Νίκος Αναστασιάδης: Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να εργάζεται για τη βιώσιμη ανάπτυξη της οικονομίας

Τη διαβεβαίωση ότι η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να εργάζεται με την ίδια αποφασιστικότητα και το ίδιο αίσθημα ευθύνης προκειμένου να εδραιώσει τη βιώσιμη ανάπτυξη της οικονομίας και να δώσει ώθηση στις εξαίρετες προοπτικές που δημιουργήθηκαν αναφορικά με τους κύριους παραγωγικούς τομείς, προς όφελος των επιχειρήσεων και του συνόλου των πολιτών, τόνισε ο απόψε ο Πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης σε ομιλία του στο δείπνο που παρέθεσε η ΟΕΒ, στη Λευκωσία.
3'

Ταυτόχρονα, ο Νίκος Αναστασιάδης είπε ότι η αναβάθμιση των θεμάτων της έρευνας και καινοτομίας σε Υφυπουργείο θα συμβάλει σημαντικά στον αναγκαίο εκσυγχρονισμό του τομέα.

Ο κύπριος Πρόεδρος, εξέφρασε την ανάγκη βελτίωσης της διακυβέρνησης στον τομέα της έρευνας και της καινοτομίας και πρόσθεσε ότι στο πλαίσιο αυτό, μόλις πριν από δύο μέρες αποφασίσθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο η σύσταση του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας και Καινοτομίας και υιοθετήθηκε ο θεσμός του Επικεφαλής Επιστήμονα, με στόχο την ενίσχυση του όλου οικοσυστήματος και τη δημιουργία των κατάλληλων συνθηκών που θα ενθαρρύνουν την καινοτόμο επιχειρηματικότητα.

Επιπλέον, ο Νίκος Αναστασιάδης ανακοίνωσε ότι εντός δύο τριών εβδομάδων προτίθεται να καλέσει τους ανθυποψηφίους του, κατά τις προεδρικές εκλογές μαζί με τις πολιτικές δυνάμεις που τους στήριξαν, «ώστε μέσα από συνεργασία να δούμε πώς να επιτύχουμε» σειρά μεταρρυθμίσεων, «διότι μέσα από τη συνεργασία», όπως είπε, «είναι που έγινε κατορθωτό να ψηφιστούν προτάσεις που μας επέτρεψαν να ορθοποδήσουμε».

Ανέφερε ότι το προεδρικό σύστημα μπορεί να προσφέρει σταθερότητα για την Κυβέρνηση, αλλά απαιτείται και συνεννόηση με τις πολιτικές δυνάμεις και πρόσθεσε ότι «για αυτό και έχει γίνει η αναγκαία προεργασία να καταγραφούν οι προτάσεις των ανθυποψηφίων μου».

«Υπάρχουν προτάσεις από πλευράς τους στα εκλογικά τους προγράμματα και έχει διαπιστωθεί ότι 26 είναι υλοποιήσιμες, συν 56 άλλες που είναι κοινές διακηρύξεις όλων των υποψηφίων», πρόσθεσε.

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας είπε ότι «η υιοθέτηση των μεταρρυθμίσεων θα οδηγήσει σε μια αδιαμφισβήτητη ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της εξωστρέφειας των κυπριακών επιχειρήσεων και θα δημιουργήσουν ένα ακόμη πιο ελκυστικό περιβάλλον για εγχώριες και ξένες επενδύσεις, ενισχύοντας τις αναπτυξιακές δυνατότητες της χώρας μας».

Αναφορικά με τις μεταρρυθμίσεις, ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι αυτές μεταξύ άλλων, είναι η ριζική μεταρρύθμιση, ενίσχυση της στελέχωσης και απόκτηση συστήματος Ηλεκτρονικής Δικαιοσύνης για ένα σύγχρονο και αποτελεσματικό δικαστικό σύστημα, η εφαρμογή του ΓΕΣΥ από 1ην Ιουνίου 2019 για ποιοτική διασφάλιση των παρεχόμενων υπηρεσιών Υγείας, παράλληλα με τη διασφάλιση της οικονομικής βιωσιμότητας του, η προώθηση θεμάτων οριζόντιας μεταρρύθμισης στη Δημόσια Υπηρεσία που σχετίζεται με τη διαδικασία πρόσληψης, αξιολόγησης και ανέλιξης προσωπικού, η προώθηση της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, η ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με τρόπο που να την καθιστά βιώσιμη και λειτουργική και η εφαρμογή της Στρατηγικής για τον Τουρισμό

Όσον αφορά το χρηματοπιστωτικό σύστημα, ο Νίκος Αναστασιάδης είπε ότι «πετύχαμε, τηρώντας πλήρως τους αυστηρότερους εποπτικούς κανόνες και τους κανόνες διαφάνειας και συμμόρφωσης, τη σημαντική εξυγίανση του τραπεζικού τομέα, ο οποίος πλέον βασίζεται σε μια ισχυρότερη και υγιέστερη βάση όσον αφορά την κεφαλαιοποίηση, τη ρευστότητα και την κερδοφορία, αλλά και μέσω της εισαγωγής αξιόπιστων διαδικασιών ελέγχου και έγκρισης δανείων και της δημιουργίας μηχανισμών αναδιαρθρώσεων από μέρους των τραπεζών» και πρόσθεσε ότι χαρακτηριστική είναι η μείωση των Μη εξυπηρετούμενων Δανείων από 28,4 δισ. ευρώ σε λιγότερο από 12 δισ.

«Σε συνδυασμό μάλιστα με τη διεύρυνση του Πλαισίου Αφερεγγυότητας και τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας του νομοθετικού πλαισίου και την προώθηση του Σχεδία ‘Εστία’, αναμένουμε ότι θα υπάρξει και ταχύτερη αντιμετώπιση του προβλήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων, διευκολύνοντας τη βέλτιστη λειτουργία του τραπεζικού συστήματος και της αγοράς», πρόσθεσε.

Ανέφερε επίσης ότι με τη σύσταση του Φορέα Διαχείρισης Περιουσιακών Στοιχείων, ο οποίος θα διαχειρίζεται τις μη εξυπηρετούμενες χορηγήσεις και τα υπόλοιπα περιουσιακά στοιχεία της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας, προκύπτει μια νέα σημαντική πηγή δημοσίων εσόδων που καθιστά το δημόσιο χρέος απόλυτα βιώσιμο.