Στην κόψη του ξυραφιού: Εν μέσω τουρκικών προκλήσεων ξεκινά η γεώτρηση στην Κυπριακή ΑΟΖ
Η κατάσταση στην Κύπρο βρίσκεται στην κόψη του ξυραφιού... Κανείς πλέον δεν μπορεί να προβλέψει τα μελλούμενα στην ανατολική Μεσόγειο αν οι Τούρκοι αποφασίσουν να επέμβουν στις γεωτρήσεις της TOTAL – ΕΝΙ στο Οικόπεδο 11 της κυπριακής ΑΟΖ.
Λίγες μέρες, μετά την αποτυχία της διάσκεψης για το Κυπριακό στο Κραν Μοντάνα της Ελβετίας, η Κυπριακή Δημοκρατία προχωρά, όπως είχε σχεδιαστεί, το πρόγραμμα γεωτρήσεων για υδρογονάνθρακες στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη (ΑΟΖ).
Συγκεκριμένα στο τεμάχιο 11 και στο κοίτασμα «Ονησίφορος» αρχίζει η διαδικασία της διερευνητικής γεώτρησης για λογαριασμό του γαλλικού κολοσσού TOTAL. Η ουσιαστική έναρξη της γεώτρησης υπολογίζεται στις 16 Ιουλίου 2017.
Το πλωτό γεωτρύπανο "West Capella" της της γαλλο-ιταλικής κοινοπραξίας Total - ENI έφτασε τις πρώτες πρωινές ώρες στο τεμάχιο 11 της κυπριακής ΑΟΖ. Ο γενικός διευθυντής της TOTAL Κύπρου, Ιβ Γκροζιάν, δήλωσε ότι το γεωτρύπανο θα προχωρήσει αρχικά σε ορισμένες δοκιμές και ελέγχους, που θα διαρκέσουν λιγότερο από μία εβδομάδα και στη συνέχεια θα αρχίσει κανονικά η γεώτρηση. Το βάθος της γεώτρησης, περιλαμβανομένου του βάθους των νερών, που είναι γύρω στα χίλια εφτακόσια μέτρα, θα φθάσει μέχρι και τις τέσσερις χιλιάδες μέτρα.
Η γεώτρηση αναμένεται να διαρκέσει δύο με τρεις μήνες και τα προκαταρκτικά αποτελέσματα θα ανακοινωθούν τον προσεχή Σεπτέμβριο ή Οκτώβριο. Ήδη τέθηκε σε ισχύ η Navtex (ΝΑΥΤΕΞ), οδηγία προς ναυτιλομένους, που έχει εκδώσει η Λευκωσία για δέσμευση της περιοχής για τρεις μήνες, σε ακτίνα πέντε ναυτικών μιλίων από το γεωτρύπανο. Η είσοδος στη ζώνη αυτή απαγορεύεται για οποιοδήποτε λόγο.
Η κυπριακή κυβέρνηση συνεχίζει σε χαμηλούς τόνους κανονικά τους ενεργειακούς της σχεδιασμούς. Παράλληλα, έχουν γίνει κινήσεις σε πολλαπλά επίπεδα, όπως η πρόσφατη επίσκεψη του Κύπριου υπουργού Εξωτερικών, Ιωάννη Κασουλίδη, στο Παρίσι, αλλά και αυτό του προέδρου Ν. Αναστασιάδη στην Ουάσιγκτον.
Μέχρι και αργά χθες δεν υπήρξε επί θαλάσσης κάποια πρόκληση ή παρενόχληση από πλευράς Τουρκίας. Ωστόσο, η Άγκυρα έχει προγραμματίσει άσκηση του πολεμικού της ναυτικού εντός της κυπριακής ΑΟΖ. Επίσης, δέσμευσε περιοχές του FIR Λευκωσίας.
Στα αυστηρά προληπτικά μέτρα εναντίον κάθε μορφής ενόχλησης ή παρενόχλησης των διαδικασιών γεώτρησης, συμβάλλει διακριτικά και η Γαλλία. Δύο φρεγάδες του πολεμικού ναυτικού της Γαλλίας, που συμμετέχουν στην Ειρηνευτική Δύναμη του Λιβάνου, έχουν αποσπαστεί για τον σκοπό αυτό και διακριτικά, έχουν ήδη ελλιμενιστεί στο λιμάνι της Λάρνακας. Διακριτική παρουσία υπάρχει από τις ΗΠΑ και την Ελλάδα.
