Ξεκινούν οι έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ – Κλιμακώνει τις προκλήσεις η Τουρκία

Εκρηκτικό κλίμα δημιουργεί η Τουρκία, η οποία «παίζει τα ρέστα της» με το θέμα της γεώτρησης στην κυπριακή ΑΟΖ.
4'

Σύμφωνα με πληροφορίες από τουρκικά ΜΜΕ, η τουρκική φρεγάτα Ίμβρος το απόγευμα του Σαββάτου 15 Ιουλίου, «πλεύρισε» το γεωτρύπανο ‘West Capella”, και, με βάση τις ίδιες πηγές, υπήρξε επέμβαση της ακτοφυλακής.

Με βάση τις ίδιες πληροφορίες, η ακτοφυλακή της Κύπρου, προειδοποίησε την φρεγάτα να μην μπει στην αποκλειστική οικονομική ζώνη

Τις τελευταίες ημέρες στο οικόπεδο 11 της Κύπρου διεξάγεται ένας σύγχρονος ψυχρός πόλεμος... Η περιοχή στη λεκάνη της Μεσογείου μυρίζει μπαρούτι και δεν είναι λίγοι αυτοί που φοβούνται ένα θερμό επεισόδιο το οποίο ενδεχομένως να δημιουργήσει συνθήκες εμπλοκής μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου

Η χρονική συγκυρία όλων αυτών των ζητημάτων και των διπλωματικών αναλύσεων δεν είναι καθόλου τυχαία, αφού την ίδια περίοδο επιχειρείται και η επίλυση του Κυπριακού ζητήματος.

Τυχαίο σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να θεωρηθεί και το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση αποστέλλει στην Κύπρο 11 κούτες με το πρώτο μέρος του «Φακέλου της Κύπρου».

Σε αυτό το σκληρό διπλωματικό πόκερ όλα έχουν τη σημασία τους, παρά το γεγονός ότι οι φάκελοι που στέλνει η Ελληνική Βουλή δεν περιέχουν τα απόρρητα έγγραφα των μυστικών υπηρεσιών για την προδοσία της Κύπρου, αλλά μόνον τα πρακτικά της εξεταστικής που είχε διενεργηθεί από το 1986 έως το 1988.

Άπαντες βέβαια γνωρίζουν πως ο «Φάκελος Κύπρος» χρησιμοποιήθηκε ως έκφραση μόνο για λόγους πολιτικών τακτικισμών από όλα τα κόμματα της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Για τους ίδιους περίπου λόγους θα χρησιμοποιηθεί αυτή την περίοδο που διανύουμε. Για λόγους γεωστρατηγικής και διπλωματίας. Μέσα στο σκληρό γεωπολιτικό πόκερ που διεξάγεται στο οικόπεδο 11 οι Τούρκοι τεντώνουν το σχοινί μέχρι εκεί που μπορούν, διότι το 2017 δεν είναι 1974!

Πολύ κοντά στο σημείο που σταθεροποιείται το πλωτό γεωτρύπανο West Capella, και σε απόσταση μικρότερη των 10 χιλιομέτρων, βρέθηκε το αμερικανικό αεροπλανοφόρο USS George H.W. Bush, το οποίο από εβδομάδες επιχειρεί στη Συρία και το Ιράκ, με συνεχείς πτήσεις των 75 αεροπλάνων τα οποία μεταφέρει για επιχειρήσεις.

Σχεδόν ταυτόχρονα έφτασε στο ίδιο σημείο και το πλοίο -φύλακας- το υπό βρετανική σημαία TROMS HERA- που θα βρίσκεται για λόγους ασφαλείας δίπλα στο West Capella καθ' όλη τη διάρκεια της γεώτρησης. Τα «μεγάλα αφεντικά» δεν θα άφηναν ποτέ να χαλάσει μια τόσο μεγάλη επένδυση.

Οι Αμερικανοί είναι ξεκάθαροι: «Η πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών για την ΑΟΖ της Κύπρου είναι μακρά. Αναγνωρίζουμε το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να αναπτύξει τους πόρους της στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της. Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι οι πόροι πετρελαίου και φυσικού αερίου του νησιού, όπως και όλοι οι πόροι του, θα πρέπει να κατανέμονται ακριβοδίκαια και μεταξύ των δύο κοινοτήτων στο πλαίσιο μιας συνολικής διευθέτησης. Συνεχίζουμε να αποθαρρύνουμε δράσεις που αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή».

Παράλληλα, αιφνιδιαστικά χθες τη νύχτα το ερευνητικό σκάφος Barbaros, ενώ παρέκαμπτε τον κόλπο της Μόρφου και είχε πάρει πορεία προς δυτικά, άλλαξε ρότα προς νότο και από τα ξημερώματα πλέει ανοικτά την Πάφου με κατεύθυνση προς τα οικόπεδα 5 και 6 της κυπριακής ΑΟΖ, σύμφωνα με το mignatiou.com.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Άμυνας της Κύπρου, Χριστόφορος Φωκαΐδης, διαβεβαίωσε ότι δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας ή πανικού από τις κινήσεις της Τουρκίας σε σχέση με την έναρξη των γεωτρήσεων της TOTAL στην κυπριακή ΑΟΖ.

Ο υπουργός μάλιστα παρατήρησε πως «το συντομότερο, που θα σταματήσουμε καθημερινά να ασχολούμαστε με το τι συμβαίνει στο γεωτρύπανο, τόσο το καλύτερο». Σύμφωνα με τον κ. Φωκαΐδη οι κινήσεις της Τουρκίας σε σχέση με την έναρξη των γεωτρήσεων της TOTAL είναι «αναμενόμενες». Υπογράμμισε πως η Εθνική Φρουρά παρακολουθεί την κατάσταση, αλλά «δεν εξυπηρετεί το εθνικό συμφέρον η αναπαραγωγή κλίματος έντασης».

Σχετικές ειδήσεις