Γιατί ο Ερντογάν είναι «στριμωγμένος»
Εμπρηστικές δηλώσεις, υπερπτήσεις και προσωπικές αναφορές στον Κυριάκο Μητσοτάκη και το Νίκο Δένδια συνθέτουν το παζλ της τουρκικής προκλητικότητας το τελευταίο διάστημα.
Η επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στις ΗΠΑ εκνεύρισε την Αγκυρα, η οποία επέστρεψε στο δρόμο των προκλήσεων. Και όλα δείχνουν πως η Τουρκία θα συνεχίσει αυτή την τακτική, καθώς ο εκνευρισμός της εντείνεται από το γεγονός ότι ΗΠΑ και Ευρώπη στέκονται στο πλευρό τις Ελλάδας με επίσημες δηλώσεις και ανακοινώσεις.
Η διεθνοποίηση της τουρκικής προκλητικότητας από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης αποδίδει καρπούς και γίνεται αντιληπτό από όλους ότι η στάση της αποτελεί απειλή για την ευρύτερη περιοχή.
Τα «χαστούκια» στη γειτονική χώρα από State Department, Μπο Μενέντεζ, Κομισιόν και Γερμανία και Γαλλία έχουν φέρει σε δύσκολη τον Ερντογάν, ο οποίος βρίσκεται μεταξύ Σκύλλας και Χάρυβδης. Από τη μία είναι πολύ πιεσμένος στο εσωτερικό του λόγω του ότι η οικονομία είναι ένα βήμα πριν από την κατάρρευση και από την άλλη έχει πολλά ανοικτά μέτωπα στο εξωτερικό. Ετσι προσπαθεί με απειλές και ακραία ρητορική απέναντι στην Ελλάδα να γίνει αρεστός στο πολιτικό του ακροατήριο, αφού σε ένα χρόνο από τώρα θα διεξαχθούν οι εκλογές και οι δημοσκοπήσεις δεν είναι καλές για το κόμμα του Ερντογάν.
Πολιτικοί παρατηρητές εκτιμούν πως ο τούρκος πρόεδρος θα ανεβάσει κι άλλο τους τόνους με τη χώρα μας το επόμενο διάστημα, αλλά δύσκολα θα προκαλέσει θερμό επεισόδιο. Θα βγάζει στο Αιγαίο και την Κύπρο τα ερευνητικά, θα επιτίθεται λεκτικά και θα διατηρεί την ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, καθώς πιστεύει πως αυτή η τακτική είναι ένα «όπλο» στα χέρια του για να ανακτήσει μέρος από τη χαμένη του δυναμική στη χώρα του. Μεταξύ όλων των άλλων ο Ερντογάν έχει να αντιμετωπίσει και τις επικρίσεις της αντιπολίτευσης. Με κοινή διακήρυξή τους τα 6 κόμματα της τουρκικής αντιπολίτευσης τάχθηκαν εναντίον της ρητορικής Ερντογάν στα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, καλώντας τον να τερματίσει την τυχοδιωκτική πολιτική και την ένταση. Όπως ανέφεραν χαρακτηριστικά, «θα πρέπει να αποφευχθούν οι εντάσεις, η τυχοδιωκτική ρητορική και οι πολιτικές που θα προκαλέσουν την αλλαγή της ισορροπίας των δυνάμεων εναντίον μας σε Ανατολική Μεσόγειο και Αιγαίο και θα βλάψουν τις πολυδιάστατες ανάγκες της εξωτερικής πολιτικής της Τουρκίας».