Ανάλυση: Εταιρείες μεγαθήρια στην κυπριακή ΑΟΖ – Θέλουν μερίδιο οι Τούρκοι
«Ενεργειακό έτος 2019» - Πώς οι ποσότητες Φυσικού Αερίου επηρεάζουν το Κυπριακό - Υπό την προστασία ΗΠΑ, Γαλλίας, Ισραήλ η Μεγαλόνησος
Έτος ενεργειακών εξελίξεων για την Κυπριακή Δημοκρατία θεωρείται το 2019, το οποίο είναι «γεμάτο» με διεργασίες, γεωτρήσεις, συμφωνίες και προγράμματα που «σφραγίζουν» την θέση της Κύπρου ως ένα βασικό παίκτη στην ενεργειακή σκακιέρα της Ανατολικής Μεσογείου.
Εταιρείες μεγαθήρια αλλά και μικρότερου μεγέθους, ExxonMobil, Shell, ENI, Total, Qatar Petroleum, Noble, Delek, βρίσκονται σε συνεχή επαφή με τις κρατικές αρχές για όλες τις εξελίξεις ενώ την ίδια ώρα σε κυβερνητικό επίπεδο συνεχίζεται ο συντονισμός με Ισραήλ, Ελλάδα, Αίγυπτο, Ιταλία καθώς και με ΕΕ για τα διάφορα ενεργειακά «projects» αλλά και συμφωνίες που βρίσκονται σε εξέλιξη και αλλάζουν άρδην τα δεδομένα, διαμορφώνοντας την περιοχή σε ένα «υποσχόμενο ενεργειακό τοπίο», το οποίο δεν αφήνει αδιάφορη ούτε και την ίδια την ΕΕ.
Ας δούμε όμως όλες τις εξελίξεις, ως προς Α/ τα Ενεργειακά πλάνα, Β/ το Τερματικό, Γ/ τον Eastmed, Δ/ την συμφωνία με Αίγυπτο για αγωγό και Ε/ τις Τουρκικές προκλήσεις.
Α/ Ενεργειακά πλάνα
Την ερχόμενη βδομάδα αναμένεται να ανακοινωθούν τα πρώτα αποτελέσματα από πλευράς EXXONMOBIL στο κοίτασμα «Γλαύκος» στο τεμάχιο 10.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το κοίτασμα εμφανίζεται αρκετά «καλό και εμπορεύσιμο». Οι πρώτες εκτιμήσεις για τις ποσότητες αναμένεται να ανακοινωθούν από πλευράς της εταιρείας εντός της βδομάδας, αλλά αυτό που σημείωσαν αρμόδιες Αρχές στην Brief είναι πως πρόκειται για «ενθαρρυντικά» και «θετικά».
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, «υπάρχει πλέον πολλή δουλειά να γίνει στο ‘10’» από πλευράς ExxonMobil τόσο ως προς τα αποτελέσματα της «Δελφύνης» όσο και του «Γλαύκου» και να προχωρήσει σε περαιτέρω αναλύσεις και επεξεργασία δεδομένων, διεργασίες που χρονικά διαρκούν μέχρι και 12 μήνες.
Σημαντικό είναι το γεγονός, ότι αυτά τα «ενθαρρυντικά» αποτελέσματα σφραγίζει την παρουσία του Αμερικανικού κολοσσού ExxonMobil (μαζί με την Qatar Petroleum) στην κυπριακή ΑΟΖ. «Με ό,τι αυτό συνεπάγεται», ήταν το σχόλιο του αρμόδιου προσώπου που μίλησε στην Brief.
Άλλες 5 Γεωτρήσεις εντός της ΑΟΖ
Την ίδια ώρα προγραμματίζονται άλλες 5 γεωτρήσεις εντός της κυπριακής ΑΟΖ. Πρόκειται για τέσσερεις ερευνητικές γεωτρήσεις στα τεμάχια «8», «11», «6» και «3» από τις εταιρείες TOTAL και ENI και άλλη μια επιβεβαιωτική γεώτρηση στο Κοίτασμα «Καλυψώ». Ως γνωστό το Κοίτασμα Καλυψώ ανακαλύφθηκε στο τεμάχιο «6» της Κυπριακής ΑΟΖ αλλά το ενδιαφέρον στοιχείο είναι πως η επιβεβαιωτική γεώτρηση μπορεί να λάβει χώρα στο τεμάχιο «7», διότι όπως εκτιμάται το ίδιο κοίτασμα εκτείνεται και εντός του τεμαχίου «7» (είδε πιο κάτω για αδειοδότηση «7»).
Υπενθυμίζεται ότι τον Φεβρουάριο του 2018 ο Εκτελεστικός Πρόεδρος της ΕΝΙ Claudio Descalzi κληθείς στο πλαίσιο συνεδρίου στο Κάιρο να σχολιάσει κατά πόσο το κοίτασμα στο «Καλυψώ» είναι 6 με 8 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια απάντησε πως «θα μπορούσε να είναι και περισσότερα ή σε αυτό το εύρος… σίγουρα δεν μπορεί να είναι λιγότερα», ενώ πρόσθεσε πως πρόκειται για «καλή ανακάλυψη, που έχει προοπτική να προχωρήσει σε πρόσθετες επενδύσεις». Σημείωσε πως «προκειμένου να εξακριβωθεί η ακριβής ποσότητα θα πρέπει να γίνει επιβεβαιωτική γεώτρηση και ότι η ENI θα αποφασίσει μαζί με την TOTAL».
Πάντως νεότερες εκτιμήσεις θέλουν το εν λόγω Κοίτασμα, σε πρώτη φάση, να διαθέτει λιγότερα από 6tcf αλλά αυτό θα επιβεβαιωθεί με την επιβεβαιωτική γεώτρηση που βρίσκεται στα σκαριά.
Ανακοινώνεται Διυπουργική για αδειοδότηση του «7»
Στο μεταξύ εντός της βδομάδας αναμένεται να ανακοινωθεί από πλευράς και η σύσταση της Διυπουργικής Επιτροπής, η οποία θα εξετάσει την εισηγητική πρόταση της Συμβουλευτικής Επιτροπής για αδειοδότηση του τεμαχίου «7».
Ως γνωστό για το Οικόπεδο 7 ενδιαφέρον υποβλήθηκε μόνο από την Κοινοπραξία TOTAL και ENI αφού συνορεύει με το ήδη αδειοδοτημένο προς αυτές οικόπεδο 6, στο οποίο ανακαλύφθηκε και το κοίτασμα «Καλυψώ».