Χριστόφιας: Χωρίς κρυφή ατζέντα θα εργαστεί η Κύπρος

Χωρίς κρυφή ατζέντα θα εργαστεί η Κύπρος στη διάρκεια της ευρωπαϊκής της προεδρίας, για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της ΕΕ, όπως διαβεβαίωσε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας, κηρύσσοντας το πρωί τις εργασίες του τέταρτου Συνεδρίου του Economist στη Λευκωσία με θέμα «Αειφόρος, Ανταγωνιστική και Ασφαλής Ενέργεια στην Ευρώπη».
3'


Ο κ. Χριστόφιας επανέλαβε ότι η Κύπρος ασκώντας το κυριαρχικό της δικαίωμα, προχωρά στις έρευνες για εξόρυξη υδρογονανθράκων, καταγγέλλοντας την Άγκυρα για παραβίαση των διεθνών κανόνων και καλώντας τη διεθνή κοινότητα να συνεχίσει να αντιδρά, ενώ είπε ότι η ανακοίνωση των συμπερασμάτων είναι πολύ κοντά

.Διαβεβαίωσε, ακόμη πως «η προοπτική της εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων δεν συγκρούεται με την προοπτική επίτευξης λύσης σύντομα, υποδεικνύοντας ότι μπορεί να λειτουργήσει ως καταλύτης».

Στην ομιλία του, επίσης, ο πρόεδρος τόνισε ότι στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης προκειμένου να μετατραπεί η Κύπρος σε ενεργειακό κέντρο, περιλαμβάνεται και η προκήρυξη του δεύτερου γύρου αδειοδότησης για διεξαγωγή έρευνας σε άλλα τεμάχια της ΑΟΖ.

Σχετικά με τη διαδικασία της εξόρυξης υδρογονανθράκων, ο πρόεδρος Χριστόφιας επανέλαβε ότι «οι ενδείξεις μέχρι στιγμής είναι ενθαρρυντικές και ελπιδοφόρες» και ότι «είμαστε πλέον πολύ κοντά στην ανακοίνωση των συμπερασμάτων» .

Ο ίδιος ανέφερε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση και ειδικότερα η Ευρωζώνη αντιμετωπίζει σοβαρές απειλές, τονίζοντας ότι η εμπειρία της οικονομικής κρίσης απέδειξε ότι οι «αγορές δεν μπορούν να αφήνονται χωρίς έλεγχο στο όνομα της ελευθερίας τους, προσθέτοντας ότι το κενό που δημιουργείται από την έλλειψη ελέγχου, καλύπτεται από κερδοσκόπους, που επιδίδονται σε επικίνδυνα παιχνίδια σε βάρος των εθνικών οικονομιών αλλά και της οικονομίας της ΕΕ» .

Στους πρώτιστους στόχους της κυπριακής προεδρίας, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, είναι η αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, η αποκατάσταση της οικονομικής και κοινωνικής σταθερότητας και η επάνοδος της ευρωπαϊκής οικονομίας στο δρόμο της ανάπτυξης και της προόδου, διασφαλίζοντας τα κοινωνικά δικαιώματα και κεκτημένα των Ευρωπαίων πολιτών.

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας επανέλαβε ότι η επίτευξη λύσης, ο τερματισμός της κατοχής και η επανένωση της πατρίδας μας, θα δημιουργήσει τις συνθήκες, έτσι ώστε με τρόπο δίκαιο όλοι οι Κύπριοι να έχουν όφελος, προσθέτοντας ότι «σε μία επανενωμένη πατρίδα Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι θα μπορούν πλήρως να επωφελούνται του πλούτου που χαρίζει η φύση στη χώρα μας, κάτι που δεν μπορεί να γίνει τώρα στις συνθήκες της κατοχής και της διαίρεσης» .

Υπέδειξε, επίσης, ότι έχει συμφωνηθεί πως η διαχείριση και η εκμετάλλευση των φυσικών πόρων, θα είναι αρμοδιότητα της κεντρικής ομοσπονδιακής κυβέρνησης και η κεντρική κυβέρνηση θα έχει την ευθύνη να επιμερίζει μέρος των εσόδων στις δύο ομόσπονδες μονάδες.Έσπευσε ακόμη να απευθείνει εκ νέου μήνυμα προς την Τουρκία, λέγοντας ότι η λύση θα δώσει τη δυνατότητα στην Άγκυρα να συνεργαστεί και να αναπτύξει συνέργειες με την Ομοσπονδιακή Κύπρο και στον τομέα της ενέργειας, καλώντας την να σταματήσει να παραμένει προσκολλημένη στον αναχρονισμό της διχοτόμησης που δυσμενώς θα επηρεάζει και τα δικά της συμφέροντα.

Για τη διαδικασία της εξόρυξης υδρογονανθράκων, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας επανέλαβε ότι οι ενδείξεις μέχρι στιγμής είναι ενθαρρυντικές και ελπιδοφόρες, τονίζοντας όμως ότι «η κυβέρνηση λειτουργώντας υπεύθυνα δεν βιάζεται να προβεί στις όποιες ανακοινώσεις χωρίς να υπάρχουν συγκεκριμένα στοιχεία που να οδηγούν σε ασφαλή συμπεράσματα και είμαστε πλέον πολύ κοντά στην ανακοίνωση αυτών των συμπερασμάτων» .

Ο κ. Χριστόφιας διαβεβαίωσε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία χαράζει με σχέδιο και συγκροτημένη στρατηγική το μέλλον του τόπου και με το φακό αυτό αντικρίζει και το ευρύτερο ενεργειακό θέμα.