Ανυποχώρητος ο Ερντογάν: Ούτε βήμα πίσω για την κυπριακή ΑΟΖ

Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν | Κυπριακή ΑΟΖ: Στα άκρα τραβά την αντιπαράθεσή του με την Ευρώπη των 27 και τις ΗΠΑ ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αξιώνοντας με ύφος γενικού «δερβέναγα» από τις Βρυξέλλες την «ισότιμη συμμετοχή των Τουρκοκυπρίων στο μηχανισμό λήψης αποφάσεων» σε ό,τι αφορά την εκμετάλλευση των φυσικών πόρων που εντάσσονται στην ΑΟΖ της Κύπρου.
1'

Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της κυπριακής εφημερίδας «Φιλελεύθερος», ο κ. Ερντογάν εκμεταλλεύτηκε στο έπακρο την ευρωτουρκική Σύνοδο στη Βάρνα και, επικαλούμενος το Διεθνές Δίκαιο, ήγειρε θέμα «νομίμων διεκδικήσεων και συμφερόντων της Τουρκίας» σε ζητήματα έρευνας και εκμετάλλευσης των υδρογονανθράκων στη νοτιοανατολική Μεσόγειο.

Όπως αναφέρει η ίδια πηγή, ο πρόεδρος της Τουρκίας υπέβαλε γραπτώς τις θέσεις του επί όλου του φάσματος των ευρωτουρκικών σχέσεων, περιλαμβανομένης και λίστας αιτημάτων της Άγκυρας προς τις Βρυξέλλες.

Άλλωστε, στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε, ο ηγέτης της Τουρκίας ανέφερε ότι αναμένει από την Ε. να αναλύσει, να αξιολογήσει και να τοποθετηθεί επί των θέσεων που ο ίδιος υπέβαλε «γραπτώς», στέλνοντας την μπάλα στο γήπεδο των Βρυξελλών.

«Μπαξίσι» 3 δισ. ευρώ και άλλες διευκολύνσεις

Σύμφωνα, πάντα, με την κυπριακή εφημερίδα, πέραν των 3 δισ. ευρώ, του δευτέρου πακέτου βοήθειας από την Ε.Ε. προς την Άγκυρα (για τους Σύρους πρόσφυγες), ο κ. Ερντογάν εξασφάλισε και δέσμευση ότι οι Βρυξέλλες θα εξετάσουν τις τουρκικές προτάσεις για ελευθέρωση των ευρωπαϊκών θεωρήσεων διαβατηρίων για τους Τούρκους πολίτες.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η Κομισιόν δεσμεύτηκε να στείλει ομάδα τεχνοκρατών στη Τουρκία, «πιθανότατα εντός Απριλίου», κάτι που είχε γνωστοποιήσει προς το Συμβούλιο, εξασφαλίζοντας πράσινο φως από τα 28 κράτη-μέλη (σ.σ. πριν από τη συνάντηση της Βάρνας).

Ο κ. Ερντογάν ζήτησε επίσης πρόοδο σε τέσσερα ζητήματα, στη βάση σημειώματος εργασίας του τουρκικού ΥΠΕΞ, που εκδόθηκε την περασμένη Κυριακή (25/03/2018):

  • Επανενεργοποίηση της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας, που προϋποθέτει άνοιγμα/ξεπάγωμα κεφαλαίων και συνεπώς άρση του κυπριακού βέτο, κάτι πάντως που δεν συζητά καν η Λευκωσία. Επί του προκειμένου, ο κ. Ερντογάν ανέφερε ότι η χώρα του είναι υποψήφια 55 ολόκληρα χρόνια, από το 1963 και έθεσε θέμα άμεσης προόδου στην ενταξιακή της διαδικασία.
  • Για το ζήτημα άρσης των διατυπώσεων θεωρήσεων διαβατηρίου που αναφέρουμε πιο πάνω, ο κ. Ερντογάν ζήτησε χρονοδιάγραμμα ικανοποίησης του αιτήματός του, παραπέμποντας στον Φεβρουάριο 2019 και σε κάθε περίπτωση πριν από τις ευρωεκλογές.
  • Σε ό,τι αφορά στην Τελωνειακή Ένωση, ο Τούρκος Πρόεδρος πρόταξε οικονομικά οφέλη για όλα τα μέρη, καθώς ο όγκος εμπορικών συναλλαγών Ε.Ε.-Τουρκίας, ενδέχεται να εκτιναχθεί από 140 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως, σε 300 δισεκατομμύρια ετησίως. Ζήτησε και συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, υπενθυμίζοντας ότι έλαβε υποσχέσεις (σ.σ. από τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ) για έναρξη της διαδικασίας διαβούλευσης στα τέλη του 2017, κάτι που δεν υλοποιήθηκε.
  • Σε ό,τι αφορά στο πακέτο των 3 δισ. ευρώ, ο κ. Ερντογάν ζήτησε «αμεσότερη εμπλοκή» της Τουρκίας στη διαδικασία, κάτι που δεν ευνοεί η Ε.Ε., η οποία επιδιώκει όπως τα κονδύλια διατίθενται απευθείας σε μη κυβερνητικές οργανώσεις ή/και στους ίδιους τους Σύρους πρόσφυγες.

Διαβάστε επίσης:

Σχετικές ειδήσεις