Ραγδαίες εξελίξεις στην Κύπρο: Έξαλλος ο Ερντογάν – Δεν περνούν τα νταηλίκια της Τουρκίας
ΟΙ ΞΕΝΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΕΧΟΥΝ ΓΥΡΙΣΕΙ ΤΗΝ ΠΛΑΤΗ ΣΤΟΝ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΓΕΓΟΝΟΣ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΕΞΟΡΓΙΣΕΙ ΤΟΝ ΤΟΥΡΚΟ ΠΡΟΕΔΡΟ ΜΕ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΓΙΑ ΣΠΑΣΜΩΔΙΚΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΡΜΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΛΕΥΡΑ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ
Ενώ η υπουργός Ενόπλων Δυνάμεων της Γαλλίας, Φλοράνς Παρλί, ετοιμάζεται να επισκεφθεί σήμερα την Κύπρο, σε μία κίνηση που δεν είναι άσχετη με το σκηνικό που έχει διαμορφωθεί μετά την έναρξη της γεώτρησης της TOTAL, το τουρκικό σεισμογραφικό Barbaros συνέχιζε έως και χθες, Κυριακή 16 Ιουλίου, τις κινήσεις του εντός της Κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ).
Την Παρασκευή (15/07/2017), μετά από παρουσία 45 λεπτών εντός του Οικοπέδου 6 κινήθηκε βόρεια προς την Τουρκία. Το Barbaros χθες άλλαξε ρότα. Σημειώνουμε ότι στο γεωτρύπανο West Capella μεταφέρθηκαν τα απαραίτητα για την έναρξη της γεώτρησης, ανέφεραν διπλωματικές πηγές στην ιστοσελίδα μας. Σύμφωνα με την εφημερίδα “Φιλελεύθερος”, το Barbaros κινείτο νότια με πορεία προς το οικόπεδο 7 της κυπριακής ΑΟΖ.
Πάντως, η πορεία του ήταν αλλοπρόσαλλη και δείχνει βασικά την νευρικότητα της Τουρκίας και της στρατιωτικής της ηγεσίας. Σύμφωνα με τις πηγές, η Λευκωσία, σε συνεργασία με την Αθήνα, το Παρίσι και άλλες ενδιαφερόμενες πρωτεύουσες, παρακολουθεί την κατάσταση με νέα μέσα που έχει προμηθευθεί από γειτονική της χώρα και έχει τη δυνατότητα, ανά πάσα στιγμή, να γνωρίζει την πορεία του Barbaros και άλλων τουρκικών πλοίων.
Ο συντονισμός είναι άψογος και σύμφωνα με τις πηγές, η Τουρκία μέχρι της στιγμής δεν έχει προχωρήσει καν σε παρενόχληση, όπως έκανε τις προηγούμενες φορές. Είναι φανερό ότι η ‘Αγκυρα βρίσκεται υπό πίεση και από ευρωπαϊκές χώρες, που της συστήνουν να μην παρενοχλεί το γεωτρύπανο, το οποίο εργάζεται για τη γαλλική TOTAL.
Η δραστηριότητα του μέχρι στιγμής
Αφού από το πρωί του Σαββάτου, το σεισμογραφικό Barbaros στην ανεξήγητη πορεία του τελευταίου διημέρου, έβαλε ρότα για το οικόπεδο “6” της Κυπριακής ΑΟΖ, έφτασε σε αυτό γύρω στις 4.00 το απόγευμα. Αφού εισήλθε εντός του “6” ακολούθησε πορεία προς τα ανατολικά με κατεύθυνση το τεμάχιο “7”, ωστόσο περίπου 45 λεπτά μετά, άλλαξε εκ νέου πορεία και εξήλθε του τεμαχίου “6” κατευθυνόμενο σε αντίθετη κατεύθυνση, φτάνοντας εκ νέου δυτικά της Πάφου.
Το σεισμογραφικό απομακρύνθηκε από την περιοχή της Κύπρου με κατεύθυνση προς τις ακτές της Τουρκίας. Οι ενδείξεις ναυσιπλοίας του σκάφους, το απόγευμα του Σαββάτου δεν έδιναν εικόνα για το προορισμό του, αφού η μία ένδειξη έδειχνε προορισμό την Μόρφου, η δεύτερη προορισμό τη θάλασσα του Μαρμαρά, ενώ η πορεία του δεν αφορούσε ούτε τον ένα, ούτε τον άλλο προορισμό.
«Ισορροπίες λεπτού πάγου» στην κυπριακή ΑΟΖ
Στο οικόπεδο 11 της κυπριακή ΑΟΖ διεξάγεται ένας σύγχρονος ψυχρός πόλεμος! Συνολικά 7 χώρες έχουν στείλει ναυτικές και αεροπορικές δυνάμεις στην περιοχή, με αφορμή την έναρξη γετρήσεων στο κοίτασμα «Ονησίφορος» από τη γαλλο-ιταλική κοινοπραξία TOTAL-ENI. Η Ελλάδα έχει στείλει την κανονιοφόρο «Νικηφόρος», το Ισραήλ 2 πανίσχυρες φρεγάτες, η Γαλλία 3 πολεμικά πλοία, η Αμερική το Αεροπλανοφόρο «George Bush» και φυσικά η Κύπρος ό,τι διαθέτει σε ναυτική ισχύ. Στο σημείο βρίσκεται και το πλοίο -φύλακας, το υπό βρετανική σημαία “TROMS HERA” που θα βρίσκεται για λόγους ασφαλείας δίπλα στο West Capella καθ' όλη τη διάρκεια της γεώτρησης.
