Συναγερμός στην Κύπρο: Έτοιμοι να εισβάλουν στην κυπριακή ΑΟΖ οι Τούρκοι
Το καθεστώς Ερντογάν εμφανίζεται έτοιμο να αψηφήσει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Λευκωσίας,σχεδιάζοντας πλάνο γεωτρήσεων εντός της κυπριακής ΑΟΖ στις αρχές του καλοκαιριού.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Φιλελεύθερος» της Κύπρου, οι επιτελείς του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αξιολογούν τις εξελίξεις και τους επόμενους σταθμούς των ενεργειακών σχεδιασμών της Κυπριακής Δημοκρατίας για να αντιδράσουν, ενώ το ζητούμενο είναι να βρεθεί η χρονική συγκυρία.
Όπως αναφέρει η ίδια πηγή, αν και το γεωτρύπανο DeepSea Metro 2, που αγόρασε έναντι 200 εκατομμυρίων δολαρίων, δεν είναι ακόμη έτοιμο, στην Άγκυρα εξετάζουν δύο ημερομηνίες και δυο τουλάχιστον εναλλακτικούς χώρους για γεώτρηση.
Η πρώτη πιθανή ημερομηνία είναι η γεώτρηση των Τούρκων να επιχειρηθεί για τις αρχές Ιουλίου, με αφορμή την υπογραφή της συμφωνίας πώλησης κυπριακού αερίου στην Αίγυπτο. Η συμφωνία αναμένεται να υπογραφεί στο τέλος Ιουνίου και η Άγκυρα ετοιμάζει αντίδραση, προτάσσοντας τον ισχυρισμό πως δεν μπορεί η Λευκωσία να αξιοποιεί το φυσικό αέριο χωρίς τους Τουρκοκύπριους και την ίδιαν. Μια πιθανή αντίδραση θα είναι, λοιπόν, η κάθοδος του γεωτρύπανου για έρευνες.
Ωστόσο, υπάρχει, σύμφωνα πάντα με τον «Φιλελεύθερο», κι ένα δεύτερο σενάριο, σύμφωνα με το οποίο η αποστολή του DeepSea Metro 2 να ξεκινήσει ταυτόχρονα με την κάθοδο του γεωτρύπανου της αμερικανικής εταιρείας ExxonMobil, για να τρυπήσει στο οικόπεδο 10 της κυπριακής ΑΟΖ.
Στην περίπτωση αυτή, η Τουρκία θα διενεργεί παράλληλες έρευνες με την αμερικανική εταιρεία, χωρίς προφανώς να την παρενοχλεί και σε διαφορετικές περιοχές.
Ποια σημεία εξετάζουν οι Τούρκοι για τις γεωτρήσεις
Σύμφωνα με την κυπριακή εφημερίδα, το καθεστώς Ερντογάν εξετάζει δυο πιθανούς χώρους για να προχωρήσει σε έρευνες.
Η πρώτη περιοχή είναι κοντά στον Απόστολο Ανδρέα, όπου βρίσκεται και το ερευνητικό πλοίο Μπαρμπαρός. Το τουρκικό ερευνητικό έχει δεσμεύσει την περιοχή για έρευνες από την 9η Απριλίου μέχρι και τον Σεπτέμβριο.
Η δεύτερη περιοχή που εξετάζεται είναι δυτικά της Κύπρου, στην περιοχή του Ακάμα. Η επιλογή αυτής της περιοχής συνδέεται με προσπάθειες που καταβάλλει εδώ και χρόνια η Άγκυρα για επιβολή τετελεσμένων και γι’ αυτό κατέθεσε και εγγράφως τη θέση της σε Ηνωμένα Έθνη και Ευρωπαϊκή Ένωση.
Σημειώνεται συναφώς ότι η Τουρκία ισχυρίζεται σε διεθνείς οργανισμούς ( ΟΗΕ και Ε.Ε. ) ότι έχει «νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντα στην Ανατολική Μεσόγειο, κυρίως στα δυτικά του γεωγραφικού μήκους 32°16’18”E.». Η ανάγνωση δε επί χάρτου του γεωγραφικού μήκους που προβάλλει η τουρκική πλευρά, δείχνει ότι η γραμμή αυτή ουσιαστικά εφάπτεται του δυτικού άκρου της Κύπρου, στην περιοχή του Ακάμα.
Η γραμμή αυτή αρχίζει από τα παράλια της Τουρκίας και επεκτείνεται μέχρι και την Αίγυπτο. Σημειώνεται, εξάλλου, ότι η θέση αυτή έχει συμπεριληφθεί, μεταξύ άλλων, στο γραπτό κείμενο που ανέγνωσε και κατέθεσε ο τότε Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, μετέπειτα πρωθυπουργός και νυν στα αζήτητα λόγω Ερντογάν, Αχμέτ Νταβούτογλου στην 48η σύνοδο του Συμβουλίου Σύνδεσης Τουρκίας- Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Τέλος, όπως επισημαίνει η κυπριακή εφημερίδα, είναι προφανές ότι η κάθοδος του τουρκικού γεωτρύπανου θα γίνει εντός του χρόνου και θα συνιστά μια κλιμάκωση των προσπαθειών της Τουρκίας για αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας αλλά και για να επιβάλλει νέα τετελεσμένα.