Σάλος με τη συναυλία στήριξης του Χριστόφια

Πληθαίνουν μέρα με τη μέρα οι αντιδράσεις για τη συναυλία που έχει προγραμματιστεί για τις 24 Οκτωβρίου, ως μια προσπάθεια στήριξης του Κύπριου προέδρου Δημήτρη Χριστόφια, μετά τις ευθύνες που του έχουν αποδοθεί για τη φονική έκρηξη στη ναυτική βάση στο Μαρί.
2'

Η ανακοίνωση για την πραγματοποίηση της συναυλίας με ομιλητή τον Δημήτρη Χριστόφια και σύνθημα «Πάνω απ’ όλα η Κύπρος» πυροδότησε έντονες αντιπαραθέσεις μέσω διαδικτύου, αναγκάζοντας καλλιτέχνες, η συμμετοχή των οποίων έχει ήδη ανακοινωθεί, να ακυρώσουν τις εμφανίσεις τους.


Τις προηγούμενες ημέρες είχε ανακοινωθεί ότι τριάντα και πλέον καλλιτέχνες ενώνουν τη φωνή τους «υπέρ της Δημοκρατίας, της επανένωσης και της ενότητας».


Στα διαφημιστικά που κυκλοφόρησαν ως συμμετέχοντες στην εκδήλωση εμφανίζονται οι: Ουμούτ Αλμπαϊράκ, Γιώργος Ανδρέου, Μελίνα Ασλανίδου, Γλυκερία, Γιάννης Ζουγανέλης, Παντελής Θαλασσινός, Κούλλης Θεοδώρου, Κώστας Θωμαΐδης, Μελίνα Κανά, Πάνος Κατσιμίχας, Χάρης Κατσιμίχας, Τάνια Κικίδου, «Κολλεκτίβα», Βαγγέλης Κορακάκης, Γιάννης Κούτρας, Βούλλα Κωνσταντίνου, Βασίλης Λέκκας, Δημήτρης Μακρής, Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, «Όναρ», Βασίλης Παπακωνσταντίνου, Μιλτιάδης Πασχαλίδης, Μάνος Πυροβολάκης, Διονύσης Τσακνής, Ελένη Τσαλιγοπούλου, Δημήτρης Φανής.


«Στηρίζω τον εκάστοτε Κύπριο Πρόεδρο όσον αφορά τα εθνικά θέματα. Δεν γνώριζα τους ακριβείς λόγους της εκδήλωσης και γι΄ αυτό αποφάσισα να μην λάβω μέρος. Δεν επιθυμώ να λάβω θέση σε πολιτικές διενέξεις που αφορούν την πολιτική ζωή στην Κύπρο. Εννοείται πως σέβομαι απόλυτα το κυπριακό λαό και ουδέποτε είχα πρόθεση να τον προσλάβω» αναφέρει η Ελένη Τσαλιγοπούλου.

«Θέλω να ενημερώσω όλους τους φίλους πως η αρχική μου απόφαση να μην συμμετάσχω στη συναυλία είναι η μόνη αλήθεια. Ευχαριστώ για την κατανόηση» αναφέρει η Μελίνα Ασλανίδου.

«Ενώ μου προτάθηκε να λάβω μέρος στη συναυλία που θα γίνει στην Κύπρο στις 24/10 η απάντηση είναι αρνητική. Επομένως, θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι δεν θα συμμετάσχω στην εν λόγω συναυλία» γράφει η Μελίνα Κανά.


Στη λίστα όσων ακύρωσαν τη συμμετοχή τους στη συναυλία προστέθηκαν η Γλυκερία, οι αδελφοί Κατσιμίχα, ο Γιώργος Ανδρέου και ο Δημήτρης Μακρής. Ωστόσο υπάρχουν καλλιτέχνες που επικρίνουν τους συναδέλφους τους για την ακύρωση της συμμετοχής τους.

Σε διακήρυξή της η Κίνηση Πολιτισμού της Κύπρου ασκεί δριμεία κριτική στα ΜΜΕ, καταγγέλλοντας άθλια στοχοποίηση του Προέδρου της Δημοκρατίας και εκμετάλλευση του ανθρώπινου πόνου μετά την τραγωδία στο Μαρί.

«Το τελευταίο διάστημα είδαμε το τέρας της χειραγώγησης της κοινής γνώμης από τα ΜΜΕ να τρομοκρατεί και να καλλιεργεί μαζική ψύχωση, απειλώντας τη δημοκρατία και την ομαλότητα. Ας γυρίσουμε την πλάτη στην εκμετάλλευση του ανθρώπινου πόνου και τη μετατροπή των τραγικών ειδήσεων σε reality-shows που στήνουν δίχως όρια οι σύγχρονοι πειρατές των συνειδήσεων κι οι νοσταλγοί πολιτειακής ανωμαλίας.».