδρος Αναστασιάδης θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνγκερ, ενώ κατά τη διάρκεια της Συνόδου θα έχει διμερείς συναντήσεις με ηγέτες κρατών μελών της ΕΕ.

Την Πέμπτη το πρωί (17/03), ο πρόεδρος Αναστασιάδης θα συναντηθεί με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς και στη συνέχεια θα συμμετάσχει στις εργασίες του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

Κασουλίδης: Το άνοιγμα ενταξιακών κεφαλαίων της Τουρκίας βλάπτει την επίλυση του Κυπριακού

Το άνοιγμα κεφαλαίων στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας και η επίλυση του Κυπριακού «πρέπει να συγχρονιστούν», τόνισε ο Κύπριος ΥΠΕΞ Ιωάννης Κασουλίδης, μιλώντας στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της Ε.Ε.

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, ο Ιωάννης Κασουλίδης ανέφερε ότι η Κύπρος σέβεται όσους εταίρους της πιστεύουν ότι η Τουρκία διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στο μεταναστευτικό και γι’ αυτό αποδέχθηκε τη συνεργασία μεταξύ της Ε.Ε. και της Τουρκίας επί του θέματος. Διευκρίνισε, όμως, ότι «άνοιγμα ενταξιακών κεφαλαίων στην παρούσα φάση του Κυπριακού το μόνο που μπορεί να πετύχει θα είναι να βλάψει τις εν εξελίξει συνομιλίες».

Η απαίτηση της Τουρκίας, υπογράμμισε, να ανοίξουν τα ενταξιακά κεφάλαια δεν συμβάλει θετικά στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού. Ο Κύπριος ΥΠΕΞ σημείωσε, ότι «ούτε το άνοιγμα κεφαλαίων, αλλά ούτε και η άρνηση ανοίγματός τους βοηθούν στην παρούσα περίπτωση». Σχετικά, υπενθύμισε ότι από τον περασμένο Δεκέμβριο έθεσε «το θέμα του συγχρονισμού των δύο διαδικασιών, εφ’ όσον με την επίλυση του Κυπριακού θα υπερπηδηθούν τα όποια προβλήματα στην τουρκική ενταξιακή πορεία».

Στο περιθώριο των εργασιών του Συμβουλίου, ο Ιωάννης Κασουλίδης είχε διμερή συνάντηση με τον υπουργό Ευρώπης του Ηνωμένου Βασιλείου Ντέϊβντ Λίβινγκτον, με τον οποίο συζήτησε το μεταναστευτικό ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 17ης Μαρτίου.

Αναστασιάδης για επίσκεψη Τουσκ: Απαράδεκτο να πάρει το βάρος του μεταναστευτικού η Κύπρος

Η Κυπριακή Δημοκρατία δεν έχει πρόθεση να συναινέσει στο άνοιγμα κεφαλαίων με την Τουρκία εάν η Άγκυρα προηγουμένως δεν εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της, υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

Τα δέλεαρ για τη Λευκωσία να άρει το βέτο για την Τουρκία

Σε αναζήτηση φόρμουλας βρίσκονται οι Ευρωπαίοι ηγέτες για την αμοιβαία άρση των βέτο, όσον αφορά το άνοιγμα των τουρκικών λιμανιών σε κυπριακά πλοία και αεροσκάφη και το άνοιγμα νέων κεφαλαίων στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της ηλεκτρονικής τουρκοκυπριακής εφημερίδας «Κίπρις Ποστασί», ενώ υπάρχουν γρήγορες εξελίξεις όσον αφορά το προσφυγικό ζήτημα, ενόψει της Συνόδου Κορυφής Τουρκίας-ΕΕ στις 17 - 18 Μαρτίου, έγινε γνωστό στις Βρυξέλλες ότι είναι πολύ μεγάλη η πιθανότητα να υπάρξει συμφωνία στην εξεύρεση φόρμουλας για την αμοιβαία άρση των βέτο της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Τουρκίας για τα ενταξιακά κεφάλαια και τα λιμάνια αντίστοιχα.

Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται η εφημερίδα και ο αρθρογράφος Ουλάς Μπαρίς, ένα από τα κύρια ζητήματα στις συναντήσεις του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ στην Κύπρο και την Τουρκία, ήταν η εφαρμογή του Πρωτοκόλλου της Άγκυρας. Ανώτατη διπλωματική πηγή, που επέλεξε την ανωνυμία της, δήλωσε στην εφημερίδα ότι οι επόμενες 48 ώρες είναι κρίσιμες για το θέμα αυτό και πως τέτοιο κλίμα είχε δημιουργηθεί για τελευταία φορά πριν 10 χρόνια. Η ίδια πηγή δήλωσε πως «ζούμε ιλιγγιώδεις εξελίξεις και υπάρχει απίστευτη διπλωματική κινητικότητα». Ο Τούρκος υπουργός προσπαθεί με την πρότασή του να κερδίσει ανταλλάγματα «παζαρεύοντας» την υποχρέωση της Άγκυρας να ανοίξει τα λιμάνια και τους αεροδιαδρόμους της προς την Κυπριακή Δημοκρατία.

Το πρώτο λιμάνι που θα ανοίξει για τα πλοία υπό κυπριακή σημαία είναι αυτό της Αλεξανρέττας, όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, και στη συνέχεια η Τουρκία θα ανοίξει και τα υπόλοιπα λιμάνια της. Ωστόσο , δεν γίνεται αναφορά στην υποχρέωση της Άγκυρας να ανοίξει και τους αεροδιαδρόμους της προς την Κυπριακή Δημοκρατία.

Στο ίδιο δημοσίευμα επισημαίνεται η δήλωση του Κύπριου προέδρου Νίκου Αναστασιάδη ότι, εάν η Τουρκία δεν εφαρμόσει τις υποχρεώσεις της έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας, δεν θα συγκατατεθεί στο άνοιγμα νέων κεφαλαίων. Σημειώνεται και η δήλωση του Τούρκου πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου, μετά τη συνάντηση με τον Ντόναλντ Τουσκ στην Άγκυρα, ότι ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου μετέφερε τις εκτιμήσεις των χωρών μελών με τις οποίες συναντήθηκε.

Κυπριακή διπλωματική πηγή απέφυγε να σχολιάσει το δημοσίευμα. Ωστόσο, περιορίστηκε να επισημάνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι ο Νίκος Αναστασιάδης έχει τονίσει την υποχρέωση της Τουρκίας να εφαρμόσει το Πρωτόκολλο της Άγκυρας, το οποίο υπαγορεύει την άρση όλων των εμποδίων για την ελεύθερη διακίνηση αγαθών και την απρόσκοπτη πρόσβαση στα λιμάνια και αεροδρόμια της σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ, περιλαμβανομένης και της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Σχετικές ειδήσεις