Πόλεμος νεύρων από τους Τούρκους: Οργή στις ΗΠΑ για τον Ερντογάν - Στην Κύπρο ο Αποστολάκης
Την άμεση δράση και λήψη των απαραίτητων μέτρων από τα Ηνωμένα Έθνη ζητά ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης «ώστε να αποτραπεί η Τουρκία να προχωρήσει στις παράνομες ενέργειες της».
Οι προκλητικές κινήσεις της Άγκυρας τίναξαν στον αέρα την τριμερή συνάντηση μεταξύ των Αναστασιάδη – Ακιντζί – Γκουτέρες στη Νέα Υόρκη που προωθούσε ο γγ του ΟΗΕ μετά από παρότρυνση του Κύπριου Προέδρου.
Στη Λευκωσία επικρατεί ανησυχία για τα πιθανά τετελεσμένα που θα επιχειρήσει να δημιουργήσει η Άγκυρα πραγματοποιώντας γεώτρηση στην κυπριακή ΑΟΖ με την Ελλάδα να παρακολουθεί στενά.
Μάλιστα, αύριο Τετάρτη (8/5), στο νησί θα βρεθεί ο Έλληνας Υπουργός Άμυνας Ευάγγελος Αποστολάκης πραγματοποιώντας επίσημη επίσκεψη. Η επίσκεψη του ΥΕΘΑ αποκτά συμβολική και ουσιαστική αξία, καθώς Αθήνα και Λευκωσία είναι αποφασισμένες να αντιμετωπίσουν τις τουρκικές παραβιάσεις στην κυπριακή ΑΟΖ. Η ελληνική κυβέρνηση θεωρεί ότι Ελλάδα και Κύπρος δεν πρέπει να πέσουν στην παγίδα της Άγκυρας, η οποία επιδιώκει την ένταση στην περιοχή και με την επίσκεψη του Ευάγγελου Αποστολάκη στέλνεται σαφές μήνυμα ότι υπάρχει συντονισμός των δύο χωρών σε όλα τα επίπεδα.
Και στις δύο πλευρές έχει γίνει σαφές πως παρά την καταδίκη τόσο από τις ΗΠΑ όσο και από το Ισραήλ, πολύ δύσκολα οι δύο χώρες θα επέμβουν στρατιωτικά και μόνο εφόσον εξαντληθούν όλα τα περιθώρια.
Παρόλα αυτά υπάρχουν σκέψεις για την πραγματοποίηση μια νέας πολυεθνικής άσκησης, όπως συνέβη πριν μερικούς μήνες, με τη συμμετοχή της Ελλάδας, της Κύπρου, του Ισραήλ, της Αμερικής και άλλων χωρών, ώστε με έμμεσο τρόπο να περιοριστεί η Τουρκία.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr
Στο ελληνικό πεντάγωνο, σε κάθε περίπτωση, έχουν προχωρήσει και σε καταμέτρηση δυνάμεων με δεδομένο πως η Κύπρος δεν διαθέτει δικό της αμυντικό μηχανισμό και εξαρτάται από την Ελλάδα. Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το hellasjournal.gr, η υπεροπλία της Άγκυρας τής επιτρέπει σήμερα να προβάλει εκείνο που επιθυμεί, δηλαδή το προφίλ μιας δυνατής χώρας που αντιλαμβάνεται πάντα πως τον πρώτο λόγο έχει εκείνος που διαθέτει τη δύναμη κι όχι απαραιτήτως το δίκιο. Στον αντίποδα η Ελλάδα που μπορεί να έχει πολλά ανοιχτά θέματα και προβλήματα ακόμη και τώρα που βρίσκεται εκτός μνημονίων, παραμένει μια ισχυρή δύναμη, αλλιώς η Τουρκία με βεβαιότητα θα είχε ανεβάσει πολύ περισσότερο το θερμόμετρο και στο Αιγαίο. Αν εξαιρέσουμε τα νέα πλοία στον στόλο της Τουρκίας και τα Μη Επανδρωμένα που κατασκεύασε κι έχουν αποσπάσει θετικά σχόλια από ειδικούς, σε πολλά οπλικά συστήματα, τα χρόνια «βαραίνουν» και τις δυο πλευρές. Εκείνο που διαφοροποιεί την χώρα μας είναι τόσο η σωστή συντήρηση, όσο και η ποιότητα στην εκπαίδευση.
Η Κύπρος επενδύει και στον γαλλικό παράγοντα. Η παρουσία του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Χριστοδουλίδη στο Παρίσι και οι επαφές που θα έχει, με τον ομόλογό του κ. Jean-Yves Le Drian, τη Γαλλίδα Υφυπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων κα Amélie de Montchalin και με την Υφυπουργό Άμυνας της χώρας κα Geneviève Darrieussecq δεν είναι άσχετη με τα όσα διαδραματίζονται στην περιοχή, σύμφωνα με ρεπορτάζ της Καθημερινής της Κύπρου. Στη γαλλική πρωτεύουσα ο κύπριος ΥΠΕΞ θα συναντηθεί με τον Γερουσιαστή κ. Christian Cambon, Πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών, Άμυνας και Ενόπλων Δυνάμεων της Γαλλικής Γερουσίας. Οι επαφές στο Παρίσι θα ολοκληρωθούν με συνάντηση του κ. Χριστοδουλίδη με τον Stéphane Michel, Διευθυντή Βορείου Αφρικής και Μέσης Ανατολής της γαλλικής πολυεθνικής εταιρείας πετρελαίου και φυσικού αερίου TOTAL, η οποία δραστηριοποιείται στην κυπριακή ΑΟΖ. Το ζητούμενο για τη Λευκωσία είναι η γαλλική TOTAL να επεκτείνει την παρουσία της και σε άλλα τεμάχια της ΑΟΖ, είτε μόνη της είτε σε συνεργασία με την ιταλική ΕΝΙ. Επίσης ένα άλλο ζήτημα που ενδιαφέρει άμεσα τη Λευκωσία είναι το πρόγραμμα γεωτρήσεων στα τεμάχια 6,7, 8,11 και 3.
Ο Νίκος Αναστασιάδης, που έκανε λόγο για μια δεύτερη εισβολή, στην επιστολή του προς τον γγ του ΟΗΕ τονίζει πως «αν η Τουρκία προχωρήσει σε τέτοια πρωτόγνωρη παράνομη ενέργεια, θα αποτελούσε παραβίαση κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας και του διεθνούς δίκαιου και τάξης, περιλαμβανομένης της σύμβασης για το Δίκαιο Θαλάσσης, οι πρόνοιες του οποίου έχουν προ πολλού καταστεί εθιμικό δίκαιο. Θα αποτελούσε παράλληλα απειλή κατά της ειρήνης και διεθνή ασφάλεια, σε πλήρη αντίθεση με την χάρτα των Ηνωμένων Εθνών.
Επιπλέον, αν η Τουρκία υλοποιήσει τα πιο πάνω, θα αποτελέσει ένα καταστροφικό πλήγμα στις εν εξελίξει προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, με στόχο την επίτευξη συνολικής λύσης, για τις οποίες είμαστε έντονα δεσμευμένοι».
Ο ηγέτης της Ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών (S&D) στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Ουντό Μπoύλμαν με δήλωσή του κάλεσε την ΕΕ «να ανταποκριθεί δεόντως και με πλήρη αλληλεγγύη προς την Κύπρο» καταδικάζοντας την τουρκική προκλητικότητα.