Αναστασιάδης: Προοπτικές για Γενεύη αν δεν υπάρξει παραλογισμός
Επιβεβαιώνοντας όσα έθεσε στο τελευταίο σχέδιό του προς τον Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, σχετικά με μια νέα προσέγγιση στην διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού, ξεκινώντας από το επίμαχο κεφάλαιο της ασφάλειας και τον εγγυήσεων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης δήλωσε λίγο πριν την αποψινή συνάντησή του με τον ΓΓ του ΟΗΕ και τον ηγέτη των Τουρκοκυπρίων στο Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ-ΜΠΕ) ότι εάν επικρατήσει σύνεση και θετική προσέγγιση, το επόμενο βήμα της διαπραγμάτευσης επί ελβετικού εδάφους μπορεί να είναι εφικτό.
«Αν δεν υπάρξει παραλογισμός ή άρνηση να συζητηθεί η ουσία του θέματος των εγγυήσεων, μπορούν να δημιουργηθούν οι προοπτικές να μεταβούμε στη Γενεύη και να εμπλακούμε σε μία διαδικασία, η οποία θα έχει λυσιτελή χαρακτήρα, όπως άλλωστε είναι ο στόχος της πρότασης που κατέθεσα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων», ανέφερε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας σε δήλωσή του στο ΑΠΕ.
Ο κ. Αναστασιάδης φέρεται να έχει κάνει όλη τη πρέπουσα προετοιμασία για την αποψινή συνάντηση (στις 2:00 ώρα Κύπρου) στη Νέα Υόρκη με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, και θα θέσει, είπε, όλα τα πρόσφατα δεδομένα και θα αναλύσει τις σκέψεις του για το τι μέλλει γενέσθαι στο Κυπριακό.
«Να διαπιστώσουμε αν όλοι -και η Τουρκία- πραγματικά επιθυμούν να καταλήξουμε σε μία συμφωνία», τόνισε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, εκτιμώντας ταυτόχρονα ως θετικό το ενδιαφέρον του κ. Γκουτέρες, «του οποίου έχουμε δει δείγματα γραφής της προσέγγισής του».
Εξάλλου, λίγες ώρες πριν από το δείπνο, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, ο οποίος συνοδεύει τον Πρόεδρο Αναστασιάδη στη Νέα Υόρκη, λέει, σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και στον ανταποκριτή του στη Λευκωσία Α. Βικέτο, ότι δεν είναι πρόθεση του κ. Γκουτέρες να παρουσιάσει "συμβιβαστική φόρμουλα".
Ο Γενικός Γραμματέας, αναφέρει ο κ. Χριστοδουλίδης "θέλει να συζητήσει με τους δύο ηγέτες και να διαπιστώσει, αν μπορεί να υπάρξει κατάληξη σε ένα αποτέλεσμα, το οποίο να δημιουργεί προοπτικές για να προχωρήσει η διαδικασία”.
Επανέλαβε εξάλλου ότι στόχος του Προέδρου, μέσω των προτάσεων που έχει καταθέσει και που θα αναπτύξει στον κ. Γκουτέρες παρόντος και του Ακιντζί, είναι να τεθεί επί τάπητος εκ των προτέρων, σ’ αυτήν την φάση, το κεφάλαιο της ασφάλειας και των εγγυήσεων ώστε, από την έκβασή του να διαφανεί εάν υπάρχει φως για ενδεχόμενη διάσκεψη για την Κύπρο.
Όσο για τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, ο κ. Χριστοδουλίδης διευκρινίζει ότι ο κ. Γκουτέρες έχει διαμηνύσει και στις δύο πλευρές ότι δεν έχει πρόθεση να προσκομίσει οποιαδήποτε συμβιβαστική φόρμουλα. Θέλει μόνο, να ακούσει τους δύο ηγέτες, να συζητήσεις μαζί τους, και να κρίνει εάν υπάρχει έδαφος για να προχωρήσουν πιο πέρα, είναι το πλαίσιο εργασίας που μεταφέρει ο εκπρόσωπος.
Παράλληλα, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε πως η έως τώρα απαίτηση της Τουρκίας για ματαίωση του ενεργειακού προγράμματος και των σχεδιασμών της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΑΟΖ της, προκειμένου να επιτευχθεί λύση, δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή. Αυτό είναι εκτός συζήτησης, ξεκαθάρισε.
Πέραν αυτού, συνέχισε ο Εκπρόσωπος, η τουρκική πλευρά επιδιώκει να γίνει είτε μια ταυτόχρονη συζήτηση των τεσσάρων κεφαλαίων, είτε ακόμη και των έξι κεφαλαίων, κάτι όμως που δεν μπορεί να οδηγήσει σε περαιτέρω πρόοδο στις διαπραγματεύσεις, λόγω της διαμορφωθείσας κατάστασης πραγμάτων. «Από τα έξι κεφάλαια (διακυβέρνηση, οικονομία, Ευρωπαϊκή Ένωση, εδαφικό, περιουσιακό, ασφάλεια-εγγυήσεις) αυτά, που ουσιαστικά δεν έχουν συζητηθεί είναι η ασφάλεια και οι εγγυήσεις», πρόσθεσε.