Στέιτ Ντιπάρτμεντ : Στηρίζουμε τα δικαιώματα της Κύπρου στην ΑΟΖ της
«Η αμερικανική κυβέρνηση στηρίζει το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να ερευνά για φυσικό αέριο και πετρέλαιο στην κυπριακή ΑΟΖ και αποθαρρύνει δράσεις που αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή», σύμφωνα με δήλωση του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στην ιστοσελίδα Mignatiou.com, απαντώντας σε ερώτημα για σχολιασμό των πρόσφατων απειλών που εξαπέλυσε ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εναντίον της Κύπρου και εναντίον των εταιρειών που συνεργάζονται με την Κυπριακή Δημοκρατία για έρευνες και γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ.
«Η πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών για την ΑΟΖ της Κύπρου είναι μακρά. Αναγνωρίζουμε το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να αναπτύξει τους πόρους της στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της. Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι οι πόροι πετρελαίου και φυσικού αερίου του νησιού, όπως και όλοι οι πόροι του, θα πρέπει να κατανέμονται ακριβοδίκαια και μεταξύ των δύο κοινοτήτων στο πλαίσιο μιας συνολικής διευθέτησης. Συνεχίζουμε να αποθαρρύνουμε δράσεις που αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή», αναφέρει συγκεκριμένα ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών.
Η αμερικανική κυβέρνηση ανησυχεί σφόδρα για την αύξηση της έντασης, η οποία προέρχεται -ως γνωστόν- μόνο από την Τουρκία, και σύμφωνα με πληροφορίες με παρεμβάσεις της στην ‘Αγκυρα κατέστησε σαφές ότι είναι εναντίον κάθε κρίσης στην ευαίσθητη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου. Το θέμα συζητήθηκε κατά τις επαφές του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Ρεξ Τίλερσον με την πολιτική ηγεσία της Τουρκίας, κατά την επίσκεψή του στη χώρα, την Κυριακή.
Η κατάσταση στην ΑΟΖ της Κύπρου χαρακτηρίζεται ως εκρηκτική λόγω των απειλών της Τουρκίας, που προέρχονται από τον ανώτατο άρχοντα της χώρας.
Αξιωματούχος της κυπριακής κυβέρνησης, δήλωσε ότι το γεωτρύπανο West Capella, έφτασε στην περιοχή δύο ώρες πριν την καθορισμένη ώρα.
«Βρίσκεται στο σημείο της γεώτρησης στον στόχο «Ονησίφορος Δυτικό -1» χωρίς κανένα πρόβλημα», μας είπε ο αξιωματούχος, ο οποίος ζήτησε να διατηρηθεί η ανωνυμία του. Πρόσθεσε ότι «η Κυπριακή Δημοκρατία ασκεί το νόμιμο δικαίωμά της μέσα στην κυπριακή ΑΟΖ».
Σύμφωνα με τον αξιωματούχο η Λευκωσία δέχεται έμπρακτη υποστήριξη από διάφορες χώρες της περιοχής, που δεν ήθελε να κατονομάσει.
Τουρκικά πολεμικά πλοία δυτικά της Κύπρου
Η απάντηση της Τουρκίας στις γεωτρήσεις στο Οικόπεδο 11 ήταν αναμενόμενη, με την Αθήνα και τη Λευκωσία να παρακολουθούν στενά τις κινήσεις της.
Η Άγκυρα, με Navtex που εξέδωσε, δέσμευσε παράτυπα περιοχή έκτασης 10.000 τετρ. χιλιομέτρων δυτικά της Κύπρου, για ασκήσεις του Τουρκικού πολεμικού ναυτικού, για σήμερα και αύριο 12 και 13 Ιουλίου, που θα διεξάγονται από τις 5.00 – 10.00 το πρωί.
Η περιοχή ξεκινά σε απόσταση 14 ναυτικών μιλίων από τις ακτές του Ακάμα και περιλαμβάνει τμήματα των τεμαχίων 5,6 και 7 της Κυπριακής ΑΟΖ.
Στο βορειοανατολικό τμήμα της ζώνης που «δεσμεύτηκε» παράτυπα από την Τουρκία, αυτή την περίοδο ψαρεύουν αρκετά υπό κυπριακή σημαία ψαροκάικα.
Στο μεταξύ, η Τουρκία με τρεις παράτυπες ΝΟΤΑΜ, έχει «δεσμεύσει περιοχές του FIR Λευκωσίας, σε περιοχές βόρεια και βορειοδυτικά της Κύπρου, όπου ήδη λόγω της περιόδου υπάρχει πολύ πυκνή αεροπορική κίνηση, προκαλώντας, πέραν των άλλων επιπτώσεων και αναστάτωση σε υπερπτήσεις.
Ποιο είναι το πλοίο West Capella που θα πραγματοποιήσει τη γεώτρηση στην Κύπρο
Που κατασκευάστηκε, σε τι βάθος μπορεί να τρυπήσει και πόσα άτομα μπορεί να φιλοξενήσει...
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΟΛΑ ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ ΜΟΝΟ ΕΔΩ
ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