Το πλοίο West Capella, που φέρει το γεωτρύπανο, έχει φτάσει στην κυπριακή ΑΟΖ από τα ξημερώματα της Τετάρτης. Αφού έκανε όλες τις προπαρασκευαστικές ενέργειες είναι πλέον έτοιμο να ρίξει το τρυπάνι στο βυθό και να ξεκινήσει τη γεώτρηση.
Η περιοχή στη λεκάνη της Μεσογείου μυρίζει μπαρούτι και δεν είναι λίγοι αυτοί που φοβούνται ένα θερμό επεισόδιο το οποίο ενδεχομένως να δημιουργήσει συνθήκες εμπλοκής.
Στήριξη και από Γαλλία - - Το τρυπάνι της Τotal άρχισε την πορεία του προς τον βυθό
Μονοήμερη επίσκεψη στην Κύπρο θα πραγματοποιήσει σήμερα 17 Ιουλίου η υπουργός 'Αμυνας της Γαλλίας, Φλοράνς Παρλί, η οποία θα έχει συνάντηση με τον Κύπριο ομόλογό της, Χριστόφορο Φωκαΐδη, και θα επισκεφθεί τις γαλλικές φρεγάτες, που συμμετέχουν στη Δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στον Λίβανο (UNFIL) και οι οποίες τις τελευταίες ημέρες κατέπλευσαν στη Λάρνακα.
Πάντως, η επίσκεψη εκτιμάται ότι στέλνει και το μήνυμα της στήριξης της γεώτρησης από τη γαλλική εταιρεία Total στην ερευνητική γεώτρηση στο τεμάχιο 11 (κοίτασμα Ονησίφορος) στην κυπριακή ΑΟΖ.
Σύμφωνα με αρμόδιες κυπριακές πηγές τα ραντάρ των γαλλικών φρεγατών είναι στραμμένα στο τεμάχιο 11, όπου βρίσκεται η πλατφόρμα West Capella με το τρυπάνι. Αυτό άρχισε να κατεβαίνει ομαλά και αναμένεται ότι μέχρι αύριο, ίσως και απόψε, θα φθάσει στον βυθό, σε βάθος 1.698 μέτρων στο σημείο της γεώτρησης. O βυθός έχει πολύ ελαφρά κλίση (3,5 μοίρες) προς τα νοτιοδυτικά. Σε αυτό το στάδιο, τοποθετούνται η κεφαλή του τρυπανιού και οι σωλήνες σε συνολικό μήκος 1.700 μέτρων, μέσα από τις οποίες περνά ο άξονας του τρυπανιού, ενώ από πλευρικούς θύλακες θα επιστρέφει η ειδική λάσπη -λιπαντικό- αλλά και τα θραύσματα της γεώτρησης, για να μεταφέρονται στη στεριά.
Προηγουμένως, θα ολοκληρωθούν οι τρισδιάστατες σεισμογραφικές έρευνες και θα απομακρυνθεί το σεισμογραφικό Ramform Hyperion και τα σκάφη υποστήριξής του.
Οι γεωλογικές πιθανότητες για κοίτασμα φυσικού αερίου και συμπυκνωμάτων φυσικού αερίου είναι της τάξης του 21%, ποσοστό που θεωρείται ως αρκετά υψηλό και αισιόδοξο.
Μέχρι το βάθος των 2.230 μέτρων αναμένεται απρόσκοπτη εργασία του τρυπανιού, αφού δεν υπάρχουν ενδείξεις για αέρια, ενώ στο υπόλοιπο βάθος της γεώτρησης προς τον στόχο, θα λαμβάνονται αυστηρά μέτρα ασφάλειας για αποφυγή επηρεασμού εργαζομένων από τυχόν απελευθέρωση υδρόθειου, που είναι πιθανή.
Επίσης, ειδικές προβλέψεις έχουν γίνει για την αντιμετώπιση περιστατικού σεισμικής δραστηριότητας, με σχέδιο στο οποίο συμμετέχει και Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Τουρκική φρεγάτα «απείλησε» το “West Capella”
Η χρονική συγκυρία όλων αυτών των ζητημάτων και των διπλωματικών αναλύσεων δεν είναι καθόλου τυχαία, αφού την ίδια περίοδο επιχειρείται και η επίλυση του Κυπριακού ζητήματος.
Τυχαίο σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να θεωρηθεί και το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση αποστέλλει στην Κύπρο 11 κούτες με το πρώτο μέρος του «Φακέλου της Κύπρου».
Όπως λένε οι Τούρκοι με μια άκρως απειλητική ανακοίνωση του ΥΠΕΞ, θα απαντήσουν κατάλληλα στις δραστηριότητες της Ελληνοκυπριακής πλευράς στην Ανατολική Μεσόγειο.
Η πρώτη κίνηση μάλιστα έγινε το απόγευμα του Σαββάτου, 15 Ιουλίου 2017, όταν η τουρκική φρεγάτα "Γκιοκτσέαντα" (Ίμβρος) αλλάζοντας ρότα, έβαλε πλώρη προς την Πάφο, σημαίνοντας συναγερμό τόσο σε Ελλάδα και Κύπρο όσο και στις υπόλοιπες δυνάμεις που βρίσκονται στην περιοχή.
Η απάντηση της κυπριακή ακτοφυλακής ήταν άμεση. Μέσω ασυρμάτου έστειλε μήνυμα στο τουρκικό πολεμικό σκάφος να μην πλησιάσει στην περιοχή.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η φρεγάτα πλησίασε αρκετά το “West Capella” με αποτέλεσμα την επέμβαση της ελληνοκυπριακής ακτοφυλακής. «Μην μπείτε στην αποκλειστική οικονομική ζώνη», ήταν το σαφές μήνυμα στην πρόκληση των Τούρκων.
Ονειρεύονται «απόβαση» στη Μόρφου οι Τούρκοι
Είναι προφανές πως η έναρξη γεωτρήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ, αλλά και η στήριξη αυτών από τις «μεγάλες» δυνάμεις έχει προκαλέσει εκνευρισμό στην Άγκυρα.
Μάλιστα, το καθεστώς Ερντογάν διεμήνυσε πως θα ξεκινήσει έρευνες για υδρογονάνθρακες στην περιοχή της Μόρφου, στη βορειοδυτική Κύπρο.
«Η Τουρκία θα ξεκινήσει έρευνες για ανεύρεση φυσικού αερίου στη Μόρφου», δήλωσε ο «υπουργός ενέργειας» Σουνάτ Ατούν στην εφημερίδα Μιλλιέτ, λέγοντας ότι το επόμενο βήμα είναι να πάει και πλατφόρμα για να γίνει γεώτρηση.
Ο Σουνάτ Ατούν υποστήριξε ότι θα γίνει αγωγός από τα κατεχόμενα στην Τουρκία με τον οποίο θα μεταφερθεί και το φυσικό αέριο του Ισραήλ στην Ευρώπη μέσω Τουρκίας.
Ισχυρίστηκε ότι οι Ελληνοκύπριοι δεν έχουν λόγο σε αυτή τη συνεργασία και πως ως Τουρκοκύπριοι είναι έτοιμοι να αναλάβουν διεθνή ρόλο.
«Οι Ελληνοκύπριοι ξεκινώντας ξανά γεώτρηση στην Μεσόγειο αγνόησαν τα δικαιώματα της "Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου". Δεν θα επιτρέψουμε να μας αγνοήσουν», ανέφερε.
Κινήσεις αντιπερισπασμού από το «Μπαρμπαρός»
Προς το τεμάχιο 6 της κυπριακής ΑΟΖ είχαν στείλει αρχικά οι Τούρκοι το Μπαρμπαρός, δείχνοντας ότι η τουρκική κυβέρνηση αναζητεί τρόπους να κάνει αισθητές τις προκλήσεις της.
Αρχικά το σεισμογραφικό έβαλε νωρίς το πρωί της Παρασκευής ρότα για το Αιγαίο με κατύθυνση την θάλασσα του Μαρμαρά. Μετά τις δηλώσεις του υπουργού Ενέργειας της Τουρκίας για σεισμογραφικά στον κόλπο της Μόρφου, άλλαξε ρότα προς την Μόρφου. Νωρίς το απόγευμα της Παρασκευής, άλλαξε και πάλι ρότα προς το Αιγαίο και την θάλασσα του Μαρμαρά, ενώ αργά το βράδυ, άλλαξε ξανά πορεία και μέχρι το πρωί σήμερα είχε κατεύθυνση προς το τεμάχιο 6 της Κυπριακής ΑΟΖ για το οποίο τα δικαιώματα έρευνας και εκμετάλλευσης έχουν η Ιταλική ΕΝΙ και η Γαλλική TOTAL.
Το απόγευμα του Σαββάτου διέρρευσε η πληροφορία ότι τελικά το Μπαρμπαρός φεύγει από τα κυπριακά ύδατα και κατευθύνεται και πάλι προς την Τουρκία.
Παρά το κλίμα έντασης που καλλιεργεί συστηματικά η Άγκυρα στην κυπριακή ΑΟΖ, ιδιαίτερα μετά το αδιέξοδο στο Κραν-Μοντανά, η Κυπριακή Δημοκρατία διατηρεί την ψυχραιμία της και δεν παίζει το παιχνίδι της Τουρκίας.
Έτσι, σε αυτό το πλαίσιο το υπουργείο Εξωτερικών της Κύπρου απάντησε σε αντίστοιχη ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ σημειώνοντας: «Ο φυσικός πλούτος της Κύπρου ανήκει στον λαό της Κύπρου».