Κασουλίδης για ένταξη Τουρκίας στην ΕΕ: Η θέση της Σλοβακίας δεν είναι κοινή με αυτή των 28 μελών

Ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών , Ιωάννης Κασουλίδης, χαρακτήρισε θετικό το γεγονός ότι δεν θα υπάρξει κοινή δήλωση των 28 επί των συμπερασμάτων αξιολόγησης της πορείας ένταξης της Τουρκίας στην Ε.Ε. λόγω των αντιρρήσεων της Αυστρίας.
4'

Ο κ. Κασουλίδης, σχολιάζοντας το κείμενο των συμπερασμάτων, που θα παρουσιαστεί μόνο ως δήλωση της Σλοβάκικης Προεδρίας είπε περιλαμβάνει ισχυρά μηνύματα σε σχέση με τις υποχρεώσεις της Τουρκίας έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας και «έχει ενδυναμωθεί ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά στο ρόλο της Τουρκίας στη διαδικασία των συνομιλιών για το Κυπριακό».

Σύμφωνα με τον Κύπριο υπουργό το κείμενο για την Τουρκία αναφέρεται, όπως και τις προηγούμενες χρονιές, στη συνεχιζόμενη άρνησή της να εφαρμόσει το Πρόσθετο Πρωτόκολλο, ενώ τονίζεται ότι η Τουρκία δεν έχει σημειώσει πρόοδο προς την εξομάλυνση των σχέσεων της με την Κυπριακή Δημοκρατία.

Σε αυτό το πλαίσιο, υπενθυμίζεται ότι η αναγνώριση όλων των κρατών μελών αποτελεί βασικό συστατικό της ενταξιακής διαδικασίας και γίνεται αναφορά στην Αντιδήλωση της 21ης Σεπτεμβρίου 2005, στην οποία περιλαμβάνονται όλες οι υποχρεώσεις της Τουρκίας έναντι της Κύπρου.

Δύο άλλα σημαντικά στοιχεία είναι η αναφορά σε σχέση με την ένταξη των κρατών μελών της Ένωσης σε διεθνείς οργανισμούς καθώς και η ανάγκη συμμόρφωσης της Τουρκίας με τις αποφάσεις του ΕΔΑΔ.

Σε ό,τι αφορά στο Κυπριακό, αφού καλωσορίζεται η δέσμευση των μερών στις συνομιλίες, αναφέρεται ότι ο ρόλος και η συνεισφορά της Τουρκίας στη διαδικασία «παραμένει κρίσιμης σημασίας» και καλείται η Τουρκία «να στηρίξει ενεργώς τις διαπραγματεύσεις για μια δίκαιη, συνολική και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό, σύμφωνα με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και επί τις αρχές, πάνω στις οποίες εδράζεται η Ε.Ε.»

Φέτος, κατά την προπαρασκευαστική συζήτηση σε υπηρεσιακό επίπεδο επιτεύχθηκε προσθήκη αναφοράς για τους τουρκικούς περιορισμούς έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας σε σχέση με την Τελωνειακή Ένωση, οι οποίοι για όσο παραμένουν σε ισχύ θα διατηρηθούν τα μέτρα, που υιοθετήθηκαν από το Συμβούλιο το 2006.

Παράλληλα, στην παράγραφο για το Κυπριακό προστέθηκε η ανάγκη η Τουρκία προβεί στα αναγκαία βήματα για δημιουργία θετικού κλίματος στις εν εξελίξει συνομιλίες.

Ο κ. Κασουλίδης στο περιθώριο του Συμβουλίου Υπουργών της Ε.Ε. είχε διαδοχικές συναντήσεις με την Ύπατη Εκπρόσωπο της Ε.Ε. Φεντερίκα Μογκερινί, τον υπουργό Εξωτερικών της Γαλλίας, Ζαν Μαρκ Ερό, τον υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας, Φρανκ Βάλτερ Στάινμάγιερ, και τον υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Ηνωμένου Βασιλείου, Σερ 'Αλαν Ντάνκαν, και με βασικό αντικείμενο τις τρέχουσες εξελίξεις στο Κυπριακό. Το Συμβούλιο είχε ως θέμα την ανασκόπηση των σχέσεων ΕΕ-Αφρικής, την κατάσταση στη Συρία και τη μεταναστευτικό , για τα οποία και ο Κύπριος υπουργός τοποθετήθηκε.

Σε παρέμβασή του στις εργασίες της Συνόδου ανέφερε ότι, παρόλο που η Αφρική αντιμετωπίζει πολλές προκλήσεις, εντούτοις δεν παύει να είναι μια ήπειρος με απεριόριστες δυνατότητες. Αφού σημείωσε ότι υπάρχουν θετικά παραδείγματα χωρών, όπου λειτουργεί το κράτος δικαίου και η δημοκρατία, ο κ. Κασουλίδης τόνισε ότι οι λαοί της Αφρικής έχουν αποδείξει, όπως είδαμε και πρόσφατα στην περίπτωση της Γκάμπιας, ότι έχουν βούληση να αντισταθούν σε δικτατορικά καθεστώτα.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε ιδιαίτερα τη σημασία στήριξης του κράτους δικαίου και της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης, παράγοντες που, όπως είπε, είναι άρρηκτα συνδεδεμένοι με την επίτευξη του στόχου για οικονομική ανάπτυξη.

Αναφερόμενος στους διάφορους τομείς που θα μπορούσε η Ε.Ε. να αναπτύξει περαιτέρω συνεργασία με τις χώρες της Αφρικής, ο κ. Κασουλίδης επεσήμανε ότι το εύρος της συνεργασίας δεν πρέπει να καλύπτει μόνον τους τομείς, που ενδιαφέρουν άμεσα την Ένωση, όπως είναι η ασφάλεια και η μετανάστευση. «Πρέπει να εμπλακούμε σε ένα ειλικρινή διάλογο με τους εταίρους μας στην Αφρική, δίδοντας έμφαση σε βασικούς τομείς όπως η παιδεία, η υγεία, η στήριξη της νεολαίας και τα δικαιώματα των γυναικών», υπογράμμισε.

Ο κ. Κασουλίδης υπέγραψε, εκ μέρους της Κύπρου, τη Συμφωνία Πολιτικού Διαλόγου και Συνεργασίας της Ε.Ε. και των κρατών μελών της με την Κούβα, η οποία αποσκοπεί στην ενίσχυση των σχέσεων με την χώρα. Επίσης υπέγραψε τη Συμφωνία για τη Σύσταση του Καταπιστευματικού Ταμείου της Ε.Ε. για την Κολομβία, στην παρουσία του προέδρου Καλντερόν.