Πόσο «μάγκες» είμαστε;
Να ξεκινήσω από μία αναγκαία ίσως διευκρίνιση, ότι ούτε αντισημίτης είμαι (δηλαδή εναντίον των Εβραίων), ούτε πάσχω από έλλειψη ρεαλισμού.
Επειδή όμως στο ρεπορτάζ μου την Πέμπτη για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει η Ελλάδα από τις «ερωτοτροπίες» της με το Ισραήλ θα βάλω σήμερα δύο ερωτήματα στους φωστήρες της εξωτερικής μας πολιτικής και άμυνας:
1. Είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε την Τουρκία αν προχωρήσει σε επιθετική ενέργεια κατά της Κύπρου, λόγω των ερευνών που ξεκινάνε σε λίγες ημέρες για το φυσικό αέριο στην περιοχή;
2. Είμαστε λοιπόν πολύ «μάγκες» και κάνουμε νέες συμμαχίες ανατρέποντας τις παραδοσιακές μας σχέσεις με τον αραβικό κόσμο; Ωραία. Ας ορίσουμε λοιπόν τώρα και την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) της Ελλάδας σε Ιόνιο και Αιγαίο για να αρχίσουμε κι εμείς έρευνες για πετρέλαιο και φυσικό αέριο. Αυτό είναι «μαγκιά».
Δεν μπορεί δηλαδή από τη μία να μην τολμάμε να ορίσουμε την ΑΟΖ (γιατί φοβόμαστε την αντίδραση της Τουρκίας) κι από την άλλη να δενόμαστε στο άρμα του Ισραήλ(ακόμη κι αυτό αν γίνεται για το συμφέρον της Κύπρου) και να μπαίνουμε έτσι a priori απέναντι στην όποια πολεμική ενέργεια της Τουρκίας.
Μπορούσαμε κάλλιστα να είμαστε στο πλευρό των αδελφών μας Κυπρίων στις απειλές που δέχονται από την Τουρκία με διπλωματική παρέμβαση στην ΕΕ, στον ΟΗΕ ή στο ΝΑΤΟ, χωρίς αυτόν το θερμό εναγκαλισμό και στον αμυντικό τομέα με το Ισραήλ. Δεν αντιλαμβάνονται ότι έτσι ο διεθνής σιωνισμός μας παίρνει αιχμάλωτους στα όποια συμφέροντά του;
Τι περιμένουν να κερδίσουμε οι διάφοροι φωστήρες του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών; Να μας δώσουν οι Ισραηλίτες τη δουλειά μεταφοράς του φυσικού αερίου που θα βρεθεί στην περιοχή μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ, μέσω της Ελλάδας στην Ευρώπη.
Σοβαρό deal, αλλά αν γίνει κι αν αφήσουν οι Αμερικάνοι να γίνει, η ελληνική οικονομία θα καρπωθεί τα όποια οφέλη μετά από 4-5 χρόνια.
Τι χάνουμε;
Πρώτα ένα άτυπο μορατόριουμ με την Τουρκία.
Τις παραδοσιακές σχέσεις με τις αραβικές πετρελαιοπαραγωγές χώρες.
Και ποιό είναι το κακό σενάριο;
Η πιθανότητα εμπλοκής της Ελλάδας σε θερμό επεισόδιο με την Τουρκία για την Κύπρο.
Θέλουμε λοιπόν να κάνουμε τον «μάγκα» στην ανατολική Μεσόγειο;
Εδώ και τώρα καθορισμός της ΑΟΖ της Ελλάδας. Για να δούμε «πόσα απίδια χωράει ο σάκος», όπως λέει κι ο θυμόσοφος λαός.