Σενάρια πολέμου στη Μεσόγειο

Το χάσμα μεταξύ Άγκυρας και Τελ Αβίβ βαθαίνει συνεχώς, με τους Τούρκους να έρχονται πλέον σε οριστική ρήξη...

Σενάρια πολέμου στη Μεσόγειο
2'

Ανεβαίνει το θερμόμετρο στις σχέσεις Ισραήλ – Τουρκίας, χωρίς κανένας να μπορεί να γνωρίζει ποια θα είναι η επόμενη κίνηση των δύο πλευρών. Το χάσμα μεταξύ Άγκυρας και Τελ Αβίβ βαθαίνει συνεχώς, με τους Τούρκους να έρχονται πλέον σε οριστική ρήξη με τους Ισραηλινούς. Στόχος τους βέβαια είναι να αναγκάσουν και την Κύπρο να σταματήσει τις θαλάσσιες έρευνες της.

Η έντονη αντίδραση της Άγκυρας, μετά την ανακοίνωση της έκθεσης του ΟΗΕ για την επέμβαση των ισραηλινών κομάντο στο πλοίο Μαβί Μαρμαρά, δεν ικανοποίησε την Άγκυρα η οποία απέλασε άμεσα τον Ισραηλινό πρέσβη από την Τουρκία.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών με δήλωση του άναψε «φωτιές» σε Κύπρο και Ελλάδα. «Η Τουρκία με το στόλο της θα εγγυηθεί την ελεύθερη ναυσιπλοϊα στη Μεσόγειο» ανέφερε ο Αχμέτ Νταβούτογλου τονίζοντας πως « δεν αναγνωρίζει τον αποκλεισμό της Γάζας».

Επιπλέον ο Εγκεμέν Μπαγίς έστειλε αυστηρές προειδοποιήσεις προς την Κυπριακή κυβέρνηση η οποία ετοιμάζεται να ξεκινήσει έρευνες πετρελαίου στη Μεσόγειο την 1η Οκτωβρίου. «Για αυτό οι χώρες διαθέτουν πολεμικά πλοία. Για αυτό υπάρχει ο εξοπλισμός και η εκπαίδευση των ναυτικών μας δυνάμεων».

Αυτές οι δυο αποφάσεις σύμφωνα με Τούρκους αξιωματούχους σημαίνουν πως η Άγκυρα θα μπορεί να στείλει το στόλο της σε περιοχή κοντά στα όρια των ισραηλινών χωρικών υδάτων και να επιχειρήσουν εναντίον του ισραηλινού στόλου σε περίπτωση που επιχειρήσει να σταματήσει πλοία που κατευθύνονται στη Γάζα.

Ήδη ο τουρκικός στόλος ετοιμάζεται να κατευθυνθεί προς τη Μεσόγειο, ενώ οι Ισραηλινοί περιμένουν τις κινήσεις της Άγκυρας για να αντιδράσουν.

Παράλληλα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προχώρησε σε μια προκλητική κίνηση για το Τελ Αβίβ, ανακοινώνοντας πως θα επισκεφθεί τη Γάζα στα πλαίσια των μέτρων που λαμβάνει η Άγκυρα κατά του Ισραήλ. Η κίνηση αύτη μεταφράζεται ως επίδειξη δύναμης στα Παλαιστινιακά εδάφη και μια πίεση προς την κυβέρνηση Νετανιάχου να αποσπάσει την απολογία του Ισραήλ για τη δολοφονική επιδρομή των Ισραηλινών κομάντο στο πλοίο Μαβί Μαρμαρά.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός ενδέχεται να ταξιδέψει οδικώς καθώς θα περάσει από το μεθοριακό σταθμό της Ράφα. Εφόσον πραγματοποιηθεί η επίσκεψη Ερντογάν στη Γάζα, θα δημιουργήσει τεράστιες αναταράξεις στις σχέσεις των δύο χωρών, καθώς θα αποτελεί την πρώτη επίσημη –από μεριάς αρχηγού κράτους- προσπάθεια σπασίματος του αποκλεισμού, που διαρκεί στη σκληρότερη μορφή του από το 2007.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή