Ηχηρή απάντηση στις προκλήσεις της Άγκυρας: Η Γαλλία στέλνει το στόλο της στην Κύπρο

Τις πρόσφατες τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) και την παράνομη δραστηριότητα του «Πορθητή» καταδίκασε την Τετάρτη (15/05/2019) η υπουργός Άμυνας της Γαλλίας Φλοράνς Παρλί, επαναδιατυπώνοντας την σθεναρή στήριξη της χώρας της προς τη Λευκωσία.

Ηχηρή απάντηση στις προκλήσεις της Άγκυρας: Η Γαλλία στέλνει το στόλο της στην Κύπρο
Οι Τούρκοι «εξαφάνισαν» Καστελλόριζο και κυπριακή ΑΟΖ
6'

Η κ. Παρλί ενημερώθηκε από τον Κύπριο υπουργό Άμυνας Σάββα Αγγελίδη για τις παράνομες δραστηριότητες του τουρκικού γεωτρύπανου «Πορθητής» στην κυπριακή ΑΟΖ.

Στο πλαίσιο της συνάντησης των δύο υπουργών στο Παρίσι, ο κ. Αγγελίδης είχε την ευκαιρία να ενημερώσει λεπτομερώς την Γαλλίδα ομόλογο του, για την κλιμάκωση των παράνομων ενεργειών της Τουρκίας εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) της Κυπριακής Δημοκρατίας και έγινε συζήτηση για τρόπους αντίδρασης στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Γαλλίδα υπουργός επανέλαβε τη σθεναρή στήριξη της Γαλλίας προς την Κύπρο και καταδίκασε ταυτόχρονα τις ενέργειες της Τουρκίας, οι οποίες παραβιάζουν το Διεθνές Δίκαιο, το Δίκαιο της θάλασσας και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΑΟΖ της.

Επίσης, οι δύο υπουργοί επιβεβαίωσαν εγγράφως την πρόθεση των δύο χωρών για συνεργασία με σκοπό την ενίσχυση των στρατιωτικών ναυτικών δυνατοτήτων της Κυπριακής Δημοκρατίας και για ευρεία στρατηγική συνεργασία προς όφελος των ναυτικών δυνάμεων των δυο χωρών.

Διάβημα Αναστασιάδη σε Μέι για την «υπό αμφισβήτηση περιοχή»

Ο ύπατος αρμοστής του Ηνωμένου Βασιλείου στην Κύπρο κλήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών ώστε να του επιδοθεί το διάβημα προς την κυβέρνηση της χώρας του, αναφορικά με τις δηλώσεις του Βρετανού υπουργού Ευρώπης, Άλαν Ντάνκαν, σχετικά με την κυπριακή ΑΟΖ και τις τουρκικές προκλήσεις στην περιοχή.

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, απέστειλε επιστολή προς τη Βρετανίδα πρωθυπουργό, Τερέζα Μέι, καθώς δεν έμεινε ικανοποιημένος από τις διευκρινίσεις του υπουργείου Εξωτερικών της επί του θέματος Ντάνκαν.

Να υπενθυμίσουμε πως ο Βρετανός υπουργός Ευρώπης, όταν κλήθηκε να καταδικάσει τις τουρκικές προκλήσεις, δήλωσε πως «οι διερευνητικές γεωτρήσεις δεν πρέπει να διεξάγονται σε οποιαδήποτε περιοχή στην οποία η κυριαρχία είναι υπό αμφισβήτηση».

Το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών, απαντώντας στις κυπριακές αντιδράσεις, δεν ανακατασκεύασε, αλλά, αντίθετα, επανέλαβε τις δηλώσεις του Ντάνκαν. Συγκεκριμένα ανέφερε: «η θέση του Ηνωμένου Βασιλείου είναι ότι, σύμφωνα με τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, διερευνητικές γεωτρήσεις δεν θα πρέπει να προχωρούν σε οποιαδήποτε περιοχή στην οποία η κυριαρχία είναι υπό αμφισβήτηση. Αναγνωρίζουμε το κυριαρχικό δικαίωμα της Δημοκρατίας της Κύπρου να αξιοποιήσει το πετρέλαιο και το αέριο στη διεθνώς συμφωνημένη Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της. Πιστεύουμε ότι το πετρέλαιο και το αέριο της Κύπρου θα πρέπει να αναπτυχθεί προς όφελος όλων των Κυπρίων, όπως έχει ξαναπεί το Foreign Office».

Ο Κύπριος Πρόεδρος είχε χαρακτηρίει απαράδεκτο τον Βρετανό υπουργό και προανήγγειλε τις κινήσεις του.

«Η όλη στάση του Άλαν Ντάνκαν το μόνο που δεν αντικατοπτρίζει την είναι την ορθή πολιτική που θα έπρεπε να ακολουθεί η Μεγάλη Βρετανία», σημείωσε ο κ. Αναστασιάδης προσερχόμενος στη Γενική Συνέλευση της ΟΕΒ.

«Υπήρξε και παραμένει απαράδεκτος ο Άλαν Ντάνκαν. Θέλω να πιστεύω και θα γίνει το ανάλογο διάβημα προς την Πρωθυπουργό, διότι θεωρώ ότι η όλη στάση του το μόνο που δεν αντικατοπτρίζει είναι την ορθή πολιτική που θα έπρεπε να ακολουθεί η Μεγάλη Βρετανία με τα όσα συμφέροντα έχει στην Κύπρο, και η στήριξη που έτυχε η Βρετανία στις κρίσιμες ώρες που περνά υπήρξε χωρίς προηγούμενο, έστω και από τη μικρή μας χώρα η οποία έχει την ίδια ψήφο με τις υπόλοιπες», προσέθεσε.

«Εξαφάνισαν» Καστελλόριζο, ελληνική υφαλοκρηπίδα και κυπριακή ΑΟΖ

Σε ενημέρωση του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών, που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή (10/05/2019), Τούρκοι διπλωμάτες έδειξαν χάρτες σε ξένους διπλωμάτες και παρουσίασαν τις τουρκικές θέσεις για την τουρκική υφαλοκρηπίδα.

Επικεφαλής των Τούρκων διπλωματών ήταν ο υπουργός Ναυτιλίας – Αεροπορικών Θεμάτων Τσαγατάι Ερτσιγές και, σύμφωνα με τα όσα ειπώθηκαν στην ενημέρωση, η Τουρκία θεωρεί ότι οι δραστηριότητες της γεώτρησης είναι εντός της δικής της υφαλοκρηπίδας και εντός της περιοχής που αδειοδότησε το ψευδοκράτος.

Σύμφωνα με το CNN Turk, ήταν η πρώτη φορά που στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών κλήθηκαν για ενημέρωση ξένοι διπλωμάτες σχετικά με τις τουρκικές θέσεις για την Ανατολική Μεσόγειο, ενώ στη συνάντηση, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, συμμετείχαν και διπλωμάτες από την Ελλάδα, το Ισραήλ και την Αίγυπτο.

Η Τουρκία επιμένει να «εξαφανίζει» το Καστελόριζο και να μην αναγνωρίζει την ελληνική και κυπριακή υφαλοκρηπίδα. Οι θέσεις αυτές της Τουρκίας είναι γνωστές, όμως αυτή η κίνηση της Άγκυρας θεωρείται μια «προειδοποίηση» προς τις χώρες της περιοχής για τις γενικότερες βλέψεις της Άγκυρας.

Η τουρκική πλευρά επιμένει στην αμφισβήτηση της Κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, ακόμη και στη συμφωνία της Λευκωσίας με το Κάιρο για τον καθορισμό της. Ουσιαστικά, εκτός από δύο Οικόπεδα νότια, η Τουρκία διεκδικεί μερίδιο από όλη την ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπως και από την υφαλοκρηπίδα της Ελλάδας.

Οι εργασίες της γεώτρησης, σύμφωνα με τα όσα υποστήριξαν οι Τούρκοι διπλωμάτες, γίνονται στην υφαλοκρηπίδα της Τουρκίας και στις περιοχές όπου έχει άδεια η κρατική εταιρεία από την τουρκοκύπρια πλευρά.

Στον χάρτη που παρουσίασαν οι τούρκοι διπλωμάτες σημειώνονται με κόκκινο οι περιοχές της φερόμενης τουρκικής υφαλοκρηπίδας όπου γίνονται οι εργασίες. Με φούξια χρώμα η φερόμενη ως τουρκοκύπρια περιοχή και στο κίτρινο περίγραμμα είναι η κυπριακή ΑΟΖ.

Προσπαθώντας να ενισχύσουν τις θέσεις κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης οι Τούρκοι διπλωμάτες μαζί με τους χάρτες παρουσίασαν και διαφωνίες άλλων κρατών σχετικά με τον καθορισμό της υφαλοκρηπίδας και της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, όπως το 1933 της Δανίας με τη Νορβηγία, του Κατάρ με το Μπαχρέιν το 2001 κ.λπ.

Σημαντική λεπτομέρεια στην παρουσίαση των χαρτών είναι ότι η Άγκυρα ξεκαθαρίζει πως δεν έχει καθορίσει ΑΟΖ, όμως κάνει έρευνες και γεωτρήσεις στην υφαλοκρηπίδα της, που κατά την άποψη της είναι καθορισμένη. Οι τούρκοι διπλωμάτες υποστήριξαν ότι λόγω της μη επίλυσης του Κυπριακού σε περιοχές που υπήρχαν πεδία που αμφισβητούνται κάνουν δραστηριότητες γεώτρησης οι ξένες εταιρείες, γεγονός που η άγκυρα χαρακτηρίζει απαράδεκτο. Στις περιοχές αυτές που «συμπίπτουν», σύμφωνα με την άποψη της Άγκυρας, οι ξένες εταιρείες κάνουν μονομερείς εργασίες και αυτές αντίκειται του Διεθνούς Δικαίου.

Σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζει η Άγκυρα, στις περιοχές αυτές έχουν δικαιώματα οι Τουρκοκύπριοι και πως δεν πρέπει να γίνονται εργασίες εκεί μέχρι την επίλυση του Κυπριακού. Οι Τούρκοι διπλωμάτες «προειδοποίησαν» μάλιστα και την ΕΕ να μην πάρει θέση στην υπόθεση αυτή, αν και η Κύπρος είναι κράτος-μέλος της. Για το «Μπαρμπαρός» η Άγκυρα υποστηρίζει ότι κάνει έρευνες στις περιοχές που έχουν αδειοδοτηθεί από το ψευδοκράτος.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Το βίντεο που σόκαρε το Ίντερνετ: Ψαράς καθόταν αμέριμνος όταν...

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